Witam
Jestem nowy na forum i na wstępie witam wszystkich - cieszę się, ze powstał taki projekt jak ten - w dobie kiedy prawie każdy chce posiadać wlasna strone lub bloga pomoc znaleziona tu jest nioceniona.

Zacząłem jakiś czas temu zgłębiać PHP a w zasadzie machanizmy jakimi należy sie posługiwać pisząc dla internetu.
Wiem, że programowanie obiektowe to podstawa w dzisiejszych czasam (zawsze to była moja słaba strona).
Próbowałem wdrożyć sie w model MVC przeczytałem troche ("PHP i Flash- tworzenie systemu e-commerce" Łuksza Piecuch /"PHP praktyczne porady" Włodzimierza Gajdy - i pare innych), jednak trudno mi zrozumieć na czym polega szczególna różnica między Model a Controler.
Mamy np. skrypt sklepu: Model zawiera funkcje pobierającą dane z bazy np tabelę produktow danej kategorii i co wtedy ? - przekazuje dane do Controler żeby jeszcze inna funkcja przedstawiła to samo ? Nie rozumiem tych zalezności może dlatego , ze programowanie obiektowe nie jest moja mocną stroną.

Może ktos mógłby mi to wyjaśnic troche bardziej szczegółowo na konkretnym przykładzie bo opisy ogólne nie mówią do mnie wcale.

Do tej pory programowalem w Visual Studio - głównie C# a wcześniej Delphi i C++ builder - ale aplikacje desktopowe to co innego niż MVC bo to M i C mamy w zasadzie w jednym a V w sumie sie rysuje w edytorze graficznym.

Próbuje napisac własny skrypt sklepu (w ramach nauki PHP i MySql - w zasadzie wramach odswieżenia informacji ze studiów) i ogólnie jest spoko tylko chciałbym napisac to "nowocześnie" zgodnie z zasadami MVC ale ten temat nie mówi do mnie :/ moze ktoś podszepnie mi bardziej szczegołowo na ten temat wwolnej chwili?
Z gory dziękuje
Pozdrawiam.