Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL]Tworzenie tabel z kodowanie utf
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thurinon
Witam, mam kodzik który tworzy tabele w bazie - wszystko jest z nim ok, ale tabelki majką kodowanie latin, a ja muszę mieć utf 8. Powiecie mi co mam dopisać? :-)
  1. id int NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  2. title char(50),
  3. content TEXT,
Soulast
  1. CREATE TABLE `twoja_tabela` (
  2. `id` int NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `title` char(50),
  4. `content` TEXT,
  5. PRIMARY KEY (`id`)
  6. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=1;

O ile się nie mylę winksmiley.jpg

A tak po za tym to nie jest zalecane używanie UTF8 w tabeli z pod jakiegoś tam względu niestety już nie pamiętam.
Chyba to miało znaczenie od rodzaju wersji php czy zapytań wykonywanych do bazy które sobie nie radziły z obcymi znakami.
Polecam zamiast tego używanie formatowania w pliku zamiast używania tego w bazie:)
Mephistofeles
Po pierwsze, to chodziło chyba o MSSQL.

Czemu nie jest zalecane używanie UTF-8?
Soulast
Cytat(Mephistofeles @ 1.11.2010, 13:07:47 ) *
Po pierwsze, to chodziło chyba o MSSQL.

Czemu nie jest zalecane używanie UTF-8?

Tak jak już wspomniałem...Nie pamiętam ale wiem że to wyczytałem z podobnego tematu na tym forum.
Dlatego też od tamtej pory używam formatowania UTF-8 w plikach winksmiley.jpg
Mephistofeles
Ale kodowanie pliku, a kodowanie bazy to dwie zupełnie różne sprawy. Jeśli wysyłasz HTML jako UTF-8, to nie możesz wysłać danych z bazy bez wcześniejszej konwersji do UTF-8, i albo robi to silnik bazy, albo jest to już zapisane w bazie, albo PHP.
To jakie kodowanie pliku ustawisz nie ma nic do rzeczy, najwyżej treści statyczne się zmienią.

Z tego co pamiętam symfony (Doctrine) domyślnie tworzy tabele z kodowaniem UTF-8, chyba by takich błędów nie robili...
thurinon
Jeżeli baza ma inne kodowanie niż plik który wyświetla stronę, to treści zapisane w pliku są wyświetlane ok, ale te pobierane z bazy mają krzaki. Soulast Dzięki wielkie, Kodzik zadziałał :-)
Mephistofeles
Nieprawda. Kodowanie pliku ze skryptem nie ma nic do rzeczy, jedynym warunkiem jest to, żeby kodowanie wysyłanego HTMLa było zgodne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.