Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html] wymuszenie na przeglądarce pobierania zamiast otwierania pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mpps
Witam,
czy istnieje sposób na wymuszenie na przeglądarce(kach) (Opera, FF, IE) pobrania pliku, zamiast jego otwierania?
Np.: Jest sobie plik: 'http://strona.pl/plik.txt', który każda przeglądarka otworzy bez żadnego problemu.
Jak ją zmusić, aby pokazała okno pobierania swojego wbudowanego downloadera zamiast otwierania tego pliku?
marck
zapisz plik w postaci rar, zip, pdf lub innej
mpps
Nie mogę.
Plik musi być w postaci "gotowej do odczytania", tzn. .txt, .csv, .ini lub innej.
Konkretnie chodzi o plik ".adr" (plik kontaktów lub zakładek przeglądarki Opera), który jest niczym innym, jak plikiem tekstowym.
Oczywiście taki plik można kliknąć ppm i wybrać "zapisz jako" ale ciekawi mnie, czy istnieje możliwość zmuszenia przeglądarki do uruchomienia wbudowanego downloadera, zamiast bezpośredniego "czytania" pliku.
TomASS
jak wyślesz plik z odpowiednim nagłówkiem to powinien się zapisać, chyba, że w przeglądarce masz ustawione automatyczne otwieranie plików
Daiquiri
Zanim zapytasz po raz kolejny (tym razem o nagłówek) - było z milion razy - manual/google i force download.
mpps
@TomASS dzięki za podpowiedź +

@Daiquiri dzięki za link +

p.s. Nie stresuj się - będzie pewnie kolejny milion razy winksmiley.jpg
Daiquiri
Czyli to usprawiedliwia Twoją niechęć do wyszukiwarki? Chciałabym, żeby tylko takie rzeczy mnie "stresowały" smile.gif.
mpps
Po co te sarkastyczne teksty z Twojej strony?
Masz większą wiedzę, to się nią dziel a nie zgrywaj guru - po to jest Forum.
Jak się nudzisz w tym dziale, to wejdź poziom wyżej chyba, że nie masz jaj i się po prostu boisz, że wyjdzie na jaw, że Twoja wiedza jest mierna+ (plus).
Każdy z nas może mieć braki w wiedzy lub gorszy dzień, ale to nie upoważnia Ciebie do tego typu "bystrych" odpowiedzi.
Pomogłeś = Dałem Ci plusa - teraz widzę, że za szybko = wystarczy podziękować.
Skończmy ten temat.
Jeśli coś mimo wszystko ciąży, to zapraszam na PW
Daiquiri
Cytat(mpps @ 28.09.2010, 00:49:15 ) *
Jak się nudzisz w tym dziale, to wejdź poziom wyżej chyba, że nie masz jaj i się po prostu boisz, że wyjdzie na jaw, że Twoja wiedza jest mierna+ (plus).
Tak się składa, że wspomnianych jaj nie mam (kwestia anatomii). Nie rozumiem natomiast dlaczego próbujesz mnie obrazić. Przecież to Ty masz problem z wyszukaniem informacji na temat, który był poruszany na forum kilka dni przed założeniem Twojego tematu. Dodatkowo uważasz, że to jest całkiem w porządku.

@down:
Twoje wypowiedzi świadczą wyłącznie o Tobie. Nie będę Ci tłumaczyć, bo najwidoczniej i tak tego nie zrozumiesz. Nadal usilnie próbujesz mnie obrazić - tylko dlatego, że w ogóle nie skorzystałeś z wyszukiwarki, a ja Ci to wytknęłam. Wystarczyło wpisać "wymuszenie pobierania" w wyszukiwarce forum - a to jest dokładnie tytuł Twojego tematu. Nie odesłałam Cię bezpośrednio do google - chociaż tam wyników miałbyś multum. Natomiast Ty idziesz w zaparte.
mpps
Cytat(Daiquiri @ 28.09.2010, 09:00:54 ) *
Tak się składa, że wspomnianych jaj nie mam (kwestia anatomii).

Nie zauważyłem, że jesteś kobietą... Możemy to potraktować jako 'przenośnię'?
Nie rozumiem natomiast dlaczego próbujesz mnie obrazić.

Och, nie obrażaj się... Podziękowałem za podpowiedź - czy to nie wystarczy? Jaki sens miała Twoja przedostatnia odpowiedź? Rozumiem, że miałaś silną potrzebę odpowiedzi - wystarczyło 'dziękuję'...
Przecież to Ty masz problem z wyszukaniem informacji na temat, który był poruszany na forum kilka dni przed założeniem Twojego tematu. Dodatkowo uważasz, że to jest całkiem w porządku.

Ponieważ:
1. Od tego jest forum
2. Nie jestem leniem i staram się zadawać konkretne pytania - czasami nie trafiam z pytaniem i takie jest moje prawo
3. Mam prawo nie znaleźć odpowiedzi na swoje pytania

I dlatego:
1. Nie uprawnia to Ciebie do budowania odpowiedzi w sposób, jaki to zrobiłaś(eś)
2. Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia, to milcz i nic nie pisz
3. Jeśli wiesz coś konkretnego, to napisz i ciesz się, że ktoś Ci podziękował za podzielenie się swoją wiedzą

Proszę o zamknięcie tematu

nospor
Cytat
p.s. Nie stresuj się - będzie pewnie kolejny milion razy

Cytat
zyli to usprawiedliwia Twoją niechęć do wyszukiwarki?

Cytat
Po co te sarkastyczne teksty z Twojej strony?

Cytat
. Od tego jest forum

Regulamin:
http://forum.php.pl/regulamin.html
Cytat
Sprawdź czy temat nie był już na forum poruszany i czy odpowiedź na Twoje pytanie już nie padła. Forum wyposażone jest w mechanizm wyszukiwania treści (link na głównej stronie), naucz się z niego korzystać. Jest to jedna z najsurowszych zasad na tym forum i moderatorzy nie mają skrupułów przy stosowaniu sankcji wymuszających stosowanie się do niej.
Skorzystaj z wyszukiwarki internetowej (np. Google) próbując najpierw tam znaleźć odpowiedź na nurtujące Cię pytania.

Także nie obrażaj nam na forum innych użytkowników tylko dlatego ze wytykają ci "lenistwo". Daiquiri podała doskonały przykład jak łatwo było znaleźć odpowiedź na Twoje pytanie a ty do niej takiej teksty:
Cytat
Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia, to milcz i nic nie pisz

?
mpps
Cytat(nospor @ 29.09.2010, 10:57:47 ) *
Regulamin:
http://forum.php.pl/regulamin.htmlTakże nie obrażaj nam na forum innych użytkowników tylko dlatego ze wytykają ci "lenistwo". Daiquiri podała doskonały przykład jak łatwo było znaleźć odpowiedź na Twoje pytanie a ty do niej takiej teksty: Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia, to milcz i nic nie pisz

Wyrywasz z kontekstu zdanie, które było kolejną odpowiedzią na kolejną zaczepkę Daiquiri i sklecasz je z odpowiedzią Daiquiri dwa posty wcześniej - jaki masz w tym cel?

Zwróć proszę uwagę, kto zaczął tą zbędną dyskusję.
Podziękowałem i dałem '+' od razu po uzyskaniu odpowiedzi - czy jeszcze jakieś przykłady są potrzebne?
Źle postąpiłem, że dałem '+'? Mam nauczkę.
Nie ja zacząłem obrażać, a mam prawo odpowiedzieć na złośliwość - na ten temat też jest w regulaminie (zachowanie na forum).
Nie jesteś obiektywny.
Machasz mi regulaminem przed oczami, to moim zdaniem powinieneś pomachać też Daiquiri i to w tym poście, żeby było po równo i w jednym miejscu.

Co do Waszej wyszukiwarki i innych wyszukiwarek, to może źle konstruowałem pytanie, dlatego nie miałem zadowalających odpowiedzi i nie miałem pojęcia, że 'headerem' można wymusić takie zdarzenie, jak możliwość pobrania pliku, więc zdecydowałem się na rozpoczęcie nowego tematu?

Nie rozumiem Twoich cytatów:
"Po co te sarkastyczne teksty z Twojej strony?"
Poniżej:
". Od tego jest forum"

TO forum jest od pisania sarkastycznych tekstów, czy po prostu znowu 'połączyły Ci się' posty od różnych użytkowników? Ponownie zrobiłeś to z premedytacją?
Proszę o odpowiedź.
Wiem - nie musisz.
Ale możesz, bo uważam, że nie jestem tu jedyny winny, a moim zdaniem Ty nie jesteś obiektywny.
nospor
Cytat
i nie miałem pojęcia, że 'headerem' można wymusić takie zdarzenie
I masz do tego prawo. Podano ci frazę wyszukiwania, która nie zawierała słowa header i notabene zawierała się w Twoim tytule

Cytat
Nie rozumiem Twoich cytatów:
"Po co te sarkastyczne teksty z Twojej strony?"
Poniżej:
". Od tego jest forum"
TO forum jest od pisania sarkastycznych tekstów, czy po prostu znowu 'połączyły Ci się' posty od różnych użytkowników? Ponownie zrobiłeś to z premedytacją?
Kolejność przypadkowa. Pogrubiłem cytaty, które głównie miały ze sobą związek.

Cytat
, a moim zdaniem Ty nie jesteś obiektywny.
Czemu? To ze Daiquiri dała mi kopertę z 1000zł może powodować, że jestem nie obiektywny? Bez przesady.... winksmiley.jpg
A już poważniej: obie strony w tym sporze są mi znane na podobnym poziomie, czyli na żadnym. Pisząc posta nie kierowałem się więc żadnymi osobistymi pobudkami a oceną zaistniałej sytuacji, która po Twoim poście nadal jest taka sama. Forum nie służy do udzielenia odpowiedzi na pytanie, które pojawiło się na forum wiele razy. To że dane pytanie pojawi się kolejny milion razy (jak ty sugerowałes) też nie znaczy ze mozesz je sobie od tak zadać bo i tak zadadzą je jeszcze nie raz. Mamy wyszukiwarke, na fraze z twojego tytułu znalazła szybko odopowiedź, więc się nie denerwuj jak ci na to zwracają uwagę
mpps
Nie denerwuję się, że zwracają uwagę, nospor.
Współczuję Daiquiri, że musi milion razy odpowiadać na podobne posty niechętnych do wyszukiwarki(?), i w końcu, zestresowana, nie wytrzymuje napięcia, i musi wyrzucić swoją złość i napisać w sposób, w jaki to zrobiła (a może to jej styl odpowiadania na posty? Rozumiem, życie w ciągłym stresie).
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
Jesteście super, że pomagacie.
Milionów postów w nowym roku (niekoniecznie związanych tematycznie winksmiley.jpg )
thek
mpps... Wiesz dlaczego reguła o wyszukiwarce istnieje? A wiesz dlaczego potem zamiast 100 różnych tematów jest ich kilka tysięcy podobnych? Potem zadaj sobie pytanie, czy lubisz grzebać w śmietniku. Nie? My też nie lubimy. Wystarczy że zobaczysz ile tematów nie doczekało sie odpowiedzi a ile ma kłódkę za właśnie takie podejście jak u Ciebie.

I tak lekko potraktowano temat. Ostrzejsza osoba wśród modów mogła by go zamknąć zanim byś się doczekał odpowiedzi.
I nie. To nie byłaby złośliwość, tylko konsekwentne trzymanie regulaminu. To co napisała Daiquiri o milionie razy nie było ani złośliwością ani przejawem złego humoru. To było zwykłe uprzedzenie faktów.

Jakoś ja także mam nieraz pytania i zagwózdki podczas pisania kodu, a nie lecę na forum z tym od razu. Ba... Kilka godzin temu miałem problem z tinymce + tinybrowser, która to para mimo ustawienia prawidłowo wszystkiego nie potrafiła uploadować plików na serwer sypiąc 403. Jakoś sam znalazłem rozwiązanie grzebiąc w necie i przeglądając fora oraz grupy dyskusyjne, aż trafiłem na wpis o dodatkowych modyfikacjach htaccess dla tinybrowsera, który to post okazał się strzałem w 10. Jak się okazało wystarczyło wpisać do google: tinybrowser 403, ale zanim do tego etapu dotarłem spędziłem dobre naście minut wykluczając wszelkie inne możliwe powody błędów.

A co do "złego podania słów dla wyszukiwarki" to chyba sobie jaja robisz. Ja wpisałem: wymuszenie pobierania i od razu znalazło właściwe tematy. W tym także ten. Także dla mnie to co napisałeś jest zwyczajnym wykrętem, który ma usprawiedliwiać lenistwo. A za lenistwo już niejeden temat zamknąłem i niejeden jeszcze zamknę. Spodziewałem się, że jako osoba pisząca coś w php i mająca już ponad 200 postów, masz na tyle oleju w głowie by wiedzieć do czego służy google i kiedy go używać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.