Cytat(#luq @ 10.01.2011, 21:28:35 )

Tylko musisz zważyć na to, że każda metoda zwraca obiekt jQuery. A więc:
$(...).find(...).first(...).children(...)
będzie wolniejsze jeśli to opisać selektorami.
Nie ma przeszkód żebyś napisał:
$("#" + idtab + " tr:first td").each(...);
i właśnie w ten sposób powinieneś to zrobić.
może inaczej

- bardziej elegancko to wygląda

- zacznę od tego, że druga metoda także opisuje dostęp przez selektory - tyle że css [też nie do końca gdyż first !== first-child] które muszą być prze parsowane zwłaszcza w starszych przeglądarkach... jQuery korzysta z
Sizzle i nie każda przeglądarka w pełni obsługuje querySelector [czy jak się ta metoda zwie] - selektory muszą być przeparsowane i musza być wykonane odpowiednie metody po drodze jak getElementsByTagName... to pierwsze co krytykowałeś fakt zwraca obiekt jQuery, potem go modyfikuje lub zwraca nowy [zbyt dawno temu przeglądałem to by być pewny tego], ale większa część jQuery jest napisana na prototype - więc większość metod i własności jest zwracanych przez klonowanie a nie są tworzone od nowa... czasami "brzydszy" kod nie musi być wolniejszy - testy i jeszcze raz testy i to na kilku przeglądarkach - najlepiej skrajne na IE i wkurzającym także google chrome ;] [gdzie chyba wycinając niektóre flaki uzyskali taką szybkość a potem się męcz...]...
ps. wiem - teraz wspomnę o IE - ale też o jQuery... jak mnie poproszono bym rozwiązał problem z IE [którego nie mam na laptopie to musiałem to zrobić na innym kompie] to okazało się, że choć wszystko napisane przez jQuery [nie licząc innych błędów po drodze dla IE] to nie ma tam także zdarzenia 'input' dla IE - to po co wogóle ono tam było jak to nie problem dopisać "piaskownicę" na zdarzenie...
ja wiem o tym:
Cytat
In older, pre-HTML5 browsers, "keyup" is definitely what you're looking for.
In HTML5 there is a new event, "input", which behaves exactly like you seem to think "change" should have behaved - in that it fires as soon as a key is pressed to enter information into a form.
Kod
$('element').bind('input',function);
ale szukaj wiatru w polu jak nie ma się IE ^^
a i children też mi się posypało - a myślałem, że większość rzeczy przemyśleli - a nie zrobili kluczowej [nie wiem jak teraz] - nie przekazali dzieci do "normalnej" tablicy jak to nawet w większości podstawowych tutoriali js jest wspomniane gdy bardziej skomplikowane operacje an dzieciach chcemy zrobić...