Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: II konkurs php.pl - obiektowość dla początkujących
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Konkursy
itsme
Proszę aby w tym wątku pojawiły się pytania, wątpliwości oraz zgłaszane były "usterki" dotyczące powyższego konkursu.
lukaswoj
Zastanawiam się czy skrypty mogą być napisane pod PHP5, ale skoro niema ani słowa o tym w regulaminie to zakładam, że tak - przydałoby się jednak potwierdzenie.
itsme
mozna i tak i tak pod PHP4 i pod PHP5
zanim php5 wejdzie na wszystkie servery jednak troche czasu minie ... dlatego tez w tym zakressie postanowilismy nie ograniczac
itsme
aby Was zachęcić chcę tylko powiedzieć że już wpłyneło parę prac ....
liczę na Waszą pomysłowość ....
Ace
trzeba uzywac komentowania w pracy wedlug podanego wzorca ?
Seth
Tak
DeyV
Cytat
trzeba uzywac komentowania w pracy wedlug podanego wzorca ?

Założeniem konkursu jest napisanie takiego zestawu klas, który w możliwie najlepszy sposób tłumaczyłby założenia OOP ludziom dotychczas piszącym strukturalnie.
Czy można to zrobić, nie dokumentując dokładnie kodu? Niesądzę.
Ace
ok rozumiem DeyV ale, w swoich skryptach troche inaczej komentuje, a tego rodzaju komentowania nie bardzo qmam... Po co mam uzywac czegos czego sie nie rozumie ?
DeyV
Ale z drgiej strony - co wydaje się logczniejsze - to że ty nauczysz się standardu komentowania, czy też to, że wszyscy czytający Twój kod będą musieli rozszyfrowywać Twój system?
splatch
To znaczy trzeba napisać klasę z komentarzami? Mi na przykład lepiej pasuje napisanie tekstu i dołączenie źródła.
scanner
Są określone standardy kodowanie, którymi posługiwac się powinien każdy programista publikujący materiały na php.pl. Jest podany do nich link. Czego jeszcze nie rozumiecie ludkowie?
Dawid Pytel
Och... nie rozumiecie, że napisana klasa ma być wzorcem według którego osoby stawiające pierwsze kroki w OOP będą mogły nauczyć się jak to wszystko ma wyglądać.
Dlatego właśnie, taka klasa ma być zgodna ze standardami i bezbłędna.

EDIT: napisalem w tym samym czasie co Scanner tongue.gif
mike
A nie możecie pokazać na php.pl przykładowego poprawnie sformatowanego kodu. Bo ja na przykład napisałem takie tam maleństwo ale boję się, że sformatuje go źle i praca popłynie do @#$%#@. A przykład krótkiej klasy każdemu zainteresowanemu na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości.
Jeżeli spełnienie mojej prośby jest możliwe, to bardzo o to przosze.
Pozdrawiam.
scanner
Przejrzyj na przykłąd moje kody (brakuje w nich tylko komentarzy)
Seth
Cytat
A nie możecie pokazać na php.pl przykładowego poprawnie sformatowanego kodu.

Tutaj masz wszystko ladnie omowione:
http://www.phpdoc.org/docs/HTMLSmartyConve....howto.pkg.html
itsme
nie nalezy sie bac ze jakas praca zostanie odrzucona z powodu braku czegos tam

zachecam do wysylania ale starajcie sie spelnic zasady okreslone w regulaminie - to tylko zwiekszy Wasze mozliwosci uzyskania nagordy oraz publikacji na wortalu Waszej pracy !!!

mam nadzieje ze zachecilem Was do wziecia udzialu w konkursie
Grzesiek
W regulaminie jest napisane, że mozna dołączyć maksymalnie 5 plików *.php, a więc jeśli dobrze rozumiem to można dodać pliki z innymi rozszerzeniami na przykład coś w stylu readme.txt, żeby wyjaśnić co do czego?
itsme
no coz zgadza sie to jest niescislosc ogolnie cala praca czyli index.php lub inny startowy plik winien includowac maksymalnie 4 inne pliki moga byc to pliki inc txt jak kto chce ale pamietajcie ze oceniamy wszystko i przy standardowych ustawieniach apacha takie rozwiazanie jest malo bezpieczne
oli
Hmmm... Ograniczenie związane z ilością plików uważam za trochę dziwne i nieelganckie. Bo przecież programowanie obiektowe polega na tym, aby starać się każdą klasę umieszczać w innym pliku. A więc zakładając, że można zamieścić tylko 5 plików to odejmując jeden z dokumentacją, jeden plik z jakimiś danymi pozostają nam 3 pliki. Jeśli chcemy by nasz kod był czytelny można więc stworzyć tylko 2 klasy i 1 skrypt, który na tych klasach będzie operował.

Właśnie przed chwilą stworzyłem prostą aplikację, którą prześlę na konkurs i wyniosła mi ona aż 8 plików. Mogę jednak wszystkie klasy umieścić w jednym pliku i będzie, że całość zajmie 4 pliki. Jednak takie rozwiązanie będzie dość nieczytelne i może utrudnić zrozumienie paradygmatu programowania obiektowego.

Co więc mam zrobić? Może zamiast ilości plików nałożyć jakieś orgraniczenie na ilość klas, albo na wielkość stworzonego kodu?
itsme
ograniczenie zwiazane jest z tym aby nie wplywaly zbyt skomplikowane aplikacje.

Chce zaznaczyc iz plik z dokmentacja moze zostac podczepiony jako 6 i nie bedzie to drastyczne zlamanie regulaminu.
lukaswoj
Ja również chciałbym wyrazić swoje "przeciw" odnośnie ilości plików, które można zawrzeć w swojej pracy.
Moja praca w tej chwili jest w 10 plikach (włącznie z opisem) i tak już powinno zostać (może jeszcze dojdzie jeden), ale niestety jest to za dużo i będę zmuszony wrzucić wszystkie klasy do jednego pliku co tylko utrudni ew. korzystanie z tego.

Projekt ten składa się z trzech klas "głównych" i kilku klas rozszerzających klasy "główne". Napewno nie jest to nic wielkiego, ale wkońcu chodzi o to, żeby ukazać aspekty OOP, więc klasy abstrakcyjne i klasy rozszerzające je - powinny się pojawić.

Bardzo proszę o interwencję w treść regulaminu smile.gif Proponuje ograniczenie do 10 plików z tolerancją +1 smile.gif

pozdrawiam
itsme
no coz jest to pierwszy konkurs organizowany przez php.pl dotyczacy kodowania w php. Podczas pisania regulaminu miałem głosy że to może być za mało - również pojawiały się głosy iż ilość plików jest odpowiednia.

Wasze prace mają pomóc pozostałym zrozumieć OO. I zgadzam się z Wami, że to ograniczenie nie pomaga Wam. Inna sprawa, że jest troszeczkę późno na zmiany regulaminu - pozostało zaledwie 6 dni na zakończenie składania prac.

Nie mam pomysłów w chwili obecnej jak to rozwiązać.

ciągu 2 godzin przedstawię rozwiązanie.

[UPDATE]
: znoszę ograniczenie co do ilości plików
§ 6
Wymagania:
- praca konkursowa może być podzielona na maksymalnie 5 plików *.php, [punkt zniesiony]
bamboos
Gdzie można znaleźć prace konkursowe?!?
scanner
http://php.pl/index.php/phppl/spo_eczno/ko...wyniki_konkursu

Nawet nie sprawdziłeś prawda?
Paul
Post bamboosa: 2004-05-30
Wyniki konkursu: 12 Czerwiec 2004

Czyli wtedy jak bamboos pisal nie bylo jeszcze tych wynikow...
scanner
Ehh..
Sorki, moja nieuwaga.
W kilku wątkach ludzie pytali o pliki do zassania i stąd moja wpadka smile.gif
oli
Cześć,

Mam pytanko odnośnie swojej pracy (DBConnectivity) przesłanej na konkurs.

Przeczytałem opinie o niej i nie zgodzam się z jednym punktem:

Cytat
nazewnictwo atrybutów nie zgodna z naszymi standardami

A co jest niezgodne? Jeszcze nikt nigdy (!) nie zwrócił mi uwagi na sposoby nazewnictwa właściwości (a z zawodu jestem programistą Java, gdzie kładzie się szczególny nacisk na nazewnictwo).

Ponadto...

Cytat
dosyć dobra dokumentacja, choć nie w pełni zgodna z phpdoc

Być może, albowiem korzystałem ze standardowych tagów dla Javy

Pozdrawiam i dziękuję za nagrodzenie mojej pracy smile.gif
lukaswoj
Ja bym się chciał zapytać o nagrody zadeklarowane dla zwycięzców tego konkursu. Już trochę minęło a książki niet sad.gif

--edit
Minęło już kilka kolejnych dni i zero odzewu. Myślałem, że chociaż ktoś z zarządu się wypowie na ten temat, ehhh
zYm3N
Jak nikt nic nie wie, to wiadomo, że chodzi o pieniądze.. Hm.. może szybko zrzutkę robią ? :-)))
bela
ksiazka jest u pewnej osoby na biurku, tylko wyslac ją trzeba
Grzesiek
Mam nadzieje że książka dla mnie też zostanie wkrótce wysłana. mad.gif
itsme
ok uzyskam adresy domowe i wysylam piorytetem zalegle nagrody

zapewne padnie pytanie: kto zawalil sprawe.
odpowiedz: nie chce wskazywac palcem ale to Itsme .... wstyd .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.