Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Comet (Ajax PUSH) a WebSockets
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
ciembor
Moglibyście mi powiedzieć jakie są główne różnice między tymi dwoma podejściami do wysyłania danych z serwera do przeglądarki? Jakie mają zalety oraz wady? Chciałbym napisać dodatek do przeglądarki, który otrzymywałby od serwera dane. Mają być wysyłane w czasie rzeczywistym, więc w grę wchodzą te dwie metody. Która lepiej się do tego nada, która będzie w niedługiej przyszłości bardziej popularna? Z cometa z tego co wiem korzysta Facebook, więc musi być rozsądnym rozwiązaniem. Z websockets są aktualnie problemy ze względu na błąd projektowy i wycofano je z przeglądarek... ale mam nadzieję, że to tylko chwilowe. Ma ktoś informacje do kiedy błąd ma być poprawiony i kiedy można się z powrotem spodziewać obsługi gniazd przez Firefoksa i Operę?
kilas88
Jeśli myślisz o komunikacji jednostronnej typu serwer-klient to raczej Server-Sent Events smile.gif

btw. WebSockets zadziała w niewielu przeglądarkach, natomiast Ajax praktycznie wszędzie - to jest póki co najważniejsza zaleta. Za kilka lat WebSockets najprawdopodobniej zyska na sławie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.