Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]echo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
vonski
Witam.

Pytanie z kategorii dziwnych smile.gif
Jako że powoli przymierzam się do egzaminu na ZCE, chcę zbadać każdą "pierdółkę", a do takich zapewne należy mój problem smile.gif
Otóż, czy ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego pisząc coś takiego:

1. echo Hello;

nie dostaję komunikatu o błędzie tylko skrypt ładnie wyświetla mi tekst 'Hello'? Chodzi mi o to, że nie używam ani pojedynczych ani podwójnych cudzysłowów.
Oczywiście jak zrobię tak:

1. define('Hello', 'Czesc');
  2. echo Hello;

to otrzymam w wyniku: Czesc. I to zachowanie rozumiem. Czy to jest tak, że jak PHP trafi na coś co wygląda na stałą, a nie było to wcześniej zdefiniowane, 'konwertuje' to na string?

Druga sprawa. Z tego co mi wiadomo, echo() nie jest funkcją, a konstrukcją językową, dlatego nie może być użyte w kontekście funkcji. W dodatku echo (w przeciwieństwie do print() ) rzekomo nie zwraca żadnej wartości.
A jednak jak napiszę coś takiego:

1. echo co ? nic : duzo

to nie dość, że nadal nie używam cudzysłowów to jeszcze w wyniku dostaję tekst 'nic'. Czyli tak jakby to: echo co - zwraca mi true. O co tu chodzi? smile.gif

Przepraszam za być może głupie pytanie, ale ciekawi mnie to, a czytałem manuala wraz z komentarzami i nie znalazłem na to odpowiedzi.
nospor
Cytat
Jako że powoli przymierzam się do egzaminu na ZCE, chcę zbadać każdą "pierdółkę", a do takich zapewne należy mój problem
Otóż, czy ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego pisząc coś takiego:

[PHP] pobierz, plaintext
echo Hello;

nie dostaję komunikatu o błędzie

Przymierzasz sie do ZCE a nie potrafisz wlaczyc wyswietlania wszystkich bledow? tongue.gif

Odpowiedz: wlacz wyswietlanie wszystkich bledow a blad zobaczysz a przy okazji odpowiedź na swoje pytanie
user767
  1. <?php
  2.  
  3. ini_set( 'display_errors', 'On' );
  4.  
  5.  
  6. ?>
Mephistofeles
  1. echo co ? nic : duzo

Nie echo zwraca wartość, a co "istnieje".
vonski
Cytat
Przymierzasz sie do ZCE a nie potrafisz wlaczyc wyswietlania wszystkich bledow?

Haha faktycznie, nie wpadłem na to wstydnis.gif smile.gif
Dzięki za odpowiedź.

Mephistofeles - dzięki, teraz czaje dlaczego tak jest.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.