Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP] Jak ugryźć zaprojektowanie aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cve
Witajcie, być może wybrałem zły dział do umieszczenia tego tematu za co z góry przepraszam.

Otóż jestem początkującym amatorem w tworzeniu aplikacji internetowych w PHP i nadszedł czas, kiedy wybrałem framework dla siebie (KohanaPHP) i dostałem do stworzenia portal/aplikację (być może zbyt wielkie słowo), którego głównym zadaniem jest pełnienie funkcji "wirtualnego biura matrymonialnego", otóż istnieje od 2 lat dobrze rozwijająca się działalność tego typu i chcą rozszerzyć swoje usługi o w/w wirtualność tzn. portal będzie czymś w rodzaju http://www.edarling.pl/. Jak widać jest tam możliwość rejestracji użytkowników i pewnie od strony back-endu administratorzy serwisu mają swój panel, w którym mogą zarządzać wszystkim, mianowicie userami, ich cechami, ofertami i maja możliość "kojarzenia par" na podstawie wielu danych... ale się rozpisałem...

Moje pytanie brzmi jak to wszystko sobie ładnie rozplanować i jak zebrać wymagania klienta? Chciałbym to przełożyć później na projekt aplikacji w moim ulubionym frameworku (KohanaPHP)... Jak wygląda właśnie ta droga, która zaczyna się na pierwszym spotkaniu z klientem do momentu rozpoczęcia pisania kodu?questionmark.gif Na pewno istnieją jakieś fajne metody, które potrafią wychwycić błędy jakie mogłyby się pojawić już podczas pisania kodu, a później nie potrzebne modyfikacje i stracony czas, nie wspominając już o frustracji jaka towarzyszy podczas gdy traci się czas na obejście powstałego błędu w wyniku nieudanych prób...

Czytałem o diagramach UML, ale czy one bardziej nie są zorientowane właśnie na określenie klas i relacji między obiektami w aplikacji?questionmark.gif

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i rady w tej sprawie.
Dziękuję.
tehaha
szczerze mówiąc to trochę Ciebie nie rozumiem, jesteś początkujący a od razu bierzesz się za jakiś serwis? Wiesz tego generalnie nie da się tak streścić w kilku słowach, jak stworzyć serwis, trzeba najpierw przeczytać kilka mądrych książek o php/mysql i zacząć od prostszych aplikacji a potem stopniowo zwiększać poziom trudności, to o co pytasz uczysz się głównie przez doświadczenie dlatego porywanie się na coś co przekracza Twoje możliwości może okazać się złym pomysłem. Ale generalnie to zanim zaczniesz pisać skrypty musisz wszystko dobrze zaplanować, zebrać sobie do kupy jakie funkcjonalności ma oferować serwis dla użytkownika niezalogowanego, zalogowanego i dla admina i zapisać sobie na kartce lub w notepad, potem zaprojektować bazę danych, tabelę kolumny, typy kolumn oraz przemyśleć jakie operacje będziesz na tym wykonywał, bo jeżeli źle zaprojektujesz bazę danych to może się potem okazać, że do wyciągnięcia danych trzeba wykonać nie potrzebne połączenia z bazą. Trzeba też zaplanować klasy jakie napiszesz tak, żeby cała aplikacja miała logiczną konstrukcję i nie sprawiała trudności przy edycji. W każdym razie zanim cokolwiek napiszesz to musisz wszystko dokładnie przemyśleć i sobie to dobrze rozpisać i rozplanować.
modern-web
A znasz coś takiego jak "wyciek danych osobowych".
Moim zdaniem nie powinieneś się za to brać bo:
1. Jeśli 'ktoś' (a takich osób jest na prawdę sporo) przeprowadzi atak na Twój system to...? Wyciekną dane osobowe, a klient (i użytkownicy - tak sądzę) zaskarżą Cię o sprzedawanie 'dziurawego' oprogramowania, którego zabezpieczenia łatwo jest ominąć i zdobyć dane internautów.
2. Nie wiesz jak się za to zabrać / nie umiesz, a gotowców nigdzie nie znajdziesz (a jak znajdziesz to do dupy).
3. Zgadzam się z kolegą -> przeczytaj kilka książek o PHP i MySQL, zacznij robić jakieś małe projekty (typu: łączenie z bazą, zapytania do bazy, napisz np. kalkulator w PHP, skrypt generowania losowego ciągu znaków; potem przerzuć się na skrypt logowania i warunek 'if'... itd; powoli byle do celu). Jak uznasz, że jesteś już w tym na prawdę dobry; dla pewności możesz napisać amatorski CMS, stworzyć serwis, zareklamować go i testować system. Jeśli nie będzie żadnych problemów/ataków itp. tzn, że rzeczywiście coś już umiesz.

Tymczasem daruj sobie... Poczytaj książki albo idź spotkaj się z dziewczyną/kumplami i nie zawracaj sobie tym głowy jeśli z góry wiesz, że nie dasz rady...

Pozdrawiam ;-)
cve
Kilka książek przeczytałem, może ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że mam o tym pojęcie... np. używając PDO mamy ataki sql injection z glowy, bo jest to zabezpieczone przez "przygotowywanie" zapytania do bazy... wykonałem już kilka małych projektów, ostatnio napisałem na zlecenie moduł do zarządzania banerami dla CMS Made Simple... a klientowi podoba się on bardziej niż ogólnodostępny moduł Banners... to, że nazwałem się na początku początkującym amatorem to nie znaczy Panowie, że jestem 'zielony'... tylko chciałem dowiedzieć się czy istnieją jakieś przyjemne metody wspomagające 'ułożenie sobie myśli' co do projektu aplikacji... :/
tehaha
jeżeli chcesz przepis na sukces to takiego nie ma, każdy wyrabia sobie własne podejście do projektowania aplikacji wynikające z doświadczenia. Warto też poczytać sobie o wzorcach projektowych (pattern designs)
wookieb
Cytat(cve @ 21.10.2010, 08:53:21 ) *
tylko chciałem dowiedzieć się czy istnieją jakieś przyjemne metody wspomagające 'ułożenie sobie myśli' co do projektu aplikacji... :/

MindMap, UML
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.