Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Od czego zacząć pisanie Sklepu Internetowego?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kargul1000
Witam chciałbym aby ktoś pomógł mi w zrozumieniu od czego zacząć pisanie Sklepu internetowego:)
Musze napisać sklep internetowy na zaliczenie projektu i chciałem zacząć swoją przygodę z PHP oraz MySql biggrin.gif
crackcomm
hohohoh!
Zaczynać naukę PHP'a od pisania sklepu ? Chyba, że masz już jakieś pojęcie o tworzeniu aplikacji w PHP. MVC ? mówi Ci to coś ?
darko
Zacznij od zaprojektowania bazy danych i nauki oop z naciskiem na wzorce projektowe. Najlepiej dobrze zaplanuj swoją aplikację, jeszcze zanim siądziesz do kodowania. Przygotuj schemat funkcjonalny oraz wymodeluj procesy (opisz funkcjonalność, przypadki użycia, aktorów systemowych). Swoją drogą to ciekawy temat - projekt sklepu internetowego, zwłaszcza, jeśli obecnie dostępnych jest dużo gotowych, otwartych lub częściowo otwartych rozwiązań pokroju os-commerce, magento czy iStore (niektóre niestety płatne, część dostępna na zasadach dual-license).
modern-web
MVC = Model-View-Controller tak dla przypomnienia haha.gif

Popierając wypowiedź kolegi wyżej mogę śmiało stwierdzić, że powinieneś zacząć od... http://opensolution.org/ -> Quick.CART ;P
Sory, ale bez DOBREJ znajomości języka PHP, SQL (MySQL / PostgreSQL), licznych frameworków a także kreatywności nie jesteś w stanie niczego zaprogramować.
(niczego = nic bezpiecznego, użytecznego itp...)

Pozdrawiam!

P.S.
Przeczytaj ze zrozumieniem duużżżoooo kursów PHP, MySQL i SQL a będziemy mogli zacząć rozmawiać i dyskutować.
crackcomm
Cytat(modern-web @ 21.12.2010, 16:54:35 ) *
MVC = Model-View-Controller tak dla przypomnienia haha.gif

Popierając wypowiedź kolegi wyżej mogę śmiało stwierdzić, że powinieneś zacząć od... http://opensolution.org/ -> Quick.CART ;P
Sory, ale bez DOBREJ znajomości języka PHP, SQL (MySQL / PostgreSQL), licznych frameworków a także kreatywności nie jesteś w stanie niczego zaprogramować.
(niczego = nic bezpiecznego, użytecznego itp...)

Pozdrawiam!

P.S.
Przeczytaj ze zrozumieniem duużżżoooo kursów PHP, MySQL i SQL a będziemy mogli zacząć rozmawiać i dyskutować.

Kto tutaj pytał o skrypt sklepu?
Po co liczne frameworki ?
Skąd wiesz, że nie jest kreatywny ?
darko
Cytat(crackcomm @ 21.12.2010, 17:04:29 ) *
Kto tutaj pytał o skrypt sklepu?
Po co liczne frameworki ?
Skąd wiesz, że nie jest kreatywny ?

Chodzi o to, żeby podpatrywać i uczyć się od najlepszych. Po co wymyślać koło na nowo skoro można wykorzystać i udoskonalić istniejące rozwiązania? Przecież nikt nigdzie nie napisał, że chodzi o dedykowane nieistniejące rozwiązanie, a właśnie o typowy sklep.
crackcomm
Ale podejrzewam, że praca na zaliczenie powinna być napisana od podstaw przez tego kto chcę zaliczyć (hihihi:D)

Cytat(Kargul1000 @ 21.12.2010, 16:19:39 ) *
Witam chciałbym aby ktoś pomógł mi w zrozumieniu od czego zacząć pisanie Sklepu internetowego:)
Musze napisać sklep internetowy na zaliczenie projektu i chciałem zacząć swoją przygodę z PHP oraz MySql biggrin.gif

darko
offtopic.gif
Cytat(crackcomm @ 21.12.2010, 17:09:01 ) *
Ale podejrzewam, że praca na zaliczenie powinna być napisana od podstaw przez tego kto chcę zaliczyć (hihihi:D)

Nie oznacza to jednak, że nie można podpatrywać istniejących (czyt. sprawdzonych i dobrych) rozwiązań i jeszcze więcej wynieść z takiej nauki. </EOT>
crackcomm
Cytat(darko @ 21.12.2010, 17:10:39 ) *
offtopic.gif

Nie oznacza to jednak, że nie można podpatrywać istniejących (czyt. sprawdzonych i dobrych) rozwiązań i jeszcze więcej wynieść z takiej nauki. </EOT>

Podsumowująć:
aby napisać sklep w PHP trzeba:
-znać PHP
modern-web
Przepraszam bardzo... Jak na zaliczenie to powinieneś to umieć.
Zaliczenie = test z materiału, który został przerobiony i osoby uczęszczające na te lekcje/kursy powinny umieć wykorzystać zgromadzoną przez jakiś czas wiedzę.

// Darko napisał już od czego powinieneś zacząć, więc przeanalizuj to i pytaj.
Kargul1000
Wzorzec MVC oczywiście wiem co to jest UML się kłania biggrin.gif a PHP hym podstawy juz mniej więcej czaje o co chodzi zacząłem od postawienia serwera LAMP na Debianie który pomoże mi w przygodzie pisania Sklepu internetowego biggrin.gif

To miałby być prosty sklepik z:
1. Rejestracją i logowaniem użytkowników.
2. Dodawanie i usuwanie asortymentu z miniaturami przez prosty panel admina:D

I teraz pozostaje pytanie jak zaimplementować to wszystko w kodzie PHP, zrobiłem sobie juz szablonik frontowej strony sklepu teraz jak uzupełnić go o kod PHP smile.gifquestionmark.gif
crackcomm
Wszystko ułatwi Ci wykorzystanie jakiegoś frameworku. Czołowe frameworki PHP IMHO to:
Kohana, Zend Framework, Symfony, na zaliczenie myślę, że mógłbyś napisać nawet w Symfony 2 winksmiley.jpg
bercow
PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty z tego co pamietam, ma opis jak naisac sklep.
modern-web
Cytat(bercow @ 21.12.2010, 17:40:08 ) *
PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty z tego co pamietam, ma opis jak naisac sklep.

Przestarzałe praktyki... smile.gif
Książka sama w sobie nie jest zła, bo jasno tłumaczy podstawy PHP i MySQL ale co do gotowców w niej zawartych... lepiej nie czerpać z nich wzorców.
Kargul1000
W sumie co Sklep sam w sobie nie musi być jakoś wspaniale zabezpieczony i bezpieczny najważniejsze to to żebym zaliczył projekt i żebym załapał całą istotę powstawania sklepów internetowych biggrin.gif
bercow
Cytat(Kargul1000 @ 21.12.2010, 16:19:39 ) *
... zaliczenie projektu...

Cytat(modern-web @ 21.12.2010, 17:43:39 ) *
Przestarzałe praktyki... smile.gif

Zaczac przygode to moze od czego chce, ale do zaliczenia, to nie ma znaczenia z czym wyskoczy, napiszesz allegro, masz dwa bo sie logo nie sposoba, zrobisz trzy produkty i koszyk, masz 3, bo tak. Chyba kazdy pamieta, ze ocena nigdy nie odzwierciedlala jakosci projektu, nie w szkole/uczelni.
Kargul1000
No php chciałem poznać aby sie dalej w nim rozwijać jeszcze myślę o JSP i servletach smile.gif no ale to powoli biggrin.gif

No to się zabieram za kończenie MVC w UML biggrin.gif przydadzą się do sprawozdania biggrin.gif

Dziękuje za pomoc wszystkim pozdrawiam biggrin.gif

AAAA jeszcze mam takie pytanie W CZYM PISAĆ PHP NO OCZYWIŚCIE OPRÓCZ ECLIPSE, CO POLECACIE, może w Gedit, czy bluefishu questionmark.gif? Codzi mi o coś przyjaznego pod linuxem na X-ach biggrin.gif

A tak jeszcze wracając do tego co powiedział BERCOW ze ocena nigdy nie odzwierciedlala jakosci projektu to wszystko zależy od tego jak nasz projekt zaprezentujemy:) nawet za jakiś szajs dostaję zawsze 5 biggrin.gif bo mam dobry bajer biggrin.gif
darko
NetBeans
modern-web
Na linuxa chyba jest odpowiednik Adobe Dreamweaver CS3 ale głowy nie daję...
W każdym razie na PC jest to najlepszy (w każdym razie wg. mnie) program do pisania wszelkiego typu skryptów oraz projektowania stron smile.gif - Adobe Dreamweaver CS5 ;d
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.