Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]auto_increment podczas UPDATE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gargamel
No właśnie. Wdzięczny będę za pomoc bo już całe google przeczytałem i nie znalazłem.
Jest tabela która zawiera standardowo kolumnę id z przypisanym auto_increment i kilka innych kolumn.
Czy da się zrobić, w jakiś prosty sposób aby przy UPDATE-owaniu jakiegoś wiersza, automatycznie zmieniała się wartość kolumny id ( tak jakby był to nowy rekord)?
Przykładowo: Mam w tabeli wiersze, i maksymalna wartość id wynosi 10. UPDATE-uje wiersz o id 3, ale po wykonaniu owego zapytania, wiersz ten zyskuje id 11.
Kilka sposobów chodzi mi po głowie (kopiowanie modyfikowanego wiersza -> wklejanie jako nowego z modyfikacjami -> usuwanie starego itp itd) ale każdy sposób wydaje mi się do bani blinksmiley.gif
CuteOne
Olej auto_increment i sam wstawiaj odpowiednie ID smile.gif lub tak jak mówiłeś najpierw pobierasz dane, które mają być updateowane, usuwasz je z bazy i zapisujesz insertem z nowym ID
gargamel
Masz na myśli: Pobierz największe ID i podczas UPDATE-u wstaw o 1 większe?
O tym też myślałem i puki co wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem.
Ale puki co to chce to zrobić w jakoś bardziej zautomatyzowany sposób. smile.gif
Fifi209
jak zrobisz w update id na null to powinno zaskoczyć.
gargamel
Ustawia mi wtedy id wiersza na 0...
Mephistofeles
Spróbuj REPLACE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.