Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]htaccess i wiele domen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lobopol
Tworzę właśnie stronę do której będzie podpięte wiele domen i pojawił się problem z dołączaniem plików css i zdjęć

Struktura plików wygląda mniej więcej ta:
-index.php // do niego są kierowane wszystkie żądania
tpl: //katalog z templatkami
--domena1.com: // katalog z templatkami dla domen1.com
---css //katalog z plikami css dla domeny1.com
---cssimage //katalog z obrazkami dla css domeny1.com
--domena2.com
.
.
.
--domenan.com

pliki: //reszta plików na stronie
--domena1.com: //pliki na domena1.com
---image: //zdjecia dla domena1
-----big: //zdjecia w normalnym rozmiarze
-----small // miniaturki

Jak używając htaccessa odwoływać się do zdjęć i plików css bez podawania ścieżek bezwzględnych tylko będąc aktualnie na domenie1.com css/style.css odnosiło by się do ścieżki tpl/domena1.com/css/style.css, cssimages/obrazek.(jpg/gif/png) do ścieżki tpl/domena1.com/cssimage/obrazek.(jpg/gif/png), a big/obrazek.(jpg/gif/png) do pliki/domena1.com/image/big/obrazek.(jpg/gif/png)

Najchętniej bym poprosił wskazanie jakiegoś dobrego tutoriala do htaccessa w którym byłoby coś podobnego omówionego.
Otto
Przecież to nie ma znaczenia przez jaką domenę jest ładowana strona linki w css "/images/obrazek.jpg"
lobopol
Uściślę:
index.php includuje pliki z tpl, w każdym pliku tpl jest linkowany plik style.css (który znajduje się w katalogu tpl/domena.pl/css), jeżeli zostawię jak jest to nie podłączy mi css tylko będzie próbowało podpiąć nieistniejący plik (w głównym katalogu nie ma css/style.css)

Każda domena ma swoje własne css i zdjęcia.

Otto
Hmm nie jestem pewien czy rozumiem ale tongue.gif

1. $domena = $_SERVER['SERVER_NAME'];
  2. $css = "tpl/".$domena."/css"

edit: u mnie na localhoscie $_SERVER['SERVER_NAME'] wyświetla localhost ale nie jestem pewien jak na innym serwerze wyswietli i czy wyswietli domene z której użytkownik wszedł na strone ale mam nadzieje ze będzie działać
lobopol
Ta metoda niezbyt niestety u mnie zadziała (właściwie by zadziałała, ale jednak wolałbym to zrobić za pomocą htaccessa choćby aby ukryć ścieżki) , muszę to rozwiązać za pomocą htaccessa.
Otto
No niestety nie za bardzo znam się na httaccess więc dalej Ci nie pomogę tongue.gif
erix
Pokaż swoje przykładowe odwołania.
lobopol
Kod
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^(.*)$    index.php

RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/css/style.css$
RewriteRule ^(.*)$ /_tpl/domena.com/css/style.css [L,QSA]

Na razie udało mi się dla jednej domeny css przekierować, męczę się z resztą
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.