Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]z cp1251 na latin2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
row
Witam,

w bazie danych mam kodowanie ustawione cp1251 (metoda porównywania) w skrypcie też tak ustawione dlatego w bazie danych pl znaki są zapisywane
ą = ±, ę = к, itd. teraz chciałbym zmienić porównywanie znaków na latin2, czyli problemu nie będzie bo wystarczy wybrać metodę porównywania i zmienić w skrypcie też na latin2, ale jak można przez phpmyadmin zmieć te krzaczki(znaki) na ich odpowiedniki polskie, bo te artykuły przed zmianą kodowania będą mieć krzaki na stronie

Z góry dziękuje za pomoc
Otto
Albo ręcznie każdy rekord po kolei albo zapisujesz bazę danych i w np. notepad++ zmieniasz ± na ą (ctrl+h w notepad++)
row
no tak można by tak zrobić, ale trochę waży ta baza... a jakiś skrypt w PHP, który by pozmieniał mi znaki?
Otto
O ile się nie myle to str_replace jednak w notepad++ możesz odrazu zamienić wszystkie znaki na znak który chcesz czyli np. wszystkie znaki ± na znaki ą
row
baza danych zajmuje prawie 900MB raczej zmiana przez edytor odpada
Otto
A niby to czemu? Myślę ze wyjdzie na to samo jak by użyć skryptu z str_replace a nawet może być lepiej bo w php będziesz musiał jeszcze zapisać wyniki co zajmie trochę czasu.
row
komputer zacina się raz, drugie że później wrzucać duży plik bazy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.