Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pytanie o ilość wyświetlanych wyników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzejlechniak
Hej, mam pytanie. Jaki kod napisać, aby wyświetlała się ilość wyświetleń danej wiadomości. Np. mam tabelę:

id_newsa (int)10
news(text)
wyswietlen(varchar)100

i jaki do tego ułożyć kod, aby odczytać ile razy dana wiadomość była czytana. Jakieś porady, przykłady?
wookieb
Pytasz jak pobrać daną dla newsa o danym ID?
poli25
select count(wyswietlen) from tabela
andrzejlechniak
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, więc napiszę o co mi chodzi. No to tak:
1. Jest tabela z newsami w bazie danych, na stronie są umieszczone dane - znaczy się ta wiadomość
2. Jakiś internauta wchodzi na moją stronę i czyta sobie tę wiadomość, po jakimś czasie kolejny gościu wchodzi na tę stronę i czyta wiadomość
3. Jak wyświetlić to, że wiadomość byłaq zytana tyle a tyle razy "np. Wiadomość była wyświetlana/czytana 3 razy".
4. O to właśnie "np. Wiadomość była wyświetlana/czytana 3 razy" mi chodzi.
5. Jak zapisać to kodem PHP?
Crozin
Na stronie wyświetlającej wiadomość musisz dodać tylko zapytanie, które zwiększy wartość kolumny z ilością wyświetleń o jeden:
  1. UPDATE ...SET col_name = col_name + 1 ...
Z wyświetleniem chyba problemów nie masz?
andrzejlechniak
no dobra, ale jak mam wyświetlanie wiadomości, to mam tak

1. $sql = 'SELECT...'
  2. while ($row = ...) {
  3. echo $row
  4. }

no i jak tu wstawić update'a?
poli25
$sql = mysql_query("SELECT count(wyswietlen) from tabela");
while ($row =mysql_fetch_array($sql) )
{

echo $row[0];
}
andrzejlechniak
Niestety, pojawia się błąd. Ale wydaje mi się, że dlatego, że count() tylko zlicza a sam nie dodaje wyświetleń znaczy się nie nalicza z każdym otwarciem strony na której jest ta wiadomość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.