Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka native full text
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phpowiec84
Witam
Wykożystując kohana3 napisałem forum w celu nauczenia się korzystania z frameworka , jestem na etapie tworzenia wyszukiwarki dla tego forum , spotkałem się z określeniem wyszukiwarki wykorzystującej : native full text np. wykorzystanej w forum phpbb3 , ale również indeksami dla tabel SQL typu FULLTEXT , które z tych rozwiązań jest leprze ? i gdzie mogę znaleść jakąś dokumentacje dla wyszukiwarki : native full text ?

Pozdrawiam
wookieb
mysql -> full text
W manualu jest o tym wszystko. Full text jest bardziej zbliżony do języka naturalnego. Dla dużych forów nie zda egzaminu ze względu na swoją wydajność.
phpowiec84
tak wiem czym jest fulltext ,dlatego pytam jak zacząc twrorzyć tego typu wyszukiwarke

tu znalazłem porównanie ,co daje dużą przewagę dla wyszukiwarki native text

http://www.percona.com/files//presentation...2008_sphinx.pdf
wookieb
Przecież nie powiem Ci krok po kroku jakie pola do formularza wstawisz oraz jak to obsłużych w PHP bo to nie moja działka (ani nikogo z tego forum). Podałem Ci informację, gdzie szukać w manualu.
Sphinx jest silnikiem wyszukiwania w pewnym sensie sprzężonym z Mysql ale jest nikła szansa, że będziesz mógł go wykorzystać u hostingodawców.
Silników wyszukiwania jest więcej niż Sphinx i Mysql z full textem. Temat rzeka. Nie da się omówić wszystkiego, więc im szybciej zaczniesz zaglądać do manuala tym szybciej skonkretyzujesz pytania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.