Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Pole tekstowe a onclick
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adrianozo
Witam wszystkich.
Mam pole tekstowe na stronie a w nim napis Szukaj w serwisie.
I korzystam z funkcji onclick jeżeli kliknę na to pole to ten napis znika i mogę wpisać co chcę bez kasowania napisu natomiast chciałbym teraz takie coś w drugą stronę, że jeżeli nic nie wpiszę to klikając w inne miejsce niż to pole tekstowe z pustego miejsca zrobi się napis Szukaj w serwisie. Mam nadzieje że dobrze wytłumaczyłem.

Kod
<input type="text" name="wynik" value="Szukaj w serwisie..." onclick="this.value=\' \'" class="texts" />

Rozwiązane:

Kod
<input type="text" name="wynik" value="Szukaj w serwisie..." onfocus="this.value=(this.value=='Szukaj w serwisie...') ? '' : this.value;" onblur="this.value=(this.value=='') ? 'Szukaj w serwisie...' : this.value;" class="texts" />
Mephistofeles
Zainteresuj się też atrybutem placeholder, wchodzi w skład specyfikacji HTML5, nowoczesne przeglądarki go obsługują.
Tutaj masz więcej informacji.
user767
  1. <script type="text/javascript">
  2. function Active(what)
  3. {
  4. if(!document.layers)
  5. {
  6. what.style.backgroundColor='#FFFFE0'
  7. what.style.borderColor='#000000'
  8. what.style.color='#000000'
  9. }
  10. }
  11. function NotActive(what)
  12. {
  13. if(!document.layers)
  14. {
  15. what.style.backgroundColor='#FFFAF0'
  16. what.style.borderColor='#E4E1D2'
  17. what.style.color='#E4E1D2'
  18. }
  19. }
  20. </script>

1. <input name="Login" class="logowanie" onclick="if (this.value == '') { this.value = ''; }" type="text" size="18" maxlength="36" onfocus="Active(this)" onblur="NotActive(this)" />
minolone
to czego poszukujesz
  1. <input name="textfield" type="text" class="text" id="textfield2" value="login..." onblur="if(this.value=='') this.value='login...';" onfocus="if(this.value=='login...') this.value='';" />
Mephistofeles
Gratuluję! Napisałeś dokładnie to samo, co autor tematu, tylko w innej kolejności.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.