phpowiec84
7.01.2011, 19:02:27
Witam
Wykożystując kohana3 napisałem forum w celu nauczenia się korzystania z frameworka , jestem na etapie tworzenia wyszukiwarki dla tego forum , spotkałem się z określeniem wyszukiwarki wykorzystującej : native full text np. wykorzystanej w forum phpbb3 , ale również indeksami dla tabel SQL typu FULLTEXT , które z tych rozwiązań jest leprze ? i gdzie mogę znaleść jakąś dokumentacje dla wyszukiwarki : native full text ?
Pozdrawiam
wookieb
7.01.2011, 19:36:56
mysql -> full text
W manualu jest o tym wszystko. Full text jest bardziej zbliżony do języka naturalnego. Dla dużych forów nie zda egzaminu ze względu na swoją wydajność.
phpowiec84
7.01.2011, 19:46:50
tak wiem czym jest fulltext ,dlatego pytam jak zacząc twrorzyć tego typu wyszukiwarke
tu znalazłem porównanie ,co daje dużą przewagę dla wyszukiwarki native text
http://www.percona.com/files//presentation...2008_sphinx.pdf
wookieb
10.01.2011, 23:44:47
Przecież nie powiem Ci krok po kroku jakie pola do formularza wstawisz oraz jak to obsłużych w PHP bo to nie moja działka (ani nikogo z tego forum). Podałem Ci informację, gdzie szukać w manualu.
Sphinx jest silnikiem wyszukiwania w pewnym sensie sprzężonym z Mysql ale jest nikła szansa, że będziesz mógł go wykorzystać u hostingodawców.
Silników wyszukiwania jest więcej niż Sphinx i Mysql z full textem. Temat rzeka. Nie da się omówić wszystkiego, więc im szybciej zaczniesz zaglądać do manuala tym szybciej skonkretyzujesz pytania.