itsme
1.05.2004, 14:36:23
Proszę aby w tym wątku pojawiły się pytania, wątpliwości oraz zgłaszane były "usterki" dotyczące powyższego konkursu.
lukaswoj
2.05.2004, 09:45:53
Zastanawiam się czy skrypty mogą być napisane pod PHP5, ale skoro niema ani słowa o tym w regulaminie to zakładam, że tak - przydałoby się jednak potwierdzenie.
itsme
2.05.2004, 10:35:55
mozna i tak i tak pod PHP4 i pod PHP5
zanim php5 wejdzie na wszystkie servery jednak troche czasu minie ... dlatego tez w tym zakressie postanowilismy nie ograniczac
itsme
2.05.2004, 18:42:02
aby Was zachęcić chcę tylko powiedzieć że już wpłyneło parę prac ....
liczę na Waszą pomysłowość ....
trzeba uzywac komentowania w pracy wedlug podanego wzorca ?
Cytat
trzeba uzywac komentowania w pracy wedlug podanego wzorca ?
Założeniem konkursu jest napisanie takiego zestawu klas, który w możliwie najlepszy sposób tłumaczyłby założenia OOP ludziom dotychczas piszącym strukturalnie.
Czy można to zrobić, nie dokumentując dokładnie kodu? Niesądzę.
ok rozumiem DeyV ale, w swoich skryptach troche inaczej komentuje, a tego rodzaju komentowania nie bardzo qmam... Po co mam uzywac czegos czego sie nie rozumie ?
Ale z drgiej strony - co wydaje się logczniejsze - to że ty nauczysz się standardu komentowania, czy też to, że wszyscy czytający Twój kod będą musieli rozszyfrowywać Twój system?
splatch
4.05.2004, 16:17:52
To znaczy trzeba napisać klasę z komentarzami? Mi na przykład lepiej pasuje napisanie tekstu i dołączenie źródła.
scanner
4.05.2004, 17:26:30
Są określone standardy kodowanie, którymi posługiwac się powinien każdy programista publikujący materiały na php.pl. Jest podany do nich link. Czego jeszcze nie rozumiecie ludkowie?
Dawid Pytel
4.05.2004, 17:27:49
Och... nie rozumiecie, że napisana klasa ma być wzorcem według którego osoby stawiające pierwsze kroki w OOP będą mogły nauczyć się jak to wszystko ma wyglądać.
Dlatego właśnie, taka klasa ma być zgodna ze standardami i bezbłędna.
EDIT: napisalem w tym samym czasie co Scanner
A nie możecie pokazać na php.pl przykładowego poprawnie sformatowanego kodu. Bo ja na przykład napisałem takie tam maleństwo ale boję się, że sformatuje go źle i praca popłynie do @#$%#@. A przykład krótkiej klasy każdemu zainteresowanemu na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości.
Jeżeli spełnienie mojej prośby jest możliwe, to bardzo o to przosze.
Pozdrawiam.
scanner
4.05.2004, 21:21:47
Przejrzyj na przykłąd moje kody (brakuje w nich tylko komentarzy)
Cytat
A nie możecie pokazać na php.pl przykładowego poprawnie sformatowanego kodu.
Tutaj masz wszystko ladnie omowione:
http://www.phpdoc.org/docs/HTMLSmartyConve....howto.pkg.html
itsme
5.05.2004, 05:49:30
nie nalezy sie bac ze jakas praca zostanie odrzucona z powodu braku czegos tam
zachecam do wysylania ale starajcie sie spelnic zasady okreslone w regulaminie - to tylko zwiekszy Wasze mozliwosci uzyskania nagordy oraz publikacji na wortalu Waszej pracy !!!
mam nadzieje ze zachecilem Was do wziecia udzialu w konkursie
Grzesiek
6.05.2004, 20:42:55
W regulaminie jest napisane, że mozna dołączyć maksymalnie 5 plików *.php, a więc jeśli dobrze rozumiem to można dodać pliki z innymi rozszerzeniami na przykład coś w stylu readme.txt, żeby wyjaśnić co do czego?
itsme
6.05.2004, 21:21:16
no coz zgadza sie to jest niescislosc ogolnie cala praca czyli index.php lub inny startowy plik winien includowac maksymalnie 4 inne pliki moga byc to pliki inc txt jak kto chce ale pamietajcie ze oceniamy wszystko i przy standardowych ustawieniach apacha takie rozwiazanie jest malo bezpieczne
Hmmm... Ograniczenie związane z ilością plików uważam za trochę dziwne i nieelganckie. Bo przecież programowanie obiektowe polega na tym, aby starać się każdą klasę umieszczać w innym pliku. A więc zakładając, że można zamieścić tylko 5 plików to odejmując jeden z dokumentacją, jeden plik z jakimiś danymi pozostają nam 3 pliki. Jeśli chcemy by nasz kod był czytelny można więc stworzyć tylko 2 klasy i 1 skrypt, który na tych klasach będzie operował.
Właśnie przed chwilą stworzyłem prostą aplikację, którą prześlę na konkurs i wyniosła mi ona aż 8 plików. Mogę jednak wszystkie klasy umieścić w jednym pliku i będzie, że całość zajmie 4 pliki. Jednak takie rozwiązanie będzie dość nieczytelne i może utrudnić zrozumienie paradygmatu programowania obiektowego.
Co więc mam zrobić? Może zamiast ilości plików nałożyć jakieś orgraniczenie na ilość klas, albo na wielkość stworzonego kodu?
itsme
8.05.2004, 19:18:42
ograniczenie zwiazane jest z tym aby nie wplywaly zbyt skomplikowane aplikacje.
Chce zaznaczyc iz plik z dokmentacja moze zostac podczepiony jako 6 i nie bedzie to drastyczne zlamanie regulaminu.
lukaswoj
8.05.2004, 23:39:02
Ja również chciałbym wyrazić swoje "przeciw" odnośnie ilości plików, które można zawrzeć w swojej pracy.
Moja praca w tej chwili jest w 10 plikach (włącznie z opisem) i tak już powinno zostać (może jeszcze dojdzie jeden), ale niestety jest to za dużo i będę zmuszony wrzucić wszystkie klasy do jednego pliku co tylko utrudni ew. korzystanie z tego.
Projekt ten składa się z trzech klas "głównych" i kilku klas rozszerzających klasy "główne". Napewno nie jest to nic wielkiego, ale wkońcu chodzi o to, żeby ukazać aspekty OOP, więc klasy abstrakcyjne i klasy rozszerzające je - powinny się pojawić.
Bardzo proszę o interwencję w treść regulaminu

Proponuje ograniczenie do 10 plików z tolerancją +1
pozdrawiam
itsme
9.05.2004, 11:36:48
no coz jest to pierwszy konkurs organizowany przez php.pl dotyczacy kodowania w php. Podczas pisania regulaminu miałem głosy że to może być za mało - również pojawiały się głosy iż ilość plików jest odpowiednia.
Wasze prace mają pomóc pozostałym zrozumieć OO. I zgadzam się z Wami, że to ograniczenie nie pomaga Wam. Inna sprawa, że jest troszeczkę późno na zmiany regulaminu - pozostało zaledwie 6 dni na zakończenie składania prac.
Nie mam pomysłów w chwili obecnej jak to rozwiązać.
ciągu 2 godzin przedstawię rozwiązanie.
[UPDATE]: znoszę ograniczenie co do ilości plików
§ 6
Wymagania:
- praca konkursowa może być podzielona na maksymalnie 5 plików *.php, [punkt zniesiony]
bamboos
30.05.2004, 16:36:04
Gdzie można znaleźć prace konkursowe?!?
scanner
16.06.2004, 06:53:37
Paul
16.06.2004, 12:23:31
Post bamboosa: 2004-05-30
Wyniki konkursu: 12 Czerwiec 2004
Czyli wtedy jak bamboos pisal nie bylo jeszcze tych wynikow...
scanner
16.06.2004, 12:33:44
Ehh..
Sorki, moja nieuwaga.
W kilku wątkach ludzie pytali o pliki do zassania i stąd moja wpadka
Cześć,
Mam pytanko odnośnie swojej pracy (DBConnectivity) przesłanej na konkurs.
Przeczytałem opinie o niej i nie zgodzam się z jednym punktem:
Cytat
nazewnictwo atrybutów nie zgodna z naszymi standardami
A co jest niezgodne? Jeszcze nikt nigdy (!) nie zwrócił mi uwagi na sposoby nazewnictwa właściwości (a z zawodu jestem programistą Java, gdzie kładzie się szczególny nacisk na nazewnictwo).
Ponadto...
Cytat
dosyć dobra dokumentacja, choć nie w pełni zgodna z phpdoc
Być może, albowiem korzystałem ze standardowych tagów dla Javy
Pozdrawiam i dziękuję za nagrodzenie mojej pracy
lukaswoj
30.06.2004, 17:09:44
Ja bym się chciał zapytać o nagrody zadeklarowane dla zwycięzców tego konkursu. Już trochę minęło a książki niet

--edit
Minęło już kilka kolejnych dni i zero odzewu. Myślałem, że chociaż ktoś z zarządu się wypowie na ten temat, ehhh
zYm3N
28.11.2004, 15:02:30
Jak nikt nic nie wie, to wiadomo, że chodzi o pieniądze.. Hm.. może szybko zrzutkę robią ? :-)))
bela
28.11.2004, 18:09:44
ksiazka jest u pewnej osoby na biurku, tylko wyslac ją trzeba
Grzesiek
7.12.2004, 10:04:51
Mam nadzieje że książka dla mnie też zostanie wkrótce wysłana.
itsme
7.12.2004, 18:56:45
ok uzyskam adresy domowe i wysylam piorytetem zalegle nagrody
zapewne padnie pytanie: kto zawalil sprawe.
odpowiedz: nie chce wskazywac palcem ale to Itsme .... wstyd .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.