Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Wyświetlanie błedu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mgorka
Siema zastanawiam sie jak zrobić zeby wyświetliło mi obok okna w formularzu napis "nie wypełniłes pola" jeżeli nic nie wpisał bez wysłania formularzu
motyl-pl
JavaScript
OnClick na form + porównanie ciągu ..
W google jest masa tego ..
Mgorka
czytam to ale wszędzie jest 'alert' a ja chce żeby to sie wyświetlało przy danym polu np nie wypełniłem pola imie to żeby wyświetliło mi napis nie wypełniłes pola
bmL
Nie onclick tylko onkeyup prędzej albo onchange.
  1. <input type="text" onkeyup="document.getElementById('msg').innerHTML = 'msg'" />
  2. <div id="msg">
  3. </div>

Oczywiście onchange powinieneś zamienić swoja funkcja ale skoro umiesz zrobić alert to ja Ci pokazałem jak przenieść to na zawartość diva.

edit: poprawka jeżeli chcesz wstawić tylko podczas próby wysłaniu formularza to będzie w formularzu zdarzenie onsubmit. Ale moim zdaniem pierwsze rozwiązanie jest najprzyjemniejsze dla użytkownika, a do tego dążymy. Prawda?
skowron-line
@bml a jak user nie kliknie na dane pole to ten swój onkeyup bedziesz mógł sobie wsadzić wiesz gdzie.
Akcja onsubmit + pętla po wszystkich polach + nextSibling żeby wstawić span z błędem. a w onkeyup mozesz sobie sprawdzić np czy istnieje span z błędem i jak jest coś wpisane w pole to usunąć błąd.
bmL
Cytat(skowron-line @ 10.10.2010, 19:59:48 ) *
@bml a jak user nie kliknie na dane pole to ten swój onkeyup bedziesz mógł sobie wsadzić wiesz gdzie.

To ma ułatwić życie użytkownikowi. Tak czy siak dane trzeba przefiltrować na serwerze i jak będą niepoprawne wyświetlić formularz z informacjami o błędach exclamation.gif! (trzy wykrzykniki). Patrząc na twoje poprzednie posty zdawałeś mi się bardziej ogarnięty. Czy onkeyup wyklucza onsubmit? Nie... ale jest ono na pewno wygodniejsze!, (fakt dobrze też do onsubmit wstawić validowanie wszystkich pół)
Weź sobie na przykład wyświetlanie obok loginu czy nie zawiera niepoprawnych znaków, najwygodniejsze jest dla użytkownika onkeyup bo po wpisaniu każdego znaku wie czy jego login spełnia wymagania. Lepszym przykładem będzie sprawdzanie jakości hasła, nie muszę chyba tłumaczyć o co chodzi. Oczywiście nie mówię o selectboxach ale tych raczej sprawdzać nie będziemy... A jeżeli będziemy to naturalnie onchange.
Tyle zamieszania o taki głupi topic sleep.gif''
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.