Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Mam pytanie, ale nie wiem jak sformułować zapytanie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczalpi
Witam
Tak jak w tytule napisałem nie wiem jak sformułować pytanie. Otóż chodzi mi o takie coś, czy w ogóle jest taka możliwość. Posiadam stronę z miastami. Mam skrypt, który to wszystko obsługuje. Skrypt waży ok 300 kb. Chcę stworzyć informacje dla każdego miasta. Do tej pory, aby stworzyć info o danym mieście musiałem wgrywać cały skrypt. Lecz to wszystko zajmuje dużo miejsca. I moje pytanie. Czy jest możliwość stworzenia jakiejś zmiennej, która by to wszystko obsługiwała katalog z danym miastem. Chodzi mi pomyśli, że miasta można dodać do bazy danych i wtedy je wyciągać. Tylko nie wiem od czego zacząć poczytać. Proszę więc o wskazówkę jak to można zrobić
Pozdrawiam
chodzi mi takie coś po głowie
$domena= wyciąganie nazwy z bazy danych.
Tylko jak skrypt miałby wiedzieć jakie miasto wyciągnąć.
Nie wiem czy $_GET się do tego używa questionmark.gif
tehaha
ogólnie to co opisujesz jest bardzo proste, ale musisz przyswoić jakąś podstawową wiedzę z zakresu php/mysql Temat: linkiKursy dla poczatkujacych
poczytaj o wprowadzaniu i wyciąganiu danych z bazy

podpowiem Ci, że identyfikacji będziesz dokonywał na podstawie numer ID przypisanego do miasta, w bazie danych będziesz miał np. tabelkę

Miasta

ID | Nazwa | Opis

1 | Warszawa | fajne miastko
2 | Kraków | coś tam

zmienne tablicy $_GET przekazujesz w url np. www.moja_domena.pl/pokaz_miasto?id=3

i potem wstawiasz ten numer ID do zapytania SQL, przeczytaj podstawy to zobaczysz, że szybko to ogarniesz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.