Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odnośnie Flasha ... :)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Damiankossek
Witam,
Bo mam problem , zrobiłem sobie logo w Flashu jak i zwykłe w HTML.
Mam taki problem ponieważ w zwykłym logo mam podpięty EasySlider 1.7 (jQuery).
Drugie logo (Flash) jest takie same jak pierwsze, z tym że są animacje tworzące te logo ... No i właśnie teraz mam problem ponieważ chciałbym podpiąć pod te logo Flasha tego EasySlidera. Ale właściwie nie wiem czy jest sens bo można takie coś też stworzyć w Flashu no i wolałbym właśnie zrobić to w flashu w celach edukacyjnych smile.gif.

No i teraz

Czym powinienem zainteresować się jakbym chciał podpiąć ten skrypt pod Flasha (o ile w ogóle się da) ? (ActionScript 3.0) Myślałem żeby przekazać kod HTML poprzez param FlashVars, ale to chyba jest bezsensu i niezły burdel w kodzie by się zrobił winksmiley.jpg

A jak zrobić właśnie taki slider w Flashu ? Wszystkie informacje na temat zdjęcia są w bazie SQL która wygląda mniej więcej tak:

ID SUBJECT IMG_SMALL IMG_BIG

No i o tyle że w PHP / HTML nie ma w ogóle problemu z wyciągnięciem tego z bazy i wyświetlenia to teraz nie wiem jak powinien wyglądać taki skrypt do wyciągania z bazy w ASie.
No ale mam pomysł żeby napisać oddzielny skrypt w PHP który wyciągnie wszystkie dane z bazy, zapiszę do XML lub zmiennych i potem za pomocą URLLoader wyciągne jakoś tego XMLa lub zmienną ... No ale załóżmy że mi się uda wgrać to wszystko i będe miał tego XMLa (Przyznam że jeszcze nie pracowałem w ogóle na XML) i jakoś go rozbiję to potem robię pętle FOR która odgrywała by animacje dla każdego wpisu z bazy (No i tutaj zaczynają się schody bo w ogóle nie wiem jak się za to zabrać, animacje stworzyć potrafie).
To będzie wyglądało tak że np. stworze sobie jakiegoś MovieClipa dam mu instancename np. image_mc zrobie całą animację ... , a póżniej w tej pętli FOR będe wstawiał obrazek w tego MovieClipa i odgrywał go od początku do końca ?

Dobrze myślę ? Nie linczujcie mnie ale dopiero pare dni w Flashu siedzę a dopiero dziś wziąłem się poważniej za ActionScript smile.gif Być może temat nie związany z tym forum ale myśle że ktoś mnie naprowadzi smile.gif Fajnie jakbyście mi w punktach napisali co i jak powinienem zrobić ale to jak wam się już chce smile.gif

Ok doszedłem do czegoś sam smile.gif

Rozbijam XMLa, robie pętle i mam problem bo wywołuje w akcjach:

1. for each(var image:XML in images)
  2. {
  3. main.text_tb.text = image.subject;
  4. main.play();
  5. if(is_played(main)
  6. {
  7. continue;
  8. }
  9.  
  10. }

oczywiście to moje brednie, z tym że jak to zrobić żeby zanim przejdzie do drugiej pętli to odegrała się pełna animacja ?
wookieb
Trudno opisać w punktach inny sposób myślenia programu niż "statyczny". W animacji flash dzieje się bardzo dużo i kod nie jest wykonywany "tak jak leci" tylko na odpowiednie zdarzenia oraz w pewnym czasie (w końcu to animacja).

Musisz nauczyć się podstaw programowania we flashu
http://gotoandlearn.com/
W internecie jest mnóstwo tutoriali wprowadzających.
Pomogę Ci natomiast w dobraniu biblioteki do łatwego kodowania animacji http://code.google.com/p/tweener/ . Użyj jej jak zapoznasz się z as3.
Damiankossek
No ok, wiem że nie potrafie jeszcze smile.gif Ale ja jak się ucze to zakładam sobie cel który chciałbym osiągnąć smile.gif W tym gąszczu wszystkiego ciężko mi znaleźć to o co mi chodzi smile.gif

Doszedłem już do momentu kiedy mam całego XMLa we flashu, mogę wyciągnąć z niego co tylko mi się podoba, lecz chciałbym teraz dowiedzieć się jak opóżnić wyświetlania drugiej animacji ?

W kodzie mam:

mc_klip.textbox.text = "Tekst jeden";
mc.play();

no i teraz chciałbym aby po tej animacji odegrało się:

mc_klip.textbox.text = "Tekst dwa";
mc.play();

najgorzej że nie mogę tego przypisać na sztywno ponieważ wszystko pobierane jest dynamicznie i nie potrafie przewidzieć ile będe miał obrazków smile.gif Bo tak dałbym sobie co 25klatkę odpowiednią akcje i wsio winksmiley.jpg Może mnie naprowadzi ktoś ? Bo w internecie szukałem pod różnymi frazami i nic nie znalazłem co by pasowało do mojego zapytania :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.