Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Java][PHP]Jak wstawić kod Java przez formularz do bazy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jackjack
Witam
Stworzylem system dodawania newsow i artykulow na strone. Dodam, ze rarazie opcje dodawania bede mial tylko ja wiec kwestie zabezpieczen dodawanej tresci na razie pomijam. Chce aby obrazy ktore wstawiam dodajac w polu formularza obraz jako link po kliknieciu wywolywaly nowe okno, takie powiekszenie. Jednak kiedy proboje dodac przez formularz ponizszy kod nie dopisuje mi tego do bazy. Skrypt dziala ok poniewaz kiedy wstawiam inna tresc tzn tekst bez kawalkow kodu dodaje go bez problemow.
Probuje wstawic cos takiego do formularza:
  1. <div id="viki_1"><a href="" onClick="okno('images/viki_1b.jpg',640, 480); return false"></a></div>

Jak rozwiazac ten problem lub czy istnieje inny sposob na dodawanie obrazow przez formularz?

Pozdrawiam
zordon
pewnie cudzysłowia wywalają Ci zapytanie do bazy. poczytaj o SQL injection
blade-mrn
Witam,
Dlatego do tego typu rzeczy stosuje się BBC Code. Spróbuj przepuścić ten swój skrypt przez addslashes()
Crozin
@up: Co mam BBCode do tego?

@jackjack: Naucz się korzystać z nowych, normalnych narzędzi do komunikacji z bazą danych - PDO - a unikniesz takich durnych problemów i błędów.
konrados
@Crozin - tak trochę offtopicowo - dlaczego używanie pdo pozwala na unikanie takich problemów?
Pytam, bo chcę się tym pdo zainteresować ale jakoś nie znajduję wielkich argumentów za tym.
Crozin
Chociażby dlatego, że PDO udostępnia nam Parameterized statements (więcej w sieci), które pozwalają m.in. na odseparowanie zapytania od jego parametrów (mogących zawierać nieco niewygodnych danych).
konrados
No właśnie te Parameterized statements mnie odpychały, bo zamiast jednej linijki kodu trzeba zrobić parę smile.gif Ale to mogę przeboleć. A ma ten pdo jeszcze jakieś zalety?
phpion
Cytat(konrados @ 25.11.2010, 12:35:39 ) *
A ma ten pdo jeszcze jakieś zalety?

Zmiana silnika bazy danych (np. z MySQL na PostgreSQL) to przy dobrych lotach (i poprawnych zapytaniach SQL) kwestia zmiany DSN. Nie trzeba zmieniać mysql_*() na pgsql_*().
konrados
OK, dzięki! Chociaż... jeśli to są jedyne argumenty to dla mnie osobiście mało przekonujące, ale i tak spróbuję.
Mephistofeles
I co z tego, że napiszesz się trochę więcej? Kod będzie dużo czytelniejszy, a wykonywanie zapytań (np. w pętli) szybsze.
phpion
Cytat(konrados @ 25.11.2010, 12:49:54 ) *
Chociaż... jeśli to są jedyne argumenty to dla mnie osobiście mało przekonujące, ale i tak spróbuję.

To czego jeszcze oczekujesz? Nie wystarczy, że PDO jest szybsze, bezpieczniejsze, "przenośne", nowoczesne?
konrados
Cytat
To czego jeszcze oczekujesz? Nie wystarczy, że PDO jest szybsze, bezpieczniejsze, "przenośne", nowoczesne?

Miałem nadzieje na takie trickowe funkcje jakie widziałem w pewnej klasie-wrapperze mysql, jak np. budowanie zapytań (where, update set...) na podstawie zapodanych arrays. I w ogóle też na rzeczy, na które sam bym nie wpadł (bo na to budowanie zapytań na podst. arrays bym sam nie wpadł - mam za mały staż w php/sql).

No ale faktycznie, trzeba się wziąć, mam nadzieję, że przekształcenie moich aktualnych skryptów nie będzie zbyt bolesne/czasochłonne smile.gif
Crozin
A co ma PDO (czyli warstwa komunikująca się z bazą danych) do budowania zapytań (QueryBuilder-y) czy jakimś sensownym, obiektowym interfejsem (ORM-y)?

Nic nie stoi na przeszkodzie byś sobie rozszerzył PDO - jedna z zalet OOP.
Mephistofeles
W takim razie zainteresuj się ORMami, np. Propel czy Doctrine.
konrados
OK, spojrzę.

To dziękuję Wam. Już od jakiejś chwili czytam o pdo, nasuwa się parę pytań, ale to temat na osobny wątek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.