Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z bibliotekami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rid
Funkcja zachowuje się dość dziwne u mnie :mimo deklaracji strony kodowej w UTF-8 ,po skonwertowaniu pliku do UTF-8 bez BOM,po dodaniu do php.ini lini ADDCharsestDefault UTF-8 po wysłaniu formularza funkcja $Charset wskazuje na latin1.Baza danych też jest kodowana w UTF-8.
Otworzyłem PHPMyAdmin i mam dwa ostrzeżenia:
Cytat
Rozszerzenie PHP o nazwie mbstring nie zostało znalezione, a wygląda na to, że używasz wielobajtowego kodowania napisów. Bez rozszerzenia mbstring phpMyAdmin nie ma możliwości poprawnego rozbijania napisów, co może skutkować niespodziewanymi rezultatami.

i drugie
Cytat
Wersja 5.0.51a biblioteki MySQL dla PHP różni się od wersji 5.1.52 serwera MySQL. Może to powodować nieprzewidywalne zachowanie.

Czy to może powodować błędne rozpoznawanie kodowania?questionmark.gif?
wookieb
Jaka funkcja "$Charset" ?
Teoretycznie tak, praktycznie nie możesz doinstalować tych rzeczy i sprawdzić? Mbstring jest standardem (odblokuj w php.ini) a jak masz starą wersje biblioteki mysql to podejrzewam, że masz dość starą wersję PHP. Warto zaktualizować.
webdice
Cytat(Rid @ 7.01.2011, 12:00:41 ) *
(...) po dodaniu do php.ini lini ADDCharsestDefault UTF-8 (...)

Do php.ini? Dyrektywa ADDCharsestDefault? Nie czasem AddDefaultCharset w pliku konfiguracyjnym Apache?

P.S. Popraw tytuł, ma on opisywać problem.
Rid
Cytat(wookieb @ 7.01.2011, 12:42:48 ) *
Jaka funkcja "$Charset" ?
Teoretycznie tak, praktycznie nie możesz doinstalować tych rzeczy i sprawdzić? Mbstring jest standardem (odblokuj w php.ini) a jak masz starą wersje biblioteki mysql to podejrzewam, że masz dość starą wersję PHP. Warto zaktualizować.

Wersja PHP -5.2.16
mysql-5.1.52

Chyba nie są takie stare???Skąd się wzięła bibliotega:Wersja 5.0.51a biblioteki MySQL dla PHP na którą wskazuje phpmyAdmin.

Ps,Zmieniam temat

Pogrzebałem trochę i znalazłem problem :mam przestarzałe :Client API version 5.0.51a czy można to zaktualizować ,chodzi głównie o bibliotekę libmysql.dll ,szukałem na google i nie znalazłem update do tego:(.
Jedynie znalazłem coś takiego:PHP-Generics 1.1.0 ,ale nie wiem czy to coś poprawi.
Dlaczego w miarę nowych wersjach oprogramowań jest stare API?questionmark.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.