Agape
23.10.2010, 14:48:37
Mam serwis internetowy na serwerze 1 i chcialbym umiesic tam download, niestety mam dosc male limity. Mam tez serwer 2 na ktorym nie mam w ogole limitow ale dosc czesto ulega awarii dla tego trzymam strone na serwerze 1. Chcialbym zeby pliki byly umieszczone na serwerze 2 ale wskazywaly na serwer 1, czy da sie zamaskowac adresy tak zeby wskazywaly na moj adres? Oba serwery sa na innych domenach a ja nie mam mozliwosci ustawienia subdomen na 2 serwerach na raz.
flashdev
23.10.2010, 15:44:16
Możesz po prostu przekierować z poziomu php, czy samego serwera na serwer 2. To tylko zamaskuje link umieszczony na stronie, ale i tak do przegladarki dotrze prawdziwy link.
Najlepiej byłoby zrobić właśnie przekierowując subdomenę (np. download) na serwer 2. W większości przypadków nie ma problemu z dodaniem jednego wpisu DNS do konfiguracji domeny.
Agape
23.10.2010, 15:58:49
Szczerze to nie ogarniam tych DNS ów ... ale mam w OVH i w panelu jest napisane ze moje konto nie pozwala mi na subdomeny, to przekierowalem primary i secondary dns na inny serwer i tam moge sobie ustawic w autorskim panelu subdomeny. Niestety w panelu ich nie ma opcji ustalania domeny na inny serwer. Mam jednak dostęp do ssh i większości ustawień więc może tam gdzieś się da w sites-avaiable czy gdzieś? Zależy mi właśnie na tym, żeby przeglądarka myślała nadal że ściąga plik z mojej strony. Jeśli trzeba mam pełny dostęp do serwera 2.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.