Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Instrukcja warunkowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Croos22
Witam.
Bardzo potrzebna mi jest informacja w jaki sposób zrobić takie sprawdzenie za pomącą instrukcji warunkowych gdy w bazie jest np. 1 to taki tekst jeśli 0 to inny. Zdaję sobie sprawę, że to jest banalnie proste ale jakoś nie mogę skojarzyć.
blade-mrn
Witam,
Nie rozumiem z czym masz problem. Najprościej chyba będzie gdy przy wyświetlaniu danych zapisanych w bazie zrobisz instrukcję if która będzie sprawdzać czy ta wartość wynosi 1 czy 0 i odpowiednio zareaguje.
Odpowiedzi trochę mało konkretna ale pytanie też takie jest, wrzuć kawałek kodu to może dowiesz się więcej.
modern-web
  1. <?php
  2. //pamiętaj o połączeniu z bazą MySQL!!!
  3.  
  4. $zapytanie = mysql_query( "SELECT x FROM x WHERE x = 'x'" );
  5. if($zapytanie == 1)
  6. {
  7. echo = "Text jeśli x = 1";
  8. }
  9. elseif($zapytanie == 0)
  10. {
  11. echo = "Text jeśli x = 0";
  12. }
  13.  
  14. ?>

Mogłem się pomylić - pisałem z głowy i na szybko...
W każdym razie wygląda to mniej więcej tak smile.gif

Pozdrawiam.
blade-mrn
modern-web sorry z zwracanie uwagi smile.gif ale w instrukcji warunkowej w php równość sprawdza się za pomocą ==. I te apostrofy w zapytaniu też chyba nie tak bo wydaje mi się że wyjdzie z tego zamknięty pierwszy przed x i otwarty drugi po x.

Croos22 Jeśli chcesz to zrobić dla całej tabeli to potrzebujesz jeszcze pętlę do tego dodać która przeleci przez wszystkie rekordy.
modern-web
Co do równości - miałeś rację... mój błąd ;0 mam za dużo na głowie.
Na apostrofy nie zwracaj uwagi. Zapytanie to wykonałem na tzw. "odwal", czyli wymaga dopracowania smile.gif To jest tylko szkic ;p
Ma służyć tylko i wyłącznie jako podpora - nie gotowiec winksmiley.jpg
Croos22
A przy okazji mam jeszcze jedno pytanie.
Załóżmy, że jest np. konkurs (tylko taki przykład który mi się nasunął) i przy wysyłaniu danych z formularza dać 1 czyli dana osoba już była by zapisana a 0 było by już domyślnie w bazie. Chodzi o takie małe zabezpieczenie przed zakładaniem nie wiadomo ile. Czy są jakieś lepsze rozwiązania do takich sytuacji?
sadistic_son
Cytat(modern-web @ 23.11.2010, 17:46:05 ) *
echo = "Text jeśli x = 1";
WTF ?! blinksmiley.gif
blade-mrn
Croos22 napisz to o tym konkursie jakoś po polsku bo nie wiadomo o co chodzi. Ale z tego co ja sobie wyobrażam to myślę że to nie jest żadnym zabezpieczeniem chyba że będziesz zapisywał w bazie kto już wysłała formularz. Bo bez tego 0 czy 1 nie robi żadnej różnicy skoro nie wiadomo kto to dodał.
Croos22
No wiadomo, że poprzez formularz i dzięki sesji doda to zalogowanemu użytkownikowi przecież to chyba samo za siebie mówi. Mam zrobione, że przy wysłaniu formularza od razu daje 1 przypomnę 0 jest domyślnie w bazie. Czemu ma to służyć? Miało by to za zadanie sprawdzić czy owy formularz był już wysyłany przez zalogowanego użytkownika. Dlatego pytam czy jest lepsze rozwiązanie niż to co podałem?
Woytek950
  1. <?php
  2.  
  3. $qu = mysql_query( "SELECT x FROM x WHERE x = 'x'" );
  4. $fa = mysql_fetch_assoc($qu);
  5. if($fa['zarejestrowany_1_lub_0'] == 1)
  6. {
  7. echo = "jestes juz zarejestrowany";
  8. }
  9. else
  10. {
  11. echo = "nie jestes zarejestrowany ";
  12. }
  13.  
  14. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.