Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Adobe CS5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Webmasterr
Witam,

Mam zainstalowany pakiet: Adobe CS5 Master Collection.
Nigdy jeszcze nie używałem tych programów.
Chciałbym używać ich do tworzenia stron internetowych.
Podalibyście mi jakieś napisane łatwym, polskim językiem, podstawowe tutoriale?

wookieb
Polskich tutoriali jest baardzo mało. Trzeba się posiłkować angielskimi wydaniami.
Np http://pixel2life.com
Webmasterr
Tylko że...

Ja bym chciał tutoriale TYPOWO do stron.
Np. jak zrobić przycisk z gradientem, itp..

Poza tym (tylko i wyłącznie z CIEKAWOŚCI) ile wg. Was mam lat?
Damonsson
Jest taki dział: "Komputery i oprogramowanie"

14lat

http://www.designvitality.com/blog/2007/10...tton-tutorials/
bez angielskiego to możesz meble składać
Webmasterr
I tu Was zaskoczę!
Mam 12 lat, ale mimo wszystko umiem pisać skrypty (np. wirtualnych prezentów).
Za to mam bardzo słabe pojęcie jak robić grafiki, tła, itp..

Jeśli chodzi o ang. to umiem go bardzo dobrze, lecz na poziom 12-latka.
Większość tutoriali jest pisana pod DOROSŁYCH.

wookieb
Cytat(Webmasterr @ 22.11.2010, 14:07:16 ) *
Większość tutoriali jest pisana pod DOROSŁYCH.

Co tzn "pod dorosłych"?

Cytat
I tu Was zaskoczę!
Mam 12 lat, ale mimo wszystko umiem pisać skrypty (np. wirtualnych prezentów).
Za to mam bardzo słabe pojęcie jak robić grafiki, tła, itp..

Nie zaskoczyłes mnie bo nie ma w tym nic niezwykłego.
Webmasterr
Cytat(wookieb @ 22.11.2010, 14:09:45 ) *
Co tzn "pod dorosłych"?

Tzn. językiem niezrozumiałym dla mnie.
Daiquiri
Żalisz się czy chwalisz z tym wiekiem? Pakiet Adobe to spory wydatek (chyba, że masz zamiar uczyć się przez bodajże 30 dni), więc pewnie nie będzie problemem uzbierać na kurs z np. lynda.com* - angielski nie powinien stanowić problemu, bo są to tutoriale video. Na stronie masz wyszukiwarkę po oprogramowaniu, tematyce itd. Z angielskich (i łatwych do garnięcia) to np. psd tuts.

Z polskich pozostaje mi polecić hasło "Photoshop + tutoriale" w google. To, czy tematyka Ci odpowiada i czy są dostatecznie "łatwe" pozostawię Twojej ocenie. Osobiście nie trafiłam nigdy na dobry, polski portal z sensownymi tutorialami. Przyznam też, że nigdy nie były mi tak bardzo potrzebne, żeby przeczesywać całą "polską" stronę Internetu smile.gif.

(*)Kursy od podstaw, dla laików.

@UP:
To może zamiast Photoshopem, wypadałoby zająć się językiem ojczystym? Trudniejsze wyrazy (o ile takowe w tutorialach występują) możesz sprawdzić w słownikach.
wookieb
Nie ma angielskiego dla dorosłych i dla dzieci. Albo umiesz angielski albo nie. Ja angielskiego nie znam bardzo dobrze aczkolwiek dokumentacje techniczne czytam dość swobodnie. Natomiast tutoriale często zawierają bardzo dużo obrazków, które wszystko wyjaśniają. Projektowania stron nie da się "tak o" nauczyć. Masz do tego talent albo nie. Nabrałeś gustu, smaku, przesiąkłeś informacjami z dziedziny "co jest modne" albo nie.
Podstawowe, rzeczy typu jak zrobić gradient są wszędzie. Kiedyś czytałem http://graffik.pl/

Poza tym używanie tych wszystkich programów wymaga ogromnej wiedzy, której polacy w większości nie mają (albo są za granicą i piszą po angielsku). Więc im szybciej będziesz uczył się angielskiego wraz z google translate, tym lepiej dla Ciebie.
Mephistofeles
A co nas obchodzi twój wiek?
Akurat taki powiedzmy Photoshop jest dosyć intuicyjny, i trzeba tylko wiedzieć co się chce zrobić, a jakoś do tego dojdziesz.

Tak btw, stać cię w wieku 12 lat na pakiet CS5?
Crozin
@wookieb:
1. Tutoriale "dla dorosłych" obfitują pewnie w penisy, pochwy, a i zgrabnych kurw wplecionych między słowa nie powinno brakować.
2. W przypadku stron internetowych IMO bardziej warsztat niż bliżej nieokreślony talent się liczy.

@Mephistofeles:
Trail? Bogaci rodzice? Wersja piracka używana do celów edukacyjnych również jest całkiem OK i Adobe nie będzie miało nic przeciwko (zresztą nawet nie może).

Translat Google przetłumaczy Ci całe strony - zrobi to nawet całkiem dobrze. Przy czym lepiej dla Ciebie będzie, jeżeli będziesz czytać po angielsku - przynajmniej się podszkolisz.
Webmasterr
Po prostu tata potrzebował no i mam CS5.
modern-web
Tyle zamieszania o nic...

http://eduweb.pl/

Tutoriale z myślą o projektowaniu stron we Flashu jak i standardowymi technikami z użyciem (X)HTML i CSS.

P.S.
Na przyszłość błagam Cię...
Poszukaj rozwiązania w google. To nie boli...
Mackos
To może taty zapytaj, czy umie robić przyciski w photoshopie ;P
A tak serio wiek nie ma znaczenia, znaczenie ma to co piszesz i poziom tego co piszesz.
Tutoriali jest pełno i to nie masz się co przejmować językiem angielskim bo są to tutoriale albo wideo albo ze screenami więc jest to dość intuicyjne, więc nie oczekuj że w 3 dni będziesz mistrzem photoshopa, ale aktualnie pobaw się nim troche, porób sobie jakieś kwadraciki, kółka etc. posprawdzaj wszystkie filtry pomieszaj je, spróbuj dodać cienie korzystając z blending mode itd.
impro
Jeśli ci pomogłem daj mi plusa jeśli nie pytaj dalej moje gg to 1634814
pisanie stron to znajomość kodu a nie programu
choć znajomość tych programów też jest wskazana programami z serii adobe zajmuje się miedzy innymi eduweb.pl
nie polecam i koda ani strefy kursów
jeśli chodzi o szybką naukę photoshopa to tutoria jest dla mnie najlepsza w zasadzie nie znam lepszego sposobu kursy znacznie lepsze od lynda a tak właśnie są kursy jeszcze lynda.com
książki używam jako zbiorów wiedzy swego rodzaju specyfikacji

ten pakiet zawiera program dremrever który służy do pisania różnego kodu jest bardzo efektywny (kodu pod strony)

czy znasz html i css (ewentualnie + javascript i PHP do php bazy danych)?

drugim wartym polecenia będzie flash i flash bulider z tego drugiego nie korzystałem bo jestem lama
ale aby osadzić właściwie kod musisz znać html i css + java a aby dostać funkcjonalność w tworzeniu CMS także php

jest coś jeszcze do pisania stron...
są dwa pomniejsze programy ale pisanie stron to programowanie więc nie o obsługę programu tyczy się sprawa ale o to programowanie

Czym zajmuje się Tata że kupił ten pakiet chyba jest programistą więc czemu nie zapytasz jego?
przypominam o plusie

p.s.
jeśli chodzi o obsługę tych programów znam też parę innych sposobów i wiem gdzie można szukać w szarej strefie materiałów ja oczywiście zakupiłem bo były tak dobre że warto było
Mephistofeles
@impro:
Nie Java, a JavaScript, i wcale nie musi tego umieć. Btw rozróżniaj web designera od programisty, bo to dwa niezależne zajęcia.
Daiquiri
Cytat(impro @ 22.11.2010, 17:43:23 ) *
ten pakiet zawiera program dremrever który służy do pisania różnego kodu jest bardzo efektywny (kodu pod strony)
Mógłbyś wyjaśnić na czym polega efektywność dreamwavera?

ale aby osadzić właściwie kod musisz znać html i css + java a aby dostać funkcjonalność w tworzeniu CMS także php
Bzdury, od kiedy osoba korzystająca z CMS musi znać php? Pomijam kwestie "javy"...

Czym zajmuje się Tata że kupił ten pakiet chyba jest programistą więc czemu nie zapytasz jego?
Na pewno jest programistą! Bo podstawą bycia programistą jest posiadanie pakietu Adobe!

Podsumowując: impro, proponuję zachować swoje złote myśli dla siebie i nie wprowadzać w błąd innych.
Webmasterr
Znam PHP (obiektowo, ale wolę pisać strukturalnie), JavaScript (obiektowo, ale wolę pisać strukturalnie) no i (x)HTML + CSS (z elementami wersji 3). Umiem też podstawy MySQL.

Tylko że nie umiem robić layoutów.
Nie mam pomysłu, a nawet jak mam to nie umiem go wykonać.
Stąd pomysł nauki PhotoShopa, i ew. GIMPA..

A tak z innej beczki. Co sądzicie o COREL (podobno gorsze od PhotoShopa, ale nie wiem)?
Daiquiri
Corel* do program do grafiki wektorowej i ma się nijak do Photoshopa. No i po co Ci dodatkowy program skoro masz już jego odpowiednik w pakiecie Adobe?

*główne zastosowanie. Fakt, możesz się bawić w Photo-Paint, ale po co?

@down:
A czy ja Ci bronie pytać smile.gif? Nie rozumiem jednak po co Ci Corel, skoro masz pakiet Adobe. Problem nie leży tutaj w oprogramowaniu, ale w zabraniu się za naukę.
Webmasterr
Cytat(Daiquiri @ 22.11.2010, 18:23:34 ) *
Corel do program do grafiki wektorowej i ma się nijak do Phoytoshopa. No i po co Ci dodatkowy program skoro masz już jego odpowiednik w pakiecie adobe?

Ja tylko chciałem zapytać...
modern-web
impro...

To się nazywa lanie wody... 0 treści.
Chcesz nabijać posty? To zapraszam do wątku "HydePark".

WebDesigner - jak na moje oko powinien znać (X)HTML, CSS i ewentualnie JavaScript (pomijam Flash i ActionScript 2/3), a na dodatek powinien mieć grafika do współpracy lub sam powinien biegle obsługiwać programy firmy Adobe (lub Corel / Gimp).
Programista - tworzenie aplikacji internetowych => obowiązkowa znajomość PHP i SQL... przydadzą się także Ruby (Ruby on Rails), AJAX oraz JavaScript.

Jak widać te 2 'zawody' są całkiem odmienne smile.gif
Crozin
@modern-web: grafik wcale nie musi znać HTML/CSS/JS. Ważne by znał tylko ogólne ograniczenia tych technologii. I co to za bzdurna teza, że programista aplikacji webowych musi znać PHP? Nie, nie musi. Co do SQLa też można by polemizować, ale... Nie wiem też co tutaj robi RoR - to nie jest jedyny FW dla Rubiego - ani dlaczego jest tu w ogóle AJAX wymieniony (oczami wyobraźni już widzę jak za pół roku będą oferty Znajomość JavaScript, AJAX, WebSockets, WebWorkers, WebStorage, Canvas itp. itd.)
impro
sorki za tą jave ;D
i lanie wody w sumei temat woda

corel jest cienki to co masz photoshop i kursy jakie poleciłem jest okej zamiast corela stosuj ilustratora
masz wszystkie niezbędne programy do tworzenia grafiki
masz zestaw master dla grafika i wszystko co może przydać się do weba
Daiquiri
A Ty dalej swoje. Masz Ty w ogóle pojęcie o poruszanym temacie? Zadałam Ci kilka pytań - np. chętnie poznam "efektywność" dreamwavera.
LargerWoo
Tutaj masz kilka tutoriali z którymi stworzysz gotowy design i poznasz program:

http://www.hongkiat.com/blog/40-greatest-w...oshop-tutorial/

Sporo fajnych znajdziesz też tutaj:

http://www.hv-designs.co.uk/

Ogólnie jestem zdania, że nauka umiejętności o których wspominasz to poznanie funkcji programu a reszta to pomysł i talent. Poprzeglądaj w sieci rankingi ciekawych designów i postaraj się samodzielnie stworzyć coś nowego

Powodzenia! winksmiley.jpg
Mephistofeles
Musisz ćwiczyć kreatywność, dużo tworzyć. Rysuj projekty na kartce, przemyśl je, bo gdy włączysz Photoshopa bez pomysłu masz 5-10% szans, że wyjdzie coś co się nadaje do zapisania.
impro
polecam stronkę
http://psd.tutsplus.com do PS
5 dni ćwiczeń i można fajne sprawy wykonać w PS

sam talent to nie wszystko...
co do zasad projektowania to na eduweb.pl jest bardzo dobry kurs o projektowaniu
grafika na stronie to także elementu ruchome sam PS nie wystarczy
Daiquiri
@impro - bądź łaskaw czytać to, co już zostało napisane.
impro
napisz mi na pm albo na gg to pogadam na of topic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.