Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Problem z budową bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tonapewno
W pierwszej kolejności przedstawię sytuację jaką aktualnie mam, więc bez owijania w bawełnę powiem, że chce zbudować prosty cms, i wymyśliłem sobie tak, że baza danych będzie wyglądać w następujący sposób:
  1. tbl_articles -> [id, title, description, content, date ]
  2. tbl_comments -> [id, id_articles, content, who_add, email, date]

no i niby wszystko ładnie, ale problem jest tego typu, że chciałem u siebie w cmsie wyświetlać, tzw. top 5 articles, dokładniej mówiąc chodzi o to, żeby pojawiło się 5 najczęściej komentowanych artykułów, ale niestety mam problem z zapytaniem do bazy danych, ponieważ do takiej bazy chyba raczej nie da się(ewentualnie ja tylko nie mogę wymyślić) napisać zapytania które działało by tak jakbym tego sobie życzył. Prosiłbym Was o naprowadzenie na przebudowę bazy i/lub napisania zapytania jakie powinno być użyte, abym mógł otrzymać pożądany efekt.
Mephistofeles
A czemu miałoby się nie dać? Możesz sortować po sumie komentarzy robiąc select artykułów, albo użyć grupowania przy selecie komentarzy.
PanGuzol
  1. SELECT id_article, count(*) AS ncom FROM tbl_comments GROUP BY id_article sort BY ncom DESC

tonapewno
w Twoim zapytaniu jest błąd, bo z tego co wiem to powinno być ORDER zamiast SORT, ale wielkie dzięki za podsuniecie pomysłu, widzę, że jeszcze muszę się z sql podszkolić ;- )
PanGuzol
Po kilku piwach byłem i się pomyliłem ;]
tonapewno
to zrozumieć można winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.