Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Skrypt limitu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michal2451
Cześć!
2 sprawy winksmiley.jpg
1. Szukam osoby, która by mi pomagała na bieżąco z problemami z php i mysql na gg winksmiley.jpg Głupio jest mi co chwile zakładać nowe tematy tutaj.
2. Żeby to nie był spam to:
Przykładowo robię portal udostępniający pliki. W dodanym pliku w [code] są linki do pobrania. Zarejestrowana osoba ma np. w kolumnie limit 3 punkty. W code linki byłyby ukryte, lecz po kliknięciu buttona odejmował by się jeden punkt z kolumny limit i pokazywane by były linki dla tej osoby, która to kliknęła już na zawsze. I gdy będzie 0 punktów button by się już nie pokazywał, albo pokazywał obrazek "nie masz punktów" tongue.gif Coś w rodzaju "piw" na niektórych forach. Klikasz w button "piwo" i linki są pokazywane winksmiley.jpg Jak to zrobić? smile.gif
CuteOne
Dość prosto winksmiley.jpg

1. na początku skryptu z linkami sprawdzasz zapytaniem do bazy czy użytkownik ma punkty
2. wszystkie żądania o pobranie pliku przechodziły by przez jeden plik np. download.php
przykładowy link: http://www.example.pl/index.php?p=download...fdj3f8erhfeirfe
3. "FEdfdj3f8erhfeirfe" jest to hash prawdziwej nazwy pliku zapisany w bazie danych. Sprawdzasz czy danych hash istnieje jeżeli tak to "manipulując" nagłówkami wysyłasz plik do pobrania [ to tak w uproszczeniu! ]

Aha przed wysłaniem pliku odjemujesz punkty kolesiowi smile.gif
Michal2451
Ok dzięki winksmiley.jpg

I szukam dalej kogoś kto by mi pomagał na GG smile.gif Bo często mam jakiś drobny problem i nie wypada zakładać 10 tematów dziennie na forum tongue.gif
tehaha
Cytat(Michal2451 @ 28.12.2010, 18:29:03 ) *
Bo często mam jakiś drobny problem i nie wypada zakładać 10 tematów dziennie na forum tongue.gif

Jak my wszyscy każdego dnia, i właśnie od tego jest manual i google, gdzie znajdują się odpowiedzi na 99,99% Twoich pytań, wystarczy poszukać
Michal2451
Przykładowy problem na który nie mogę znaleźć odpowiedzi na google.

Jak zrobić, aby przy rejestracji automatycznie tworzyła się strona przykładowo www.example.com/nazwa-usera-lub-id.php z jego danymi?
Tzn. jego dane to już sam bym zrobił żeby wyświetlało, ale bardziej chodziło mi o strony.
tehaha
wiesz jest jeszcze coś takiego jak książki i kursy online, jeżeli bez żadnego kursu od razu wziąłeś się do pracy to taki jest rezultat, że nie masz pojęcia o podstawowych kwestiach

przecież po to używasz php, żeby nie tworzyć strona statycznych html, w linku url przekazujesz ID użytkownika, następnie posługując się tym numerem ID budujesz zapytanie do bazy danych, pobierasz jego dane i wyświetlasz na stronie, a link o takiej strukturze jak napisałeś uzyskujesz przy pomocy mod rewrite.

Polecam Ci przerobienie jakiejś książki dla początkujących, zajrzyj do działu książki i znajdź jakąś pozycję dla początkujących
Michal2451
Przeczytałem kursy php i mysql w internecie, a jak się pytałem o jakąś książkę wszyscy odsyłali mnie do kursów w internecie sleep.gif

Dzięki za odpowiedź.
Mephistofeles
Do tego trzeba zaprzęgnąć routing albo mod_rewrite.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.