Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP OOP w jakim czasie można się nauczyć
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gibonik
W jakim czasie można się nauczyć PHP obiektowego zaczynajac od podstaw
Czy do obiektowki jest wymagana bardzo dobra znajomość PHP
webdice
To zależy od człowieka, ale sądząc po pytaniu zajmie Ci to sporo.
phpion
Cytat(gibonik @ 9.01.2011, 22:16:22 ) *
W jakim czasie można się nauczyć PHP obiektowego zaczynajac od podstaw

Myślę, że nauczyć można się spokojnie w czasie nie przekraczającym miesiąca. Natomiast umiejętnie stosować - to już lata praktyki.

Cytat(gibonik @ 9.01.2011, 22:16:22 ) *
Czy do obiektowki jest wymagana bardzo dobra znajomość PHP

Tak.
Mephistofeles
A ja powiem inaczej, mianowicie można od razu uczyć się obiektówki. Ja programowania uczyłem się od razu obiektowo. Nie jest wymagana żadna znajomość PHP, bo co da znajomość składni? Umiesz myśleć -> zabierz się za oop, umiesz tylko klepać kod -> zostań tam gdzie jesteś.
phpion
Cytat(Mephistofeles @ 9.01.2011, 22:24:21 ) *
Nie jest wymagana żadna znajomość PHP, bo co da znajomość składni?

Nie tyle znajomość składni co sama umiejętność programowania czyli logiczne myślenie, tworzenie i zapisywanie algorytmów, znajomość dostępnych funkcji.
gibonik
Cytat(webdice @ 9.01.2011, 22:18:51 ) *
To zależy od człowieka, ale sądząc po pytaniu zajmie Ci to sporo.

Szybka analiza a możesz uzasadnić?
ADeM
Bo zamiast się uczyć, tracisz czas na zadawanie pytań biggrin.gif
Crozin
W jedno popołudnie. Serio, wiem z doświadczenia.
To tylko paradygmat, w dodatku bardzo naturalny dla człowieka. W PHP o jest o tyle trudniej, że OOP w PHP strasznie kuleje.

Tylko... na co Ci taka informacja? I tak zależy to od Twoich umiejętności.
gibonik
nono w 1 popołudnie, nie załamuj bo stracę wiarę, że to zrozumiem
Crozin
Cytat
[...] że to zrozumiem
Czyli domniemam, że próbujesz to zrozumieć. Tak więc, może zamiast zadawać głupie i ogólnikowe pytania napisz czego konkretnie nie rozumiesz?
webdice
Cytat(gibonik @ 9.01.2011, 22:30:24 ) *
Szybka analiza a możesz uzasadnić?

Nie znając tematu nie jesteś sam w stanie określić ile zajmie Ci nauka (chociażby dlatego że nie znasz ogromu materiału), a już na pewno nikt nie jest w stanie stwierdzić tego za Ciebie.

Wybacz, ale to pytanie jest idiotyczne. To tak jakbyś pytał ile czasu zajmie nauka matematyki (tak jak pisałem wcześniej - wszystko zależy od człowieka).

Cytat(Crozin @ 9.01.2011, 22:38:49 ) *
W jedno popołudnie. Serio, wiem z doświadczenia. (...)

Samo opakowanie funkcji w klasę to jeszcze nie OOP.
gibonik
Tak, pytanie idiotyczne. Może powinno być: ile Wam to zajęło? Ok, nie ważne:)
Zamiast zadawać głupie pytania zabieram się do nauki.
Pozdrawiam
zegarek84
Tutaj masz w miarę przystępnie opisany wstęp jako zarys - przeczytaj cały rozdział a potem po prostu próbuj i próbuj... po prostu z czasem inaczej będziesz tworzył klasy które potem ożywisz do obiektów - w necie jest mnóstwo materiałów o różnych wzorcach projektowych - też warto poczytać - ale to tylko pokazuje ogólne możliwe zastosowania...

Programowanie obiektowe
Pilsener
Mi zajęło mniej więcej tyle, co nauka gry w szachy - kilkanaście minut. Ale poznanie nazw bierek i wiedza jak która pełza nie wystarczy, by uczynić z człowieka szachistę - przegra szybko nawet z początkującym amatorem i podobnie jest z programowaniem smile.gif
thek
Znajomość i "znajomość" OOP to dwie różne rzeczy. Do tego dochodzą różnice w implementacji między językami, czego sam niedawno byłem ofiarą w jednym z tematów tutaj. Tak więc jak sam widzisz, nawet osoby doświadczone potrafią na czymś się "wywalić" winksmiley.jpg Nie znajomość regułek jest bowiem wyznacznikiem wiedzy o OOP, ale umiejętność jej praktycznego zastosowania w projekcie. Jak tu już wspomniano, poznanie nazewnictwa to nie jest trudne zadanie. Zrozumienie tego, który mechanizm gdzie zastosować i w jaki sposób - to jest istota OOP, którą będziesz nabywał z doświadczeniem w pisaniu projektów. Pewnych rzeczy nie przyspieszysz. Przykładowo ja na studiach miałem obiektówkę i ją klepałem oraz dość dobrze rozumiałem, czego efektem były oceny na egzaminach i kolokwiach. Problem jednak w tym, że naprawdę wszystkie zależności i sens stosowania poznałem samodzielnie pisząc kod. Tylko tak poznasz praktyczne zastosowanie tego o czym się uczysz. Podczas nauki dostajesz bowiem jasno sprecyzowane: TO jest TUTAJ, ale nikt Ci nie wyjaśni DLACZEGO. Dopiero analiza przykładu oraz kodu innych osób zapali Ci lampkę "a więc takie buty!", by po chwili znaleźć inny kod, który zaprzeczy Twoim wnioskom winksmiley.jpg Tutaj właśnie wychodzi zdolność do nauki i oddzielania ziarna od plew. Nie zawsze patrz na jedno źródło. Dopiero porównanie wielu ze specyfikacją, wzorcami, szablonami, daje Ci pogląd na to jak faktycznie to działa i że nie zawsze to co Ci ktoś proponuje jest w określonych przypadkach dobrym rozwiązaniem. Tutaj już wchodzi w grę właśnie obycie z kodem, otrzaskanie, czyli innymi słowy własne doświadczenie. A te zdobywasz sam, książki i wiedza społeczności mogą Cię jedynie na pewne rzeczy nakierować, ale nie zmuszą do wykucia.
Cysiaczek
Mi zajęło około 1 nieprzespanego miesiąca z gorączką od nauki, po tym czasie zaskoczyło na stałe smile.gif
emajl22
Ja uczę się już kilka miesięcy i nadal nie wiem jak napisać aplikację w pełni obiektową. Teoria jest, ale tak jak ktoś już wspomniał wcześniej - praktyka to lata nauki. Naprawdę idiotyczne pytanie winksmiley.jpg
vermis
Cytat(emajl22 @ 10.01.2011, 12:20:29 ) *
Ja uczę się już kilka miesięcy i nadal nie wiem jak napisać aplikację w pełni obiektową.

W PHP nie da się napisać aplikacji w pełni obiektowej, bo samo php takie nie jest.
Co do głównego wątku, to nauczyć się podstawowej składni to można jak ktoś wspomniał w jedno popołudnie. Nauczyć się pisać wydajne i bezpieczne aplikacje to są lata praktyki. I nawet najbardziej doświadczeni ciągle się czegoś uczą.
gibonik
Mam jeszcze do Was prośbę o polecenie dobrej książki do OOP od podstaw. Stron, z których korzystaliście, ebooków.

http://helion.pl/search.cgi?qa=&wsprze...amp;szukaj=php5
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.