Problem dosyć krótki i najlepiej na przykładzie:
<form> <input type="hidden" name="za_sztuke"> <input type="text" name="ilosc"> <input type="text" name="cena"> </form> <form> <input type="hidden" name="za_sztuke" title="Tu ustalona będzie cena, różna za każdym razem"> <input type="text" name="ilosc" title="Tu wpisze user ilość"> <input type="text" name="cena" title="Tu wyświetli cene"> </form>
Chce napisać kalkulator. Wykorzystam funkcje val() itp. i nie ma problemu dopóki na stronie nie pojawi się kilka tych samych formularzy o zbliżonej strukturze bez komplikowania sprawy różnymi id czy classami.
Jak mam odnieść się do jednego konkretnego formularza w jquery? Gdy wpiszę ilość w drugim formularzu to pobierze wartość 'ilosc' z drugiego, jak z pierwszego to z pierwszego.
Próbowałem z funkcją .next() np. .next(input[name=ilosc]) ale ta funkcja nie działa tak jakbym chciał, widocznie ma inne zastosowanie.
Oczekiwany rezultat osiągnąłem dzięki "eq" i index ale opieranie się o indeksy (po wpisaniu ilości pobiera wartość z inputu o index mniejszy o 1, i wpisuje wynik w input o index + 1) wydaje mi się mocno przekombinowanym sposobem i nie do końca uniwersalnym bo nie przewiduje innych pól pomiędzy i wymaga ustalania konkretnych indeksów, a ilość kodu jest bardzo spora.
Moje pytanie jak odnieść się do "aktywnego" (czyli coś analogicznego "this") formularza?