MrMag
13.05.2004, 22:12:21
widzialem podobny temat, ale nie do konca znalazlem w nim rozwiazanie
mam nastepujacy problem. w panelu admina do przechodzenia po plikach uzywam sesji i wszystko dziala, jezeli kolejne pliki sa ladowanie w stylu a href='kolejnyplik.php' natomiast jezeli uzywam ?zmienna=dsasd&zmienna2=fsfd to sesja dziala do momentu dojscia jakby do docelowego miejsca. jak klikam w menu na inny link to juz nie dziala :/ nawet jak klikne na ten sam co wczesniej 2 raz. co mam zrobic? konieczny kod php?
Kinool
13.05.2004, 22:19:46
no tak srednio cie rozumie postaraj sie dokladniej napisac o co ci chodzi albo pokaz chocailaz fragment kodu gdzie ladujesz te linki i jak sie do sesji odwolujesz
MrMag
13.05.2004, 22:24:42
to mam zasadniczo w kazdym pliku oprocz tego w ktorym przypisuje sesji to "cos"
[php:1:9785cac02a]<?php
session_start();
if($_SESSION['ident'] != 'cos')
{
print ("brak dostepu");
}
else...
?>[/php:1:9785cac02a]
tutaj link ktory sprawia dalej problem.
[php:1:9785cac02a]<?php
$current=$menu;
echo("
<a href='ladmin.php?menu=$current&id=oczekujacy'>Oczekuj±cy ($oczekujacy)</a><br>
?>[/php:1:9785cac02a]
laduje mi sie to id oczekujacy i fajnie, ale jak chce wybrac inna pozycje z menu to juz zonk. tak samo jak po raz drugi klikne na to oczekujacy (ktore sie za 1 razem zaladowalo)
MrMag
13.05.2004, 22:29:02
w sumie moge dac linka do tego, ze pokazac problem
Kinool
13.05.2004, 22:36:19
no to pokaz ten link
PS jest takie cos jak edycja postu
MrMag
13.05.2004, 22:37:39
wiem, ze jest
http://pvp.angrenost.org/panel
login: temp
pass: temp
Kinool
13.05.2004, 22:42:15
Cytat
Not Found
The requested URL /panel/turniejeadd.php was not found on this server.
o ten blad ci chodzi??
MrMag
13.05.2004, 22:43:44
nie nie, tam nie ma wielu plikow jeszcze. kliknij na Turnieje->oczekujacy i sproboj potem wybrac inna istniejaca pozycje w menu, np to samo oczekujacy
Kinool
13.05.2004, 22:46:55
wiec moze za kazdym razem dawc sesiion_start() sprawdzaj najpierw czy zmienna sesyjna ident istnije (isset($_SESSION['ident'])) i jesli nie to wtedy otwieraj sesje a jesli istnije to czytaj z sesji bez session_start
MrMag
13.05.2004, 23:07:15
kasowalem wczesniej session start z plikow i bylo tak samo. one sa w sumie includowane, wiec sesja powinna na nich pozostac
z moich obserwacji wynika, ze sesja znika z pliku glownego ktory to wszystko trzyma czyli ladmin.php
MrMag
13.05.2004, 23:44:27
rozwiazanie bylo prozaiczne. przy odczycie z bazy danych jedna zmienna nazywala sie tak samo jak zmienna przekazywana w sesji

me lame
Sory ze odgrzebuje stary temat,a le ostatnio miałem identyczny problem. Pół nocy nie spałem az wymysliłem, że to musi byc wina takich samych nazw zmiennych albo harakiri popełnie /na szczescie była I opcja/
Jak cos tworze lubie wiedziec czemu tak jest. Czy w w manualu albo w kursach php jest cos na temat zmiennych sesyjnych i pozostalych wykorzystywanych w kodzie ?
MrMag
5.09.2006, 13:58:05
o moj temat

tu nie chodzi o zmienne sesyjne czy jakiekolwiek inne. problem ten w zasadzie wystepuje tylko przy register globals ON bo tylko w takim przypadku zmienna z sesji bedzie dostepna jako $zmienna, czyli tak jak inna zmienna np gdzies w programie. przy register globals OFF juz tak nie bedzie. najlepiej zawsze izuwac $_GET, $_POST, $_SESSION i problemow nie bedzie
Tak temta sprzed ponad 2 lat wiec miłe zdziwienie autora zrozumiałe :-)
Testuje skrypt na krasnalu. Mialem ten problem z nazwami zmiennych.
Dodam ze stosuje wszedzie $_GET, $_POST, $_SESSION. Widocznie na krasnalu jest włączone register globals.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.