Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Poruszanie się po drzewie DOM
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
gebp
Mam problem aby dostać się do odpowiedniego elementu ( w drzewie DOM) za pomocą jQuery (aby przypisać mu zdarzenie onclick) W javascript bym sobie poradził ale chcę się nauczyć chociaż trochę jQuery.
  1. <table id="tab" cellspacing="0" border="1">
  2. <tr>
  3. <td> Chcę się dostać do tego elementu </td>
  4. <td> i tego </td>
  5. <td> i tego </td>
  6. <td> i tego </td>
  7. <td> i tego </td>
  8. <td> i tego </td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td> Ale NIE tego</td>
  12. <td> i tego też nie</td>
  13. <td>ten także jest zabroniony</td>
  14. <td> i ten</td>
  15. <td>WYKLUCZONE</td>
  16. <td> rówież </td>
  17. </tr>
  18. <br />
  19. <button onclick="test('tab')">Test</button>
  20.  

i skrypt (a raczej to co wymyśliłem ale nie działa)
  1. <script type="text/javascript">
  2. function test(idtab){
  3.  
  4. $('#'+idtab).first("tr").each( function (i, el) {
  5. $(el).css("backgroundColor", "yellow");
  6. $(el).click( function () {
  7. alert("to jest komórka nr "+i);}
  8. );
  9. });
  10.  
  11. }
  12.  
  13.  

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i wyjaśnienia.

P.S. Wiem że dziwnie (inaczej niż wzorzec jQuery) pisze funkcje jednak tak mi jest wygodniej.
kalmaceta
nie "each'uje" po elemencie <tr> tylko po jego zawartości. hint
gebp
Po kilkunastu próbach i pewnym zdenerwowaniu na jQuery zrobiłem to co chciałem - czyli dostałem się do pierwszego "rzędu" <tr> </tr> (wiersza) i zmieniłem każdej komórce.
Poniżej przedstawiam kod dla innych a także dla sprawdzenia samego siebie - a dokładnie swojego rozumowania.
Jeżeli źle rozumuje to proszę o komentarz.

A więc moim problemem był to iż w drzewie DOM <tabeli> pierwszym nodem jest znacznik <tbody> (nawet jeżeli go nie umieszczamy w html'u). Przynajmniej tak zauważyłem w O, FF i GCh.
  1. function test2(idtab) {
  2.  
  3. $('#'+idtab). // wybieram obiekt o konkretnym id ( tu id="tab)
  4. find("tr"). // znajduje i tworze "tablice" wszystkich <tr></tr>
  5. first(). // ograniczam się do pierwszej linii/wiersza ( <tr></tr>)
  6. children(). // wskazuje że chodzi mi o zawartość tego pierwszego wiersza
  7. each( // i na każdym elemencie (w tym przypadku <td></td>) wykonuje czynności
  8. function (i, el) {
  9. $(el).css("backgroundColor", "yellow");
  10. $(el).click( function () {
  11. alert("to jest komórka nr "+i);}
  12. );
  13. });
  14.  
  15. }
  16.  
  17.  

batman
Sądzę, że tak będzie bardziej czytelne
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $("#" + idtab + " tr:first td").css(
  2. "background", "yellow"
  3. ).click(function() {
  4. alert("abc");
  5. });
gebp
Masz racje ~batman. Tak wygląda o wiele ładniej (kurcze nie łapię ciągle tych tr:first td ect).

Jednakże w moim przypadku each() spełnia się o wiele bardziej. W poscie dałem tylko przykład. Dla zobrazowania. A each() jest dla mnie o wiele lepsze ponieważ ma (przynajmniej w jQery ver. 1.4 ) "index" i "element" (.each( function(index, Element) )) co jest dla mnie bardziej użyteczne.

Ale jest "oczywistą oczywistością" że twój sposób zapisu jest ładniejszy
#luq
Tylko musisz zważyć na to, że każda metoda zwraca obiekt jQuery. A więc:
  1. $(...).find(...).first(...).children(...)

będzie wolniejsze jeśli to opisać selektorami.

Nie ma przeszkód żebyś napisał:
  1. $("#" + idtab + " tr:first td").each(...);

i właśnie w ten sposób powinieneś to zrobić.
zegarek84
Cytat(#luq @ 10.01.2011, 21:28:35 ) *
Tylko musisz zważyć na to, że każda metoda zwraca obiekt jQuery. A więc:

będzie wolniejsze jeśli to opisać selektorami.

Nie ma przeszkód żebyś napisał:

i właśnie w ten sposób powinieneś to zrobić.
może inaczej winksmiley.jpg - bardziej elegancko to wygląda winksmiley.jpg - zacznę od tego, że druga metoda także opisuje dostęp przez selektory - tyle że css [też nie do końca gdyż first !== first-child] które muszą być prze parsowane zwłaszcza w starszych przeglądarkach... jQuery korzysta z Sizzle i nie każda przeglądarka w pełni obsługuje querySelector [czy jak się ta metoda zwie] - selektory muszą być przeparsowane i musza być wykonane odpowiednie metody po drodze jak getElementsByTagName... to pierwsze co krytykowałeś fakt zwraca obiekt jQuery, potem go modyfikuje lub zwraca nowy [zbyt dawno temu przeglądałem to by być pewny tego], ale większa część jQuery jest napisana na prototype - więc większość metod i własności jest zwracanych przez klonowanie a nie są tworzone od nowa... czasami "brzydszy" kod nie musi być wolniejszy - testy i jeszcze raz testy i to na kilku przeglądarkach - najlepiej skrajne na IE i wkurzającym także google chrome ;] [gdzie chyba wycinając niektóre flaki uzyskali taką szybkość a potem się męcz...]...

ps. wiem - teraz wspomnę o IE - ale też o jQuery... jak mnie poproszono bym rozwiązał problem z IE [którego nie mam na laptopie to musiałem to zrobić na innym kompie] to okazało się, że choć wszystko napisane przez jQuery [nie licząc innych błędów po drodze dla IE] to nie ma tam także zdarzenia 'input' dla IE - to po co wogóle ono tam było jak to nie problem dopisać "piaskownicę" na zdarzenie...

ja wiem o tym:
Cytat
In older, pre-HTML5 browsers, "keyup" is definitely what you're looking for.

In HTML5 there is a new event, "input", which behaves exactly like you seem to think "change" should have behaved - in that it fires as soon as a key is pressed to enter information into a form.

Kod
$('element').bind('input',function);

ale szukaj wiatru w polu jak nie ma się IE ^^

a i children też mi się posypało - a myślałem, że większość rzeczy przemyśleli - a nie zrobili kluczowej [nie wiem jak teraz] - nie przekazali dzieci do "normalnej" tablicy jak to nawet w większości podstawowych tutoriali js jest wspomniane gdy bardziej skomplikowane operacje an dzieciach chcemy zrobić...
#luq
Niestety nie mam czasu na testy. Widzę, że swego czasu zagłębiałeś się w bebechy jQ, fajnie bo dowiedziałem się o Sizzle o którym nie maiłem zielonego pojęcia winksmiley.jpg
No ale chyba oba zaprezentowane wyżej przeze mnie sposoby działają na tych samych mechanizmach, przynajmniej wydaje mi się to naturalne, żeby tak było.

Robi sobie implode i wg kolejnych selektorów "wydłubuje" coraz to bardziej konkretny node.

Robi to samo tyle, że między kolejnym "wydłubaniem" tworzy (czy klonuje, nie ważne - po prostu jedna operacja więcej) oraz przekazuje obiekt jQuery.

Może i mój post jest zbyteczny, bo jedynie piszę o tym jak WYDAJE mi się jak jest, aczkolwiek chciałem przedstawić swój tok rozumowania i w żaden sposób nie neguje tego co napisał @zegarek84. Musiałbym zrobić testy. Temat leci do moich zakładek "w wolnej chwili" winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.