lobopol
11.10.2010, 17:03:24
Tworzę właśnie stronę do której będzie podpięte wiele domen i pojawił się problem z dołączaniem plików css i zdjęć
Struktura plików wygląda mniej więcej ta:
-index.php // do niego są kierowane wszystkie żądania
tpl: //katalog z templatkami
--domena1.com: // katalog z templatkami dla domen1.com
---css //katalog z plikami css dla domeny1.com
---cssimage //katalog z obrazkami dla css domeny1.com
--domena2.com
.
.
.
--domenan.com
pliki: //reszta plików na stronie
--domena1.com: //pliki na domena1.com
---image: //zdjecia dla domena1
-----big: //zdjecia w normalnym rozmiarze
-----small // miniaturki
Jak używając htaccessa odwoływać się do zdjęć i plików css bez podawania ścieżek bezwzględnych tylko będąc aktualnie na domenie1.com css/style.css odnosiło by się do ścieżki tpl/domena1.com/css/style.css, cssimages/obrazek.(jpg/gif/png) do ścieżki tpl/domena1.com/cssimage/obrazek.(jpg/gif/png), a big/obrazek.(jpg/gif/png) do pliki/domena1.com/image/big/obrazek.(jpg/gif/png)
Najchętniej bym poprosił wskazanie jakiegoś dobrego tutoriala do htaccessa w którym byłoby coś podobnego omówionego.
Otto
11.10.2010, 18:25:56
Przecież to nie ma znaczenia przez jaką domenę jest ładowana strona linki w css "/images/obrazek.jpg"
lobopol
11.10.2010, 18:58:53
Uściślę:
index.php includuje pliki z tpl, w każdym pliku tpl jest linkowany plik style.css (który znajduje się w katalogu tpl/domena.pl/css), jeżeli zostawię jak jest to nie podłączy mi css tylko będzie próbowało podpiąć nieistniejący plik (w głównym katalogu nie ma css/style.css)
Każda domena ma swoje własne css i zdjęcia.
Otto
11.10.2010, 19:09:05
Hmm nie jestem pewien czy rozumiem ale

$domena = $_SERVER['SERVER_NAME'];
$css = "tpl/".$domena."/css"
edit: u mnie na localhoscie $_SERVER['SERVER_NAME'] wyświetla localhost ale nie jestem pewien jak na innym serwerze wyswietli i czy wyswietli domene z której użytkownik wszedł na strone ale mam nadzieje ze będzie działać
lobopol
11.10.2010, 19:16:44
Ta metoda niezbyt niestety u mnie zadziała (właściwie by zadziałała, ale jednak wolałbym to zrobić za pomocą htaccessa choćby aby ukryć ścieżki) , muszę to rozwiązać za pomocą htaccessa.
Otto
11.10.2010, 19:19:25
No niestety nie za bardzo znam się na httaccess więc dalej Ci nie pomogę
erix
11.10.2010, 21:45:11
Pokaż swoje przykładowe odwołania.
lobopol
12.10.2010, 06:58:33
Kod
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^(.*)$ index.php
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/css/style.css$
RewriteRule ^(.*)$ /_tpl/domena.com/css/style.css [L,QSA]
Na razie udało mi się dla jednej domeny css przekierować, męczę się z resztą
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.