okipolo
5.01.2011, 19:32:14
Witam
Chciałbym rozwiązać następujący problem. Otóż chodzi mi o to, że chciałbym stworzyć na swojej stronie algorytm, który byłbym w stanie policzyć odległość między moją miejscowością (która byłaby wpisana na stałe), a miejscowością, którą wprowadziłby użytkownik. Czy jest na to jakiś sposób? Myślałem o tym, czy algorytm nie mógł się łączyć z google.maps.pl, tam wprowadzić wartości i odczytać odległość między nimi. Nie wiem czy to nie jest zbyt abstrakcyjne rozwiązanie....
Fifi209
5.01.2011, 19:36:21
Tak, ale zabrałeś pod uwagę że może być nawet kilka miejscowości pasujących nazwą do wpisanej przez użytkownika?
Mephistofeles
6.01.2011, 10:11:45
Wtedy można mu wyświetlić listę z prośbą o dopasowanie. Użyj Google Maps API.
tehaha
6.01.2011, 12:05:54
w dokumentacji google maps api jest gotowa funkcja do tego, która to robi i pokazuje całą trasę na Twojej stronie
http://code.google.com/intl/pl/apis/maps/d....html#Waypoints
okipolo
6.01.2011, 16:19:31
dzieki, chodzi mi o to, że wyświetli się tylko ilość kilometrów, bez mapy. Nie chcę ujawniać swojej miejscowości. A nad powtarzającymi się miejscowościami można pomyśleć, można zamiast miejscowości poprosić o kod pocztowy
tehaha
6.01.2011, 16:56:51
wystarczy lekko przerobić skrypt i masz to co chcesz, a jakbyś się wytężył na tyle, żeby w google poszukać to znalazł byś od razu gotowe rozwiązanie
http://briancray.com/2009/04/01/how-to-cal...oogle-maps-api/
Crozin
6.01.2011, 18:03:43
Zacznijmy od tego czy to ma być odległość w linii prostej czy po drogach?
Jeżeli to pierwsze to potrzebne Ci są jedynie dokładne współrzędne geograficzne dwóch punktów. Potem to już czysta matematyka, a wzory na odległość pomiędzy dwoma punktami na Ziemi znajdziesz w sieci. Możesz też skorzystać z Google Maps API, jak zasugerowano wcześniej (działać to będzie jednak nieco wolniej).
Jeżeli to drugie, to właściwie jesteś skazany na jakieś zewnętrzne rozwiązania, które aktualizują swoje bazy danych na bieżąco.
Fifi209
6.01.2011, 20:06:33
Google Maps to nie zawsze dobre rozwiązanie.
Dlaczego?
Crozin
6.01.2011, 20:33:04
I jak to się ma do tematu?
okipolo
8.01.2011, 20:31:42
W linku od tehaha jest wszystko objaśnione. Wersja po linii prostej jak i drogowa. Tylko jednej rzeczy nie rozumiem, otóż nie akceptuje wszystkich kodów pocztowych. Niekiedy jak się wpisze, to skrypt nie rusza i nic się nie dzieje
Już wiem o co chodzi, skrypt się odnosi do strony maps.google.com, a ona nie rozpoznaje wszystkich kodów pocztowy (tylko często wyrzuca adresy kilku stanów). Widzę rozwiązania albo jakoś przekierować skrypt, aby korzystał ze strony maps.google.pl (która to rozpoznaje wszystkie kody pocztowe) albo do każdego kodu pocztowego wpisanego przez użytkownika dodać frazę ",Polska" np. ktoś wpisze kod 55-555, to skrypt zmodyfikuje tak tą zmienną, aby odległość była liczona z wyrażenia 55-555, Polska. Ma ktos pomysł jak to zrobić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.