Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Call to undefined function mysql_connect()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
woytaq
Witam
Zanim ktokolwiek mnie odeśle do opcji przeszukiwania, szukał od 2 dni i nie znalazłem na ten problem satysfakcjonującej odpowiedzi.
Najprościej rzecz ujmując, miałem działający kawałek kodu na jednym komputerze/serwerze i przeniosłem go na inny, nowszy itp. Zainstalowałem wszystko dokładnie tak samo, jak było.

apache 2.2.15
mysql 5.1
php 5.2.14 (tu mały upgrade z 2.5.13)

Problem jest następujący: Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in ...

Kod w 100% działał na poprzedniej maszynie, miałem pewne problemy, gdy tam serwer stawiałem, ale nie było to nic tak natrętnego (wystarczyło skopiować php_mysql.dll i libmysql.dll do windows/system32)

W tym wypadku
php.ini jest dobrze skonfigurowane i wczytywane z dobrej lokacji
Kod
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dll

Podana jest dobra ścieżka w httpd.conf przy wszystkich zmiennych php
serwer mysql stoi i ma się dobrze, co jest potwierdzone przez kilka równoległych sesji
pliki php_mysql.dll i libmysql.dll są zarówno w odpowiednich folderach php jak i w windowsie.

i nadal nie działa.
Przeczytałem kilkadziesiąt tematów z podobnymi problemami, próbowałem tamtejszych rozwiązań, nic nie pomogło.
Zapewne jest jakiś drobny szczegół, który mi umyka, ale nie mogę go znaleźć.

pomocy?
Fifi209
Powiedz Nam co wyświetla phpinfo
woytaq
ścieżkę do php.ini wyświetla poprawnie (nie mam go w c:\windows, tylko w osobnym pliku razem z resztą php)
ścieżkę do doc_root też podaje dobrze, tak samo jak extension_dir.

Kod
Loaded Configuration File    E:\server\php\php.ini
doc_root    E:\server\apache2.2    E:\server\apache2.2
extension_dir    E:\server\php\ext    E:\server\php\ext

tabela Additional Modules jest posta, mimo, że mam kilka modułów, w tym mysql, od komentowane.
co dokładnie mam jeszcze podać?

Na komputerze, z którego się przenosiłem phpinfo też nie wyświetlał nic w Additional Modules, ale wszystko tam działało.
Fifi209
Chodziło mi o MySQL - czyli jak to wygląda u Ciebie.
woytaq
nie rozumiem... co dokładnie mam wkleić? phpinfo nie pokazuje nic o mysqlu, a w konfiguracji (php.ini) nie zmieniałem nic poza dodaniem domyślnego portu, co nie powinno mieć wpływu, skoro i tak podaje go w kodzie przy połączeniu.
sam kod php to standardowy mysql_connect, który jak juz wspominałem, działał dobrze na innym kompie.
sorry, jeśli zadaję głupie pytania, ale z php się mało do tej pory bawiłem.
Fifi209
Jeżeli nie masz nic z mysql...

U mnie np. wygląda to tak:
woytaq
no wiec właśnie tego nie mam i nie wiem co jeszcze mogę zrobić, żeby zaczęło działać.
Fifi209
Poszukaj drugiego pliku php.ini - najprawdopodobniej jest taki.
(znam taki przypadek z tego forum)
woytaq
no więc nie ma. jest tylko jeden php.ini, do którego się wszelkie ścieżki kinfiguracujne odnoszą.

Problem został rozwiązany przez skopiowanie bibliotek php_mysql.dll i libmysql.dll do katalogu bin w serwerze apache.
Dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że to info się komuś przyda w przyszłości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.