Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]PHP - problem z logowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcinkooter
Witam,
od paru dni próbuję bawić się w PHP.

chciałem zrobić stronkę, na której użytkownicy mogą się rejestrować i logować.
utworzyłem pliki
index.php
index2.php
osoby zalogowane moga wejsc na podstronę: index2.php , a niezalogowane przekierowywane są automatyccznie do index.php

Załóżmy, że osoba która się zalogowała wchodzi na stronkę index2.php i stąd klika w odnośnnik do: dane_uzytkownika.php.
Na stronie tej wypełnia swoje dane w formularzu. I Tutaj pojawia się mój problem. Gdy osoba kliknie w "powrót na stronę główną" wywala go na stronę index.php, a nie index2.php

Zakładam, że tutaj z pomocą powinny przyjść sesje, ale nie wiem czy dobrze kombinuje smile.gif

na początku kodu strony dane_uzytkownika.php wpisałem:
<?php
session_start();
?>

Czy to wystarcza do podtrzymania sesji? U mnie nie pomogło.

Dziękuję z góry za pomoc
Ghost_78
w każdym pliku musisz miec na poczatku
  1. <?php
  2. ?>
elldiablo
Byłoby łatwiej Ci pomóc jak byś wrzucił chociaż cześć twoich kodów.
Ghost_78
Cytat(elldiablo @ 23.11.2010, 15:25:29 ) *
Byłoby łatwiej Ci pomóc jak byś wrzucił chociaż cześć twoich kodów.

eee tam ... popsula Ci sie Twoja szklana kula questionmark.gif winksmiley.jpg
marcinkooter
Mam we wszystkich session start.

ok parę kodów:

Mam jeszcze jedno pytanie. Chcę zrobić więcej podstron, które dostępne będą tylko po zalogowaniu. Czy na początku każdej z nich powinienem zamieścić to co na początku index2 ( <?php session_start(); if(!isSet($_SESSION['zalogowany'])){ header("Location: index.php");exit();}?> ) ?
blade-mrn
Tak sprawdzanie sesji powinieneś dać w każdym z nich bo bez tego ktoś może ominąć moment logowań podając adres do konkretnego pliku że o wygaśnięciu sesji nie wspomnę.
marcinkooter
Czyli wszystkie strony, które chcę, aby były dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników muszą mieć taki sam początek jak index2?

<?php
session_start();
if(!isSet($_SESSION['zalogowany'])){
header("Location: index.php");
exit();
}
?>

Po ustawieniu wszystkich stron w ten sposób, wchodzę na index.php , loguję się, pzekierowuje mnie do index2.php. gdy klikne w jakikolwiek odnośnik do innej strony, to już mnie wyrzuca do index.php

a gdy zmieniłem wszędzie na taki kod:
<?php
session_start();
if($_SESSION['zalogowany']===$zalogowany)
{
echo "jestes zalogowany";
}
else
{
$_SESSION['zalogowany']=$zalogowany;
header("location: index.php");
exit;
}
?>

to działa, ale przepuszcza nawet bez logowania :/

sad.gif

Dzięki za cierpliwość
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.