Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Shotbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hakersharp
Robię coś w rodzaju Shotbox'a i mam problem którego nie moge zbytnio pojąć

Pod dwiema kolumnami zamieszczam formularz z polami do logowania. Chcę żeby po kliknięciu rejestruj w miejscu formularza pojawiło się inne pole tekstowe.

Strona jest zapisana pod nazwą czat.php. Formularz rejestracyjny wysyłam właśnie pod tą nazwę. Po kliknięciu rejestruj wyświetla się kolejny formularz ,właśnie z polem tekstowym, który nie chce działać.

1. <?php
  2. mysql_connect("localhost", "root", "root")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą");
  3. mysql_select_db("czat")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
  4.  
  5. function ShowForm($komunikat=""){ //funkcja wy?wietlająca formularz rejestracyjny
  6. echo "$komunikat<br>";
  7. echo "<form action='czat.php' method=post id='logowanie'>";
  8. echo "Login: <input type=text name=login id=pole_login>";
  9. echo "Hasło: <input type=text name=haslo id=pole_haslo>";
  10. echo "<input type=hidden value='1' name=send>";
  11. echo "<input type=submit value='Rejestruj' id=przycisk_log_me name=przycisk>";
  12. echo "</form>";
  13.  
  14. }
  15.  
  16.  
  17. function ShowPlace($login=""){ //funkcja wy?wietlająca formularz rejestracyjny
  18. echo "$Zalogowany jako $login";
  19. echo "<form action='czat.php' method=post>";
  20. echo "<input type=text name=text id=pole_text>";
  21. echo "<input type=hidden value='1' name=send><br/>";
  22. echo "<input type=submit value='Wy?lij'>";
  23. echo "</form>";
  24.  
  25. $tresc=$_POST['text'];
  26. $login=$_POST['login'];
  27.  
  28. mysql_query("insert into czat.czat_tekst values('','".$tresc."','".$login."',CURDATE(),CURTIME());");
  29.  
  30.  
  31. }
  32.  
  33.  
  34.  
  35.  
  36. if($_POST["send"]==1){ //sprawdzanie czy formularz został wysłany
  37. if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){ //oraz czy uzupełniono wszystkie dane
  38. if(mysql_num_rows(mysql_query("select * from test where user_login='".htmlspecialchars($_POST["login"]."'"))))
  39. ShowForm("Użytkownik o podanym loginie już istnieje!!!"); // sprawdzanie czy użytkownik o podanej nazwie już istnieje
  40. else{
  41. mysql_query("insert into test values(NULL, '".htmlspecialchars($_POST["login"])."', '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."')"); // zapisywanie rekordu do bazy
  42.  
  43. ShowPlace($login);
  44.  
  45. }
  46. }
  47. else ShowForm("Nie uzupełniono wszystkich pól!!!");
  48. }
  49.  
  50. else
  51. ShowForm();
  52. //mysql_close(); //zamykanie połączenia z baząS
  53. ?>

co jest nie tak w tym kodzie?
ciekawskiii
nie widze nigdzie w kodzie textarea
hakersharp
No tak zamieściłem nie ten kod. Ale mniejsza o to. Drugi formularz po wypełnieniu tego z rejestracją nie działa. Tutaj jest zamiast textarea po prostu zwykłe pole tekstowe.
ciekawskiii
to napisz chociaz co nie dziala i jak ma dzialac, ten drugi formularz niewiadomo gdzie przesylasz i co z nim dalej robisz
hakersharp
To jest prosty Shotbox w którym chce dodać małą obsługę poprzez AJAX. Lewa kolumna ma wświetlać wiadomości, a prawa aktywnych użytkowników. Pod tymi kolumnami chciałbym zamieścić dwa formularze, gdzie po zalogowaniu wyświetlił by się drugi formularz z polem tekstowym gdzie będzie można pisać swoją wiadomość.
Wszystko jest oparte o MySql. Problem w tym że po zalogowaniu wyświetla się kolejny formularz, ale nie działa. Nie wysyła danych do Mysql.
Tylko się wyświetla.

ciekawskiii
drugi formularz nie zadziala bo znowu sprawdzasz login i haslo ktore juz nieistnieja, sam to pisales? pomieszane to jakies a nie chce mi sie nad tym glowic teraz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.