Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Skrypt PHP uruchomiony w tle?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Meferot
Teraz mam dla Was nieco trudniejsze pytanie ;p
Mam skrypt który zmniejsza fotki i wrzuca ich nazwe do bazy, skrypt przerabia cala zawartosc folderu, a poniewaz gdy trawi się w nim 500 zdjec to skrypt idzie okolo 30 minut.
Chciałbym jakos uruchomic ten skrypt w tle, zeby uzytkownik sobie mogl dalej biegac po stronie.
Porobowalem w pierwszej petli zmienic headera - nie udalo sie, potem przekierowac za pomoca js - rowniez sie nie udalo.
Macie jakis pomysl jak to rozwiazac?
flashdev
Możesz użyć crona, albo wywoływać zapytanie ajax, które będzie przetwarzać obrazy.
Meferot
takie rozwiazanie raczej mi nie odpowiada
yevaud
a jak wyobrazasz sobie rozwiazanie ktore jest odpowiednie ?
Meferot
słyszałem cos o skryptach cgi
ale nie mam o nich pojecia, jakby tak uruchomic skrypt w screenie bylo by swietnie
a na stronce bym tylko pasek postepu wyswietlał
flashdev
Cytat(Meferot @ 10.10.2010, 19:44:33 ) *
takie rozwiazanie raczej mi nie odpowiada

Które?

Cytat(Meferot @ 10.10.2010, 19:49:22 ) *
słyszałem cos o skryptach cgi
ale nie mam o nich pojecia, jakby tak uruchomic skrypt w screenie bylo by swietnie
a na stronce bym tylko pasek postepu wyswietlał

Użyj harmonogramu zadań. Dla ułatwienia podpowiem aby szukać pod hasłem 'cron'.
yevaud
mozesz uzyc interpretera php normalnie z powloki, mozesz wtedy pomoc sobie screenem na wypadek gdyby mialo Cie rozlaczyc
tylko nie wiem w jaki sposob chcesz przekazac informacje o postepach skryptu skoroodrzucasz komunikacje za pomoca ajax

deamon/cron komunikujacy sie ajaxem bylby najlepszy, ale pisanie tego moze byc dosc skompikowane
najlatwiej byloby po prostu zrobic to cronem i olac komunikacje, albo puscic serie ajaxow informujac usera o postepach - dokladnie tak jak opisal to flashdev
Meferot
cron mi tutaj nie pasuje, to bedzie ostatecznosc jak niczego nie wymysle
no bo po co ma cron ciagle chodzic skoro do galerii beda dodawane fotki raz na pare miesiecy

Cytat(yevaud @ 10.10.2010, 19:55:07 ) *
mozesz uzyc interpretera php normalnie z powloki, mozesz wtedy pomoc sobie screenem na wypadek gdyby mialo Cie rozlaczyc
tylko nie wiem w jaki sposob chcesz przekazac informacje o postepach skryptu skoroodrzucasz komunikacje za pomoca ajax

deamon/cron komunikujacy sie ajaxem bylby najlepszy, ale pisanie tego moze byc dosc skompikowane
najlatwiej byloby po prostu zrobic to cronem i olac komunikacje, albo puscic serie ajaxow informujac usera o postepach - dokladnie tak jak opisal to flashdev

za pomoca bazy danych bede sprawdzal ile zostalo wykonane, na poczatku zliczam ile jest zdjec do przerobienia, potem pytaniami z bazy sprawdzam ile juz zostalo do niej dodanych winksmiley.jpg

ajaxem nie zrobie, bo nie znam tego jezyka
flashdev
Cytat(Meferot @ 10.10.2010, 19:58:15 ) *
[...]
ajaxem nie zrobie, bo nie znam tego jezyka

Może i groźnie brzmi, ale poznanie tylko jednej funkcji javascriptu umożliwi Ci wykonanie odpowiedniego skryptu.
Tak naprawdę zanim jeszcze powstał AJAX, już była możliwość takiej asynchronicznej komunikacji. Wystarczyło wczytać odpowiednią stronę do iframe.

Edit:
polecam to: http://api.jquery.com/jQuery.ajax/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.