Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL][inne] Budowa CMSa kilka problemów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cypeczek
Witajcie panowie,
zajmuje się od dłuższego czasu webdesignem. Grafika i CSS (+HTML oczywiście). Jakiś czas temu postanowiłem poszerzyć ofertę o budowanie stron, dobrze idzie, tylko albo są statyczne, albo korzystając z darmowych cmsów. Posiedziałem trochę w sieci przy kursach, zmarnowałem kilka tygodni na próby i doświadczenia. Postanowiłem zbudować jakiś własny system zarządzanie treścią. Moja wiedza o php to trochę ponad podstawowa, jednak nieźle mi idzie. Witajcie panowie,
zajmuje się od dłuższego czasu webdesignem. Grafika i CSS (+HTML oczywiście). Jakiś czas temu postanowiłem poszerzyć ofertę o budowanie stron, dobrze idzie, tylko albo są statyczne, albo korzystając z darmowych cmsów. Posiedziałem trochę w sieci przy kursach, zmarnowałem kilka tygodni na próby i doświadczenia. Postanowiłem zbudować jakiś własny system zarządzanie treścią. Moja wiedza o php to trochę ponad podstawowa, jednak nieźle mi idzie. Założyłem już kilka tematów w tym celu i myślę że to bez sensu jak mam problem to zakładać nowy więc proszę moderatora o ich scalenie.

Temat: PHPPlik jezykowy
Temat: HTMLPHP Edycja pliku

Mój skrypt może nie będzie należał do jakiś super zaawansowanych maszyn, ale będzie działać to najważniejsze, jak skończę to udostępnię wszystkim kod w ramach podziękowania za pomoc.

Co już jest:

• Ogólny zarys budowy na suchych plikach
  • Panel Administratora
  • System newsów i zarządzanie nimi w PA
  • Rejestracja i logowanie użytkowników
  • System plików językowych

Co trzeba zrobić

• System szablonów
  • Zarządzanie użytkownikami
  • Obsługa ustawień strony w PA (meta, włączenie/wyłączenie, dodawanie stron i ich edycja, zarządzanie menu)
  • System szablonów

Tak wygląda bieżący etap. I stanąłem na systemie szablonów. Hcę mieć coś podobnego jak w phpBB3 bo tamten bardzo mi się podoba. Stworzyłem coś na ten wzór, ale kiedy otwieram nie wczytuje mi szablonu, biała strona. Wklejam kod czy może ktoś wie gdzie jest błąd.

Wiem, ze założenie takiego tematu jest dość zuchwałe i jeżeli łamie znacząco regulamin to proszę moderatora o zamknięcie, jeżeli nie to bardzo proszę opomoc. Dwóch najbardziej pomocnych mogę wynagrodzić wykonaniem profesjonalnej grafiki na waszą stronę lub forum.

Poniżej mój pseudo system szablonów:

layout.php
  1. <?php
  2. class lay {
  3. public $render;
  4. public function render($plik, $tablica){
  5. $this->render=file_get_contents('template/".$plik.".html');
  6. foreach($tablica as $t => $content){
  7. $this->render=str_replace("{".$t."}", $content, $this->render);
  8. }
  9. $this->render=preg_replace('({(.*?)})', "", $this->render);
  10. }
  11.  
  12. public function __desctruct(){
  13. unset($this->render);
  14. }
  15.  
  16. return $this->render;
  17. }
  18. ?>

index.php
  1. <?php
  2. include 'layout.php';
  3.  
  4. $dane = array(
  5. tytul => 'Super strona',
  6. naglowek => 'Moj nagłowek jaki chcę',
  7. tresc => 'Zawartość mojej strony!'
  8. );
  9.  
  10. $szablon = new lay();
  11. echo $szablon->render('index', $dane);
  12. ?>

index.html
  1. <head>
  2. <title>{tytul}</title>
  3. </head>
  4. <body>
  5. <h1>{naglowek}</h1>
  6. <p>{tresc}</p>
  7. </body>
  8. </html>

Panowie bardzo proszę o podpowiedź.
tehaha
Najlepiej skorzystaj z gotowego systemu szablonów jak np. SMARTY lub OPT(Open Power Template) w necie znajdziesz dokumentację do nich. Wiele osób twierdzi, żę SMARTY jest już przestarzały i mniej wydajny, sam nigdy tego nie testowałem, ale myślę, że na początek łatwiej będzie Ci opanować SMARTY, ponieważ w necie jest bardzo dużo tutoriali i artykułów.

P.S. Szanuj czas innych ludzi. Forum to nie jest koncert życzeń, że sobie wypisujesz listę co Ty byś chciał, jeżeli chcesz naprawdę coś dobrego stworzyć to warto zajrzeć do działu Książki i wybrać sobie kilka pozycji z zaawansowanym php.
Mephistofeles
Owszem, Smarty jest przestarzały i mniej wydajny. Nie warto go używać tylko dlatego, że jest łatwiej (a niby czemu ma być? Dla mnie to bzdura).
Polecam Twig jako system szablonów podpięty pod Templating z komponentów Symfony.
cypeczek
Tylko, że to musi być całkiem czyste stworzone "przeze mnie" nie oparte na gotowcach. Dlatego mam czysty kod php tylko nie chce wczytać szablonu, jakby ktoś wiedział co jest nie tak tutaj to proszę o odpowiedź. Co do Smarty to nie potrzebuje nawet takiego kombosa, chodzi mi tylko o separację kodu logicznego o html. User nie będzie miał żadnego stylu do wyboru czy coś, tylko po to aby łatwiej mi było zmieniać wygląd strony, bo stylowanie każdego pliku i to jeszcze pod echo to jest masakra uwierzcie mi. A jak będę miał szablon to dodanie kilku klas do CSS edycja plików html a zawartość zawsze będzie ta sama tylko w innym miejscach najwyżej. I dzięki temu będę miał jedną stronę tylko zmieniam design i gotowe, ewentualnie jeszcze kilka zmian pod klienta. o to mi chodzi dokładnie smile.gif

Cytat(tehaha @ 26.12.2010, 18:46:20 ) *
P.S. Szanuj czas innych ludzi. Forum to nie jest koncert życzeń, że sobie wypisujesz listę co Ty byś chciał, jeżeli chcesz naprawdę coś dobrego stworzyć to warto zajrzeć do działu Książki i wybrać sobie kilka pozycji z zaawansowanym php.

Uwierz mi szanuje bardzo ludzi z tego forum bo wiele mi już pomogli. Ta lista to tylko obraz tego co mam i co zamierzam zrobić, żeby ułatwić orientację ludziom jak to wygląda w całości jeżeli o coś pytam. Książki czytam cały czas i wiele już powstało z tego tylko czasem napisz coś według mnie powinno działać (jak te moje szablony np.) i nie działa i proszę o zlokalizowanie błędu wtedy tylko smile.gif
Mephistofeles
Więc napisz też własny interpreter, serwer HTTP, system operacyjny i do tego zmontuj sprzęt. Dlaczego nie możesz skorzystać z gotowych rozwiązań (pomijając kwestię licencji)?
tehaha
Cytat
Tylko, że to musi być całkiem czyste stworzone "przeze mnie" nie oparte na gotowcach
nie rozumiem, Twojego podejścia, to znaczy, że np. z jquery lub mootools też nie będziesz korzystać? pewnie z edytora wysiwyg też zrezygnujesz? i wielu innych przydatnych rzeczy. Ja osobiście też skrypty piszę sam, ale są rzeczy, których samemu się nie robi, bo zrobienie ich dobrze zajęło by bardzo dużo czasu
cypeczek
Powiedzmy zbuduję ten system i będę sprzedawał strony na nim jako na autorskim systemie, czy to będzie legalne?
tehaha
to zależy od tego na jakiej licencji jest rozpowszechniane, w przypadku SMARTY - tak możesz.

P.s. widzę, że tutaj nie miałeś żadnych oporów z korzystanie z jQuery i jNice, a przecież nie są Twojego autorstwa Temat: HTMLPHP Edycja pliku
cypeczek
No tak, ale to biblioteki na licencji Open Source i każdy może z nich skorzystać jeśli tylko nie napisze że jest ich autorem, a produkty na ich bazie można rozpowszechniać za pieniądze. Dobra wybaczcie nie przemyślałem tego do końca. To z czego Panowie radzicie skorzystać, żeby była jak najlżejsze i najprostsze w instalacji?
tehaha
Cytat(cypeczek @ 26.12.2010, 22:29:30 ) *
No tak, ale to biblioteki na licencji Open Source i każdy może z nich skorzystać jeśli tylko nie napisze że jest ich autorem, a produkty na ich bazie można rozpowszechniać za pieniądze.

No i właśnie z większością systemów szablonów jest tak samo. Mi nie chodzi o to, żebyś brał gotowce do wszystkiego, ale system szablonów to właśnie jeden z przypadków gdzie z początkującą wiedzą to nawet za pół roku byś tego nie zrobił, a przecież ten czas można lepiej wykorzystać, tu masz listę kilku silników http://www.webresourcesdepot.com/19-promis...mplate-engines/, nie znam większości z nich, ale z tego co czytałem to OPT i Savant cieszą się dobrą opinią
cypeczek
Dziękuje bardzo. Skorzystałem z Savanta, teraz modyfikuje go do swoich potrzeb i jutro zaczynam tworzyć strony. Powinienem też mieć już jutro jakiś szablon strony i panelu admina to dam dane żebyście mogli zobaczyć co spłodziłem i ile błędów narobiłem smile.gif Jeszcze raz dzięki Panowie za pomoc i na pewno jeszcze tu napiszę z jakimiś problemami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.