Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Sprawdź aktualną wersję
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DannyM
Ma ktos jakis pomysl jak to wykonac.

Myslalem aby wyslac po urlu zmienne np.

1. ?myVersion=1.0

i sprawdzac jaka to wersja i zwrotnie np. zwykla strona tekstowa z numerem wersji aktualnej i ciasteczkiem, ktore mozna pobrac program i wyswietlic na swojej stronie.
Czy mysle logicznie?
Moze macie inne pomsyly?
simman
Nie wiem czy dobrze ale zobacz smile.gif

<?php
echo PHP_VERSION;
?>
DannyM
Nie o to chodzi. Nie chce sprawdzac wersje php tylko dac mozliwosc sprawdzania aktualnej wersji mojego programu klientom.
zordon
i chcesz coś takiego robić w urlu? po co?
Wyświetl wersję gdzieś w stopce lub nagłówku, albo umieść link do statycznej podstrony z numerem wersji
DannyM
Chce pobierac wersje np. na zasadzie rss lub aby ktos klikajac a klawisz sprawdz wersje dostal zwrotnie informacje o aktualnym numerze.
Soulast
Nie wiem czy zadziała ale oto mój pomysł:

Gdzieś na stronie osoby posiadajacej Twoj skrypt

1. include("www.twoja-strona.com/wersja.php");

Gdzieś zamieść taką notkę co będzie wyświetlało Twoją wersje zakładając że masz gdzieś w bazie podany nr wersji

1. $sql= mysql_query("SELECT wersja_klienta FROM Twoja_tabela");
  2. $check= mysql_fetch_array($sql);
  3.  
  4. echo"$wersja";

A tutaj w wersja.php coś co by sprawdzało

1. if($wesja_obecna == $check[wersja_klienta]){
  2. $wersja = "Masz aktualną wersje";
  3. }else{
  4. $wersja = "Twoja wersja jest nie Aktualna";
  5. }
  6.  

Nie dam głowy że mój pomysł wypali sam nie próbowałem jeszcze:/
DannyM
Czyba jednak nie o to mi chodzi smile.gif

Sadze (nie sprawdzalem), ze moja pierwsza propozycja jest dobra.
Z mojej strony kieruje na
www.twoja-strona.com/wersja.php?wersja=1.1 (wysylam swoja werje np. formularzem) tu sprawdzam czy jest nowsza i zwrotnie daje np. $_SESSION numer werji
ten parametr przyjmuje u siebie jako nowa wersje.

PODKRESLAM, ZE TO TYLKO TEORIA winksmiley.jpg
wdev
Danny, a możesz bardziej opisać problem? Program ma być zainstalowany na komputerze użytkownika i łączyć się ze stroną internetową celem sprawdzenia wersji? W jakim języku jest napisany program? W jakim działa środowisku? Jeżeli dobrze Cię rozumiem, to najlepiej zrobić na serwerze plik XML-a, w stylu:
  1. <program>
  2. <wersja_aktualna>1.0</wersja_aktualna>
  3. <adres_pobrania>http://mojserwer/mojprogram-1.0.zip</adres_pobrania>
  4. </program>

A programowi klienta zostawić parsowanie tego i otwarcie odpowiedniego linka. Poszukaj sobie o REST (których reprezentantem jest np. RSS) w PHP.
DannyM
Mi sie wydaje, ze to jest bardzo prosta sprawa.
W naglowku zaznaczylem, ze chodzi o php.

Wiekszosc programow na dowolnym systemie ma mozliwosc sprawdzania czy autor wydal nowa wersje bez koniecznosci przechodzenia na strone autora.
Take cos chce wlasnie wprowadzic u siebie aby klient nie musial odwiedzac mojej storny tylko wiedziec, ze jego wersja jest stara lub, ze wyszla juz nowa smile.gif
Crozin
Rozwiązanie zaproponowane przez wdev jest najbardziej sensowne, ponieważ jest łatwe w przetwarzaniu i bardzo elastyczne.

Po stronie programu musisz na sztywno zakodować adres(y) pod którym dostępny jest XML określający aktualną wersję programu, pluginów etc.. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie byś w żądaniu zawarł informacje o aktualnej wersji oprogramowania klienta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.