Andrewm
14.10.2010, 12:37:24
Witam, nauczyłem się już html&css, więc zakupiłem książkę o PHP&MySQL
Treść książki jak na razie rozumiem, ale nie mogę znaleźć parę interesujących mnie rzeczy.
- często w książkach, kursach jest opis działania np. funkcji mail(), ale autorzy kursu nie pomyśleli, że całkowicie zieloni w tych sprawach ludzie mogą nie wiedzieć, jak ją skonfigurować... (to tylko przykład, na który jestem w stanie odpowiedzieć, dzięki waszemu forum. Jest jednak wiele rzeczy, które nie można znaleźć u was)
- działanie sieci internet - nie rozumiem, czemu w kursach, książkach nie ma zawartego opisu tak podstawowej rzeczy, mogę nauczyć się php&mysql, ale jeżeli nie będę znał takich podstawowych rzeczy, to w przypadku wystąpienia problemów nie będę w stanie samemu ich naprawić.
Prosiłbym was, o podanie mi jakiegoś linka, w którym znajdę podstawy, podstaw, w jak najbardziej przystępnym języku, dla początkujących.
Linki w przyklejonych tematach sprawdzałem, ale w każdym tego typu kursie brakuje mi rzeczy wymienionych powyżej.
Jeżeli, jednak przeoczyłem coś i jest już gdzieś taki temat, to proszę o linka i przepraszam za kłopot
Pzdr. Andrewm
nospor
14.10.2010, 12:44:15
http://pl2.php.net/manual/en/book.mail.phpMasz tam wszystko o mail() włącznie z konfiguracją
Manual to Twoj podstawowy podrecznik
Andrewm
14.10.2010, 13:35:06
Dzięki za odpowiedz, ale czy ktoś może zapodać mi linka, do przystępnego i prostego opisu działania sieci internet?
thek
14.10.2010, 14:22:33
Trudno będzie podać Ci jeden pełny link. Sieć internet to bowiem tak naprawdę wszystko czego uczysz się na Sieciach komputerowych. Zaczyna się tam nauka od podstaw fizycznych, czyli okablowania, różnicach między nimi. Do tego dochodzą urządzenia fizyczne sieci zawiadujące ruchem jak huby, routery, switche. A to tylko strona fizyczna, bo już po chwili wchodzimy w część "programową", czyli jak to wszystko wygląda od strony obsługi, że się całość "nie gubi". Tutaj musisz sięgnąć już po specyfikację modelu transmisji danych protokołów sieciowych i znajomość TCP/IP Cię nie ominie. Jeśli zaś już o to haczymy to oczywiście nie możemy zapomnieć, że to tylko model bazujący na OSI/ISO. Z niego interesują Cię rzeczy od warstwy sieciowej wzwyż. Znajomość różnych protokołów, schematy ramek/nagłówków ramek. Rzadko kto tak naprawdę się tym interesuje jeśli nie musi, bo to dość ciężki dla wielu materiał. Ale jeśli interesuje Cię jak preparować pakiety internetowe w mniej lub bardziej "eksperymentalnych" celach, to taka wiedza jest obowiązkowa. Bez niej nie zdziałasz nic.
Kto miał trochę do czynienia z sieciami LAN to na pewno choć trochę liznął tematu konfoguracji sieci, ustawiania masek sieciowych, bram sieciowych, dzielenia łącza, maskowania adresów. To wszystko właśnie jest związane z Internetem w wersji micro. LAN to bardzo zminiaturyzowana wersja Internetu, z ograniczeniem na kilka maszyn, zamiast na miliony. Dlatego zacznij od czytania o sieciach LAN, a gdy to Cię zainteresuje dostatecznie, poszerzysz ciut wiedzę i zauważysz różnice między LAN i Internetem.