Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak szybko nauczyć sie pisać w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mat.smierz
Witam:)

Jak najszybciej nauczyć sie pisać w PHP ?

z góry dziękuje smile.gif
pozdrawiam
kamioool
Najszybciej, polecam udać się do księgarni i kupić dobra książkę, później zainwestować trochę czasu w czytanie. smile.gif

alternatywną opcja są kursy dla początkujących których w necie jest pełno. Lecz moim zdaniem nie zastąpią one dobrej książki smile.gif

Jeśli będziesz miał jakieś pytania/problemy po drodze (przy wykonywaniu ćwiczeń) z chęcią udzielę jakiś wskazówek.

Pozdrawiam i powodzenia.
darko
Lepiej nauczyć się dobrze, niż szybko i "po łepkach". Nikt nie każe Ci znać na pamięć wszystkich funkcji i klas w php, od tego jest dobre IDE z podpowiadaniem kodu. Natomiast teoria książkowa + praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Z kursami internetowymi trzeba uważać, bo niekiedy uczą złych praktyk, które również - chociaż w dużo mniejszym stopniu - można spotkać w niektórych książkach. Dokumentację i to bardzo dobrą masz online pod adresem http://www.php.net/manual/pl/index.php jest to też forma podstawowego podręcznika. Jeśli chodzi o książki do php to polecam przejrzeć forum książki. Znajdziesz tam krytyczne uwagi do wielu pozycji obecnych na rynku. Sporo materiałów jest również w internecie.
modern-web
Chcesz szybko pisać w PHP? Proszę, np. tak:
  1. <?php
  2. echo "Właśnie piszę w php...";
  3. ?>

Używaj bardziej profesjonalnego określenia - np. programowanie ;]

A co do samego pytania; kup książkę, przeczytaj ją, rób jakieś małe projekty, ucz się na błędach i pytaj na forum.
Pamiętaj, że za złe odpowiedzi nikt Ci nic nie zrobi ale broń Boże nie zadawaj pytań pokroju: "Jak dodać zmienną?" albo "Jak wyświetlić zmienną?". To forum ma pomóc rozwinąć skrzydła ale sory; musi trzymać jakiś poziom ^^

Pozdrawiam.
mikajlo
Rady jak najbardziej trafne, tylko gorzej z znalezieniem czasu i chęci. Podobnie jak założyciel tematu, chcę bardziej zagłębić się w php, ale na razie bardziej chcę niż to robię.
Może po nowym roku tongue.gif
desavil
Nie wiem czy zdążysz laugh.gif bo 'po nowym roku' jest rok 2012, a wszyscy wiedzą że w 2012 koniec świata smile.gif

Powiem z mojego doświadczenia jak się uczyłem i było to całkiem przypadkowe:
Było to tak: dawno bawiłem się w robienie OTSów (Open Tibia Serwer). Do zakładania tam konta jest stronka nazywa się to ACCMaker. I zaczęło się od tego, że zacząłem edytować to sobie by było unikalne - najpierw html, css. Później chwyciłem się za PHP.
Jak robiłem swoje stronki to za każdym razem w htmlu każda podstrona osobno. Jak coś się w indexie zmieniło i chciało się to mieć na reszcie podstron trzeba było w każdej to zmieniać. To ja sobie znalazłem skrypt właśnie w tym ACCMakerze na robienie podstron, że tylko się w indexie edytuje i jest na każdej podstronie w PHP. To moja historia...
cniak
Cytat(desavil @ 24.12.2010, 10:12:41 ) *
Nie wiem czy zdążysz laugh.gif bo 'po nowym roku' jest rok 2012, a wszyscy wiedzą że w 2012 koniec świata smile.gif

Powiem z mojego doświadczenia jak się nauczyłem i było to całkiem przypadkowe:
Było to tak: dawno bawiłem się w robienie OTSów (Open Tibia Serwer). Do zakładania tam konta jest stronka nazywa się to ACCMaker. I zaczęło się od tego, że zacząłem edytować to sobie by było unikalne - najpierw html, css. Później chwyciłem się za PHP.
Jak robiłem swoje stronki to za każdym razem w htmlu każda podstrona osobno. Jak coś się w indexie zmieniło i chciało się to mieć na reszcie podstron trzeba było w każdej to zmieniać. To ja sobie znalazłem skrypt właśnie w tym ACCMakerze na robienie podstron, że tylko się w indexie edytuje i jest na każdej podstronie w PHP. To moja historia...

Po 1) Jeszcze 1 rok do 2012
Po 2) No to sie duzo nauczyles, zrobienie prostego warunku + include.

@Topic
Szybko to sie mozesz nauczyc html i css, ale php to calkiem inna bajka. Szybko to ty nawet nie przeczytasz ksiazki do php nie mowiac o praktyce. Żeby Ci bardziej olśnić to jest jak nauka języka (bo to jest język), np. angielskiego. Pierw uczysz sie skladni (w przypadku j.angielskiego - budowy zdania, na 2 miejscu czasownik itd). Pozniej uczysz sie slowek do tego (w php - co to czego sluzy). Jezeli to opanujesz wtedy praktyka - pisanie wypracowan (w php - skrypty). Przy okazji uczysz sie nowych 'słowek', a rozwiazan szukasz w ksiazce lub pytasz nauczyciela (forum.php.pl, php.net, google.pl)

@down
Zastanow sie wogole co ty piszesz, ta tibia chyba Tobie dobrze w glowie namieszala, polski sie klania:
Cytat
Powiem z mojego doświadczenia jak się nauczyłem i było to całkiem przypadkowe:

nauczyłem - czasownik dokonany
desavil
Cytat(cniak @ 24.12.2010, 10:34:47 ) *
Po 1) Jeszcze 1 rok do 2012
Po 2) No to sie duzo nauczyles, zrobienie prostego warunku + include.

Po 1: On napisał "PO" nowym roku czyli w 2012, nie napisał "w nowym roku" - polski się kłania...
Po 2: Polski się kłania - czytanie ze zrozumieniem. Pisałem wyraźnie, że od tego się zaczęło wszystko...
Kulfon
Cytat(desavil @ 24.12.2010, 10:52:28 ) *
Po 1: On napisał "PO" nowym roku czyli w 2012, nie napisał "w nowym roku" - polski się kłania...
Po 2: Polski się kłania - czytanie ze zrozumieniem. Pisałem wyraźnie, że od tego się zaczęło wszystko...

Ad.1 Za "Nowy Rok" Można uznać święto kalendarzowe - 1 stycznia, czyli równie dobrze mógł napisać, że chodzi mu o dni roku 2011 po 1. stycznia smile.gif
Ad.2 To "pisanie" nie było tak wyraźne tongue.gif

A co do tematu:
Ja Ci polecam tak:
Zastanowić się czy masz podstawy pod to żeby pisać w php - jeśli nie to czytasz: wszystko o html, css, www, internecie, serwerach (jak sobie zainstalować na komputerze serwer lokalny) itd...
Jeśli już wiesz co biega po internecie:
Lokalny serwer, dobra książka, czwarta rano, nogi do miednicy i czytać. smile.gif
Jak zaznajomisz się z książką o podstawach - składnia i podstawowe instrukcje - pisz! Dużo! Jak najwięcej ćwicz bo tylko tak zdobędziesz doświadczenie w programowaniu.
Jak sam widzisz nawet stosunkowo krótka droga do nauki php wymaga czasu tongue.gif ale tak jest z każdym językiem: czytać, ćwiczyć, czytać, ćwiczyć, kombinować, dopytywać się i ćwiczyć więcej smile.gif

Wesołych Świąt smile.gif
Cysiaczek
Temat poruszany sto razy - zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.