Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Pobierane strony przez jQuery i dane z MySQL mają błędne kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Agape
Przerzuciłem serwis na inny serwer i oczywiście inna konfiguracja i w ogóle
Okazało się, że jQuery jak pobiera mi dane i wrzuca do TinyMCE ustawia złe kodowanie :/
* w bazie danych mam utf8_polish_ci,
* strone mam ustawioną w headerach utf-8,
* przy łączeniu z bazą mam charset utf-8,
* przeglądarka używa mi utf-8 do kodowania
Pobieram też wynik działania kodu php w innych plikach no i też krzaczy :/. Muszę jakoś ustawić kodowanie przy wywołaniach get z jQuery chyba. Męcze się z tym od rana i do niczego nie doszedłem...
Daimos
Cytat(Agape @ 24.10.2010, 14:55:17 ) *
* w bazie danych mam utf8_polish_ci,
* strone mam ustawioną w headerach utf-8,
* przy łączeniu z bazą mam charset utf-8,
* przeglądarka używa mi utf-8 do kodowania

a sprawdziłeś w jakim kodowaniu są teraz znaki? Ale znaki, nie baza, bo to że tabelę masz ustawioną na utf8, to nic nie znaczy, a pewnie przy przenoszeniu je pokrzaczyłeś smile.gif
Agape
Ale gdzie to sprawdzić? Jeśli chodzi o bazę danych to w phpmyadmin są polskie znaki, te same znaki wyświetlane na stronie głównej również są w odpowiednim kodowaniu. Niestety w panelu coś się popierniczyło ;/. Jedyna różnica to właśnie to, że tam prawie wszystko jest robione przez jQuery. Dane wczytane normalnie (nie przez ajax) wyświetlają polskie znaki. Wszystko inne co jest pobierane z bazy albo po prostu przy wykonywaniu plików gdzie żądanie wychodzi przez jQuery brak polskich znaków ;/

Nikt nie wie co można zrobić ?;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.