Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Plik językowy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cypeczek
Witajcie,
kolejne głupie pewnie pytanie zielonego. Tworzę jakiś tam swój CMS i teraz chcę zrobić zamiast wstawiania do niego gołego tekstu wszystkie napisy w echo 'cos tam'; a na początku każdego pliku include 'jakiś plik jezykowy'; no i tak zrobiłem i działa nie wiem czy to jest dopuszczalne rozwiązanie jak nie to mnie oświećcie. I teraz w pliku językowym nie wiem czy zrobić taplicę lang i w pliku w miejsce tekstu wsadzać w echo tablicę i jej wartość, np.

1. $lang = array(
  2. 'tyt' => 'Tytuł artykułu',
  3. 'data' => date('d.m.Y'),
  4. 'tr' => 'To jest treść artykułu'
  5. );

A plik powiedzmy news.php na stronie:

1. echo '<h1>'.$langl['tyt'].'</h1>';
  2. echo '<p>Napisany dnia '.$lang['data'].'</p>';
  3. echo '<p>'.$lang['tr'].'</p>';

Czy w pliku językowym dawać listę zmiennych, np.
  1. $l_tyt = 'Tytuł artykułu';
  2. $l_tr = 'To jest treść artykułu';
  3. $l_dst = 'date('d.m.Y')
';

A w pliku news.php:
  1. echo $l_tyt</h1>';
  2. echo $l_dat;
  3. echo $l_ttr;

Co jest lepsze i bardziej wydajne?
CuteOne
A nie lepiej includowac plik lang w index.php ? Co do pytania - tak czy siak nie odczujesz różnicy między zmienną a tablicą więc sobie tym głowy nie zawracaj smile.gif
cypeczek
Dzięki bardzo, skończyłem system podstron i buduje od nowa tej chwili bo mi się przestało podobać, za dużo potem include w tych plikach. Jak zrobię plik index.php i w nim wsadzę nagłowek, stopkę i lang w include oraz sidebar a treść strony w switch to będzie bezpieczne połączenie?
CuteOne
Nie... index to taki pseudo kontroler [czytaj tylko php] a nie składowisko html - od tego masz szablony
cypeczek
Cytat(cypeczek @ 25.12.2010, 20:59:42 ) *
w nim wsadzę nagłowek, stopkę i lang w include

Jak w include to tylko php będzie tak mi się wydaje

CuteOne
Poczytaj o szablonach ;] i ich zastosowaniu - uwierz mi wyjdzie ci to na dobre
Mephistofeles
Obyś tylko nie pomyślał, że szablony = Smarty, bo to jeden z gorszych systemów, poza tym szablony mogą być pisane w czystym PHP.
http://components.symfony-project.org/templating/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.