Witam,
otóż chcę zbudować serwis pozwalający użytkownikom na wprowadzanie danych oraz dowolną liczbę ich modyfikacji przed upłynięciem deadline (nie mogę podać dokładnie o co chodzi, dane będą na 99% liczbowe). Dla każdej wprowadzonej przez użytkownika danej będzie generowany rekord w bazie danych. Z pobieżnych obliczeń wynika że każdy użytkownik wprowadzi między 50 a max 100 rekordów tygodniowo. Nie mogę przewidzieć liczby użytkowników ale zakładam że nie będzie to portal niszowy ale do liczby użytkowników nk na pewno mu daleko.
Wracając do rzeczy. Po upłynięciu deadline'u dla każdego użytkownika ma zostać sprawdzona poprawność liczb które podał. I tu pojawiają mi się pewne wątpliwości co do zastosowania samego PHP.
Załóżmy że mam 2000 użytkowników, każdy podał 80 rekordów do sprawdzenia. Daje to dużą liczbę zapytań do bazy danych, dodatkowo każdy wynik będzie przechowywany jako nowy rekord w innej tabeli. Takie wywołanie w pętli sprawdzenia 80*2000 (czyli SELECT z bd i jakieś if'y w php) + 2000*80 nowych rekordów - zapewne zabije skrypt PHP (time out) a w najlepszym wypadku będzie mało optymalne (w PHP nie ma wątków).
Pomyślałem więc o napisaniu mini-aplikacji desktopowej w Javie która pobrała by rekordy z bd i obliczyła je na komputerze lokalnym a następnie zaktualizowała bd. Nie jest to może najszczęśliwsze rozwiązanie ale tylko to przyszło mi na razie do głowy. Myślałem też o jakimś backendzie we flexie ale nie wiem czy podoła ograniczeniom pamięciowym flash playera.
Ma ktoś doświadczenie w tworzeniu aplikacji które wykonują dużo obliczeń? Nie chcę żeby host wykopał mi stronkę po miesiącu istnienia.
Proszę o porady.