Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Zapamiętanie wartości checkbox.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gramy52
Witam,

Mam taki prosty problem - którego nie mogę rozwiązać.
Mianowicie stworzyłem sobie taki prosty formularz. Wprowadź imię, nazwisko, e-mail itd. Wszystko świetnie! Jeśli wprowadzi się błędne dane, formularz nas o tym informuje. No i tutaj zaczynają się schody. Jednak zacznijmy od początku: Uzupełniamy formularz, w miejscu numer telefonu (specjalnie robimy błąd) wprowadzamy jakieś literki - następnie wciskamy WYŚLIJ. Świetnie po raz drugi, formularz poinformował nas powyżej całego formularza o błędzie że "numer telefonu nie jest poprawny". Niestety imiona, nazwiska, czyli wszystkie dane znikają! Trzeba ponownie uzupełniać... ale sobie z tym poradziłem

<p>Temat:<br> <input type="text" name="temat" value="$temat" size="50"/></p>

Jednak taki trick, nie przejdzie dla checkbox. Jak sobie z tym poradzić?. Proszę o pomoc.
nospor
dla checkbox trzeba ustawic parametr
checked="checked"
gramy52
Ok, ale wtedy będzie na start zaznaczony. A jak odznaczę tego checkbox, po pełnie błąd podczas wpisywania, wcisnę WYŚLIJ, wyświetli mi się informacja o błędzie, a checkbox będzie zaznaczony! A powinien być nie zaznaczony. Proszę o radę.
sadistic_son
To zrób warunek sprawdzajacy czy jest to ponowne wypelnianie formularza:
  1. echo '<input type="checkbox" name="czek1" ';
  2. if (isset($_POST['wyslij'])){ echo 'checked="checked" '; }
  3. echo ' /> ';
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.