Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcje tworzące
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
s_w_ir
Witam. Szukałem w maualu, szukałem po książkach i nie ma nic o funkcjach(z poziomu php) tworzących bazy, lub tabele. Czyżbym znowu coś ominoł?
I jeszcze jedna sprawa: sciągam właśnie postgresql-7.4.2.tar.gz
, czy to będzie dobre po Win 98?
Majdan
Nie jestem pewnien, ale to chyba robi się podobnie jak w MySQL.
[php:1:6bf3f8945d]<?php
pg_exec($id_polaczenia, "CREATE DATABASE/TABLE nazwa_bazy/tabeli";
?>[/php:1:6bf3f8945d]
Wybierz DATABASE albo TABLE w zależnosci co chcesz utworzyć.
s_w_ir
Dzięki spróbuje po sciągnięciu bazy. Teraz sciągam baze wxWindows-pgAdmin3-20030831.tar.gz bo to napewno jest baza pod windowsa.
I tak przy okazji o ,starych nazwach funkcji:
Cytat
Nazwy funkcji PostgreSQL będą zmienione w wersji 4.2.0 w celu dostosowania do obecnych standardów kodowania. Większość nowych nazw będzie miała dodatkowe podkreślenia np. pg_lo_open(). Niektóre funkcje będą miały zmienione nazwy, aby ujednolicić nazewnictwo np. pg_exec() na pg_query(). Stare nazwy będzie można używać w wersji 4.2.0 i w kilku kolejnych, mogą jednak być usunięte w przyszłości.
Jabol
Cytat
Dzięki spróbuje po sciągnięciu bazy. Teraz sciągam baze wxWindows-pgAdmin3-20030831.tar.gz bo to napewno jest baza pod windowsa.
ehm... ehm... że tak to nazwe, nie to nie jest baza.. PgAdmin to narzędzie do zarządzania bazą danych... a do zainstalowania poczekaj na 7.5 (ma być natywnie na wina) albo instaluj przez cygwin.
carramba
]http://forum.php.pl/viewtopic.php?p=53062&...ht=#53062[/url]
moze to pomze w instalacji

a laczysz sie z postgresem tak :
[php:1:cb5957d3b6]<?php
$ustawienia = 'host='.$host.' dbname='.$d.' password='.$p.' user='.$u;
$polaczenie = pg_connect ($ustawienia);
?>[/php:1:cb5957d3b6]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.