Ciekawa, choć koszmarna pod względem ortograficznym

rozmowa się tu rozwineła.
Myślę jednak, że obaj macie odrobinę racji.
Tj. dobrze robiło programistom zaczynanie pisania od języków bardziej restrykcyjnych. Języków które wymuszają pewne zachowania, i uczą dobrych nawyków.
Z drugiej strony - nadmiar programistów nie szkodzi. Wbrew popularnym opiniom (zaniżanie cen, obniżanie poziomu itp) uważam, że wzrost zainteresowania daną platformą, nawet jeśli przyciąga masę newbe, nie mających zielonego pojęcia o programowaniu, w efekcie przyczyna się ro rozwoju platformy. Przecież w wielu przypadkach to oni napędzają machinę, dla nich pisze się książki, stawia serwery itp.
A ostatecznie - poważne serwiy i tak zazwyczaj trafiają do profesjonalistów. Nawet jeśli nie przy pierwszej odsłonie

to przy kolejnej, gdy klient już się nauczy, co dostaje się za niskę cenę.
Jaki jest tego efekt?
Newbe zaczynają rozumieć, że nie ma lekko, że trzeba zainteresować się teorią, że na newsach i artach programowanie się nie kończy. Owocuje to wzrostem zainteresowania paternsami w php, masą projektów w OOP (fakt, że różnej jakości, ale jednak) czy chęć pisania w php5.
A jeśli jeszcze takiej osobie przyjdzie napisać parę większych rzeczy, a potem popracować nad swoim systemem przez jakiś czas... to można być pewnym, że przestanie popełniać większość z wymienionych tu błędów.
A jakie są zalety dla profesjonalistów?
Rzadziej musza walczyć z rojektami typu newsy na stronie głównej, bo zawsze można zrzucić to na jakiegoś 'frajera'

który zrobi to prawie za free.
A że można i warto pisać w php (i to również w 4) jestem w pełni przekonany, nawet mimo wielokrotnie wymienianych wad. W tej chwili piszę tylko w tym języku (czasem JS, ale to się nie liczy) i nie czuję się programistą gorszej kategorii. I to nie dlatego, że zaczynałem od innych języków (Pascal, C, C++, dbase

) gdyż moje przygody z nimi były raczej krótkie (wymuszone raczej przez tryb nauczania

) Jest tak raczej dlatego, że cały czas staram się rozwijać, i dzięki między innymi takim forom, które bardzo dobrze pokazują, co warto a czego nie.
Do czego zresztą wszystkich zachęcam :idea: