Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Automatyczne aktualizowanie ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Micchaleq
Witam serdecznie,

Mam pewien problem. Napisałem sobie skrypt "fotopanel" na potrzeby allegro aby wyświetlał mi kilkanaście losowych produktów.
Problem mam jednak jeden chciałbym aby to już było w pełni automatyczne i aby się aktualizowało co np godzinę albo 30minut.

Mój skrypt działa tak :
mam plik który pobiera aktualne tranzakcie wybiera sobie losowo kilka ( tyle ile określe ) i tworzy pliki odsyłaczy oraz kopiuje zdjęcia z serwera allegro i je cały czas podmienia.

Teraz patrząc od strony klienta :
Widzi aukcje i jakiś produkt klika sobie na niego i wchodzi poprzez niego na odpowiednią aukcję. Najpierw plik z licznikiem następnie odsyłacz do konkretnej aukcji.

Myślałem czy nie warto było by w tym miejscu pośrodku zapewnić owemu klientowi możliwośc wygenerowania nowych miniaturek + linków przez odpalenie skryptu.
Jednak przemyślałem to i raczej nie bo mogła by się to skończyć przejściem do innego produktu niż zamierzał oraz długim ładowaniem strony.
Co miało by oczywiście efekt odpychający.

Widzę, że jest to mocno związane z Linuxem, ja bazuje na XP a serwer mam wykupiony na oVH

Pomyślałem więc o automatycznej aktualizacji co jakiś czas. Tylko nie mam pojęcia jak to wykonać.
ma ktoś jakąś propozycję do tego problemu?
lobopol
Użyj crontaba do odpalania skryptu do generowania.
Micchaleq
Cytat(lobopol @ 23.12.2010, 21:03:02 ) *
Użyj crontaba do odpalania skryptu do generowania.

Przepraszam mógłbyś jakoś rozwinąć swoją odpowiedz?
Ponieważ nie słyszałem o czymś takim jak corntab.
Mógłbyś mniej więcej wyjaśnić jak to ma działać?
Mephistofeles
Patrz tutaj.
Micchaleq
Cytat(Mephistofeles @ 23.12.2010, 21:26:27 ) *

Oczywiście google przejrzałem przed twoim pomocniczym linkiem. Jednak nie wyczytałem nic więcej poza tym, żę to system który ma wiele zastosowań podobnych i z pewnością jest rozwiązaniem mojego problemu.

Tylko pozostaje jednak kwestia zbędna mi jest definicja takiego programu.
Potrzebuje informacji czy to trzeba jakoś zainstalować na serwerze, wpisać odpowiednio w skrypt php czy to jakiś kontroler działający z poziomu systemu który będzie co jakiś czas wywoływał skrypt na serwerze?

prosił bym o jakiś konkretniejszy przykład
Mephistofeles
Pewnie masz w panelu administracyjnym serwera opcję Crona. Tam sobie możesz ustawić ścieżkę do pliku, który ma się wykonywać i odstęp czasowy.
Micchaleq
Cytat(Mephistofeles @ 23.12.2010, 22:11:44 ) *
Pewnie masz w panelu administracyjnym serwera opcję Crona. Tam sobie możesz ustawić ścieżkę do pliku, który ma się wykonywać i odstęp czasowy.

dziękuje bardzo za pomoc znalazłem tą opcje, jutro sprawdzę czy działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.