Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Co w tej chwili ściąga firefox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Hej,

Mam z jedną stroną taki problem, że czasem jej otwarcie trwa strasznie długo. Tzn. niby ściąga samą stronę, potem wszelkie obrazki, skrypty etc... ale no ściąga coś jeszcze (pasek postępu na dole w firefoxie ciągle pokazuje ściąganie) a ja nie mogę się dowiedzieć co to jest. A trwa to nawet do 20 sekund.

Gdy w firebugu wejdę w "sieć->wszystko", gdzie niby pokazuje wykres co zostało ściągnięte i ile czasu zajęło, nic ciekawego nie widzę - niby wszystko się ściągnęło w ciągu paru sekund.

Czy jest może jakiś dodatek do firefoxa, lub jakaś inna metoda, która mi powie co w DANEJ CHWILI jest ściągane? Czyli co firefox rozpoczął ściągać (choć niekoniecznie jeszcze zakończył)? Czyli takie trochę co innego niż zakładka "sieć" w firebugu, która mówi jedynie co się SKOŃCZYŁO ściągać.
Crozin
1. Adres strony?
2. Live HTTP Headers może być użyteczne, ale wewnętrznie działa to pewnie w oparciu o te same dane co Firebug, więc wątpię by rezultat był inny.
3. Możesz spróbować objąć komentarzem jakiś fragrment kodu strony i sprawdzić czy to jest przyczyną, jeśli nie to sprawdzić następny i tak do skutku (dotoczy to również plików CSS/JS).
konrados
Adres niewiele da, dostęp tylko dla zalogowanych.

Live http headers zainstalowałem, ale działa faktycznie tak jak firebug.

No nic, pobawię się komentowaniem fragmentów stron.

Dzięki.
batman
Jest takie sprytne narzędzie jak Fiddler. Pokazuje ogrom wiadomości na temat bieżącego ruchu. Niestety nie miałem okazji zagłębić się w jego możliwości, ale jestem prawie pewien, że Ci pomoże.
Mephistofeles
Musi koniecznie być Firefox? Jeśli problem jest ze stroną, to ściągnij Chrome/Safari, tam masz ładnie narysowane słupki co się ile ładuje, ile trwa oczekiwanie itd.
zegarek84
Cytat(Mephistofeles @ 26.11.2010, 19:56:13 ) *
Musi koniecznie być Firefox? Jeśli problem jest ze stroną, to ściągnij Chrome/Safari, tam masz ładnie narysowane słupki co się ile ładuje, ile trwa oczekiwanie itd.

podobnie firebug - zakładka sieć i w niej wybrać zakładkę "wszystko" [potem trzeba rozwinąć i włączyć - można też wyłączyć buforowanie przeglądarki...] - oczywiście firebug musi być właczony przed ładowaniem strony lub trzeba odświeżyć sobie stronę...
konrados
Cytat
Jest takie sprytne narzędzie jak Fiddler

OK, spróbuję, dzięki.

Cytat
Musi koniecznie być Firefox? Jeśli problem jest ze stroną, to ściągnij Chrome/Safari

No mam chrome'a - rozumiem, że chodzi o panel "resources" - i tam jak się myszą najedzie na jeden ze słupków to pojawiają się szczegółowe info, takie jak: "blocking", "waiting" i "receiving".
No "receiving" rozumiem, ale wiesz może, co to jest "blocking" i "waiting"? "Waiting" to jest czas oczekiwania na pierwsze dane z serwera?
Mephistofeles
Waiting to oczekiwanie na dane, czyli czas przetwarzania ich na serwerze, receiving otrzymywanie, a blocking... blokowanie? Być może chodzi o blokowanie transferu przez np. ładujący się skrypt JS.
konrados
No to waiting ( o ile w ogóle ładowanie strony się zakończy) trwa tu najdłużej, raz na jednym pliku, raz na innym. Nawet do 30 sekund.

Serwis leży w usa na hostgator, tak przez wielu zachwalanym, chyba się będę musiał z nimi skontaktować.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Aha - panel sterowania podaje info. dot. serwera (przy czym ja jestem na shared account) - i tam stoi
Server Load: 1.79 (16 cpus)

To chyba niedobrze co?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.