konrados
26.11.2010, 16:37:32
Hej,
Mam z jedną stroną taki problem, że czasem jej otwarcie trwa strasznie długo. Tzn. niby ściąga samą stronę, potem wszelkie obrazki, skrypty etc... ale no ściąga coś jeszcze (pasek postępu na dole w firefoxie ciągle pokazuje ściąganie) a ja nie mogę się dowiedzieć co to jest. A trwa to nawet do 20 sekund.
Gdy w firebugu wejdę w "sieć->wszystko", gdzie niby pokazuje wykres co zostało ściągnięte i ile czasu zajęło, nic ciekawego nie widzę - niby wszystko się ściągnęło w ciągu paru sekund.
Czy jest może jakiś dodatek do firefoxa, lub jakaś inna metoda, która mi powie co w DANEJ CHWILI jest ściągane? Czyli co firefox rozpoczął ściągać (choć niekoniecznie jeszcze zakończył)? Czyli takie trochę co innego niż zakładka "sieć" w firebugu, która mówi jedynie co się SKOŃCZYŁO ściągać.
Crozin
26.11.2010, 17:38:33
1. Adres strony?
2. Live HTTP Headers może być użyteczne, ale wewnętrznie działa to pewnie w oparciu o te same dane co Firebug, więc wątpię by rezultat był inny.
3. Możesz spróbować objąć komentarzem jakiś fragrment kodu strony i sprawdzić czy to jest przyczyną, jeśli nie to sprawdzić następny i tak do skutku (dotoczy to również plików CSS/JS).
konrados
26.11.2010, 18:30:35
Adres niewiele da, dostęp tylko dla zalogowanych.
Live http headers zainstalowałem, ale działa faktycznie tak jak firebug.
No nic, pobawię się komentowaniem fragmentów stron.
Dzięki.
batman
26.11.2010, 19:43:57
Jest takie sprytne narzędzie jak Fiddler. Pokazuje ogrom wiadomości na temat bieżącego ruchu. Niestety nie miałem okazji zagłębić się w jego możliwości, ale jestem prawie pewien, że Ci pomoże.
Mephistofeles
26.11.2010, 19:56:13
Musi koniecznie być Firefox? Jeśli problem jest ze stroną, to ściągnij Chrome/Safari, tam masz ładnie narysowane słupki co się ile ładuje, ile trwa oczekiwanie itd.
zegarek84
26.11.2010, 20:20:53
Cytat(Mephistofeles @ 26.11.2010, 19:56:13 )

Musi koniecznie być Firefox? Jeśli problem jest ze stroną, to ściągnij Chrome/Safari, tam masz ładnie narysowane słupki co się ile ładuje, ile trwa oczekiwanie itd.
podobnie firebug - zakładka sieć i w niej wybrać zakładkę "wszystko" [potem trzeba rozwinąć i włączyć - można też wyłączyć buforowanie przeglądarki...] - oczywiście firebug musi być właczony przed ładowaniem strony lub trzeba odświeżyć sobie stronę...
konrados
26.11.2010, 21:41:13
Cytat
Jest takie sprytne narzędzie jak Fiddler
OK, spróbuję, dzięki.
Cytat
Musi koniecznie być Firefox? Jeśli problem jest ze stroną, to ściągnij Chrome/Safari
No mam chrome'a - rozumiem, że chodzi o panel "resources" - i tam jak się myszą najedzie na jeden ze słupków to pojawiają się szczegółowe info, takie jak: "blocking", "waiting" i "receiving".
No "receiving" rozumiem, ale wiesz może, co to jest "blocking" i "waiting"? "Waiting" to jest czas oczekiwania na pierwsze dane z serwera?
Mephistofeles
26.11.2010, 21:56:34
Waiting to oczekiwanie na dane, czyli czas przetwarzania ich na serwerze, receiving otrzymywanie, a blocking... blokowanie? Być może chodzi o blokowanie transferu przez np. ładujący się skrypt JS.
konrados
26.11.2010, 22:08:40
No to waiting ( o ile w ogóle ładowanie strony się zakończy) trwa tu najdłużej, raz na jednym pliku, raz na innym. Nawet do 30 sekund.
Serwis leży w usa na hostgator, tak przez wielu zachwalanym, chyba się będę musiał z nimi skontaktować.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Aha - panel sterowania podaje info. dot. serwera (przy czym ja jestem na shared account) - i tam stoi
Server Load: 1.79 (16 cpus)
To chyba niedobrze co?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.