Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]zamiana kodu na inny..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tofik1778983
Witam
Kolega chce żebym mu przerobił logowanie, użytkowników ma obecnie w pliku *.php w tablicy $użytkownicy, a mają być czytani z bazy danych.
tablica z userami w pliku *.php wygląda tak:
  1. $uzytkownicy = array( 1 => array('login' => 'user1', 'haslo' => sha1('pass1')),
  2. 2 => array('login' => 'user2', 'haslo' => sha1('pass2')),
  3. 3 => array('login' => 'user3', 'haslo' => sha1('pass3')),
  4. 4 => array('login' => 'user4', 'haslo' => sha1('pass4')));

Jak to przerobić tak żeby te dane pobrać z bazy, a format tablicy $użytkownicy nie zmienił się.
Np dla takiej tabeli w db
| id | user | pass |

Proponowałem przerobienie całego systemu logowania ale mówi że musiałby wtedy przerabiać także różne opcje w różnych miejscach na stronie (nie czaje co ale nie ważne) i nie chce tego robić
Fifi209
Zamiast odczytywać z tablicy czytasz z bazy.
Może byś podał więcej kodu? :| Bo skąd mamy wiedzieć jak wygląda ów logowanie?
tofik1778983
Cytat(fifi209 @ 3.11.2010, 20:22:36 ) *
Zamiast odczytywać z tablicy czytasz z bazy.

Serio.. nie wiedziałem... oO

Po co reszta kodu??, chce pobrać z bazy z tabeli tylko id, user, pass i wsadzić je w tablice $uzytkownicy w ten sam sposób jak jest w pliku..

W tym pliku jest jeszcze funkcja sprawdzająca czy użytkownik istnieje i zwraca jego id
Więcej mi nie przesłał.
Z tego co mówił sesje są zrobione tak że jeśli ktoś jest nie zalogowany ma $id=0, zalogowani mają swoje id z tej tablicy
Sprawdzenie czy ktoś jest zalogowany to sprawdzenie czy $_SESSION['uzytkownik'] > 0 i tyle.
markonix
mysql_fetch_array -> pętla while na każdym wierszu -> $użytkownicy[1] = array('login' => '$row[user]', 'haslo' => $row[pass]')
Coś w ten deseń. Pętla while będzie iterować po kolejnych id usera i tworzyć kolejnych użytkownik w postaci, którą pokazałeś.
Kod
print_r
przyda się do testowania czy pętla dobrze stworzyła tablice.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.