Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]zapytanie SQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eurosoft
mam w bazie dwie tabele:
tabela1 oraz tabela 2

w tabeli1 mam pole id_tab oraz imie
w tabeli2 mam pole id_tab(powiązane z tabela1.id_tab), nazwa, nazwa1, nazwa2, ilosc, ilosc1, ilosc2
potrzebuję otrzymać wynik w tabeli o wartościach:
imie | suma(ilosc,+ilosc1+ilosc2) |gdzie nazwa='x' or nazwa='x' or nazwa='x'

szkopuł tkwi w tym że należy najpierw wyszukać
"x" i pobrać ilość z "ilość" następnie
"1x" i pobrać ilość z "ilość1" oraz
"x2" i pobrać ilość z "ilość2"
CuteOne
powiedz mi po co trzymasz 3 kolumny oznaczające to samo [mam na myśli nazwa i ilosc?]...

id | id_tab | type | nazwa | ilosc

gdzie type to 1,2,3 oznaczające wcześniejsze ilosc1,ilosc2,ilosc3 i nazwa1, nazwa2, nazwa3

Dzięki takiemu zabiegowi zaoszczędzisz w przyszłości kupę czasu zmarnowanego nad rozmyślaniem "hmmm a jak mam to edytować"
eurosoft
Cytat(CuteOne @ 11.11.2010, 03:07:06 ) *
powiedz mi po co trzymasz 3 kolumny oznaczające to samo [mam na myśli nazwa i ilosc?]...

id | id_tab | type | nazwa | ilosc

gdzie type to 1,2,3 oznaczające wcześniejsze ilosc1,ilosc2,ilosc3 i nazwa1, nazwa2, nazwa3

Dzięki takiemu zabiegowi zaoszczędzisz w przyszłości kupę czasu zmarnowanego nad rozmyślaniem "hmmm a jak mam to edytować"

niestety nie mam takiej możliwości, ewidencjonowane są pobierane towary oraz ich ilość, kłopotem jest to że trzymając wszystko w jednym polu nie jestem w stanie dokonać później jakich raportów materiałowych czy też ilościowych. Możesz mi jakoś pomóc?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.