Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]Jak poznać ID ostatniego wpisu w danej tabeli?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rafalkml
Witam,
Korzystam z biblioteki PDO do łączenia się z bazą danych. Tabela w bazie, która mnie w tym przypadku interesuje to tabelna news, gdzie jest id, nazwa, tresc itp., ale głównie chodzi o to ID. Jak wydobyć największe lub najnowsze ID? Chciałem by wyświetlało na stronie news, który został dodany jako ostatni.
Próbowałem coś z lastInsertId(), ale raczej nie jest to czego szukam.
Z góry dziękuję za pomoc.
nospor
Normalnie, tak jak w czystym mysql
  1. SELECT * FROM news ORDER BY ID DESC LIMIT 1

A poza tym chyba newsy mają datę, wiesz lepiej patrz po dacie a nie ID
rafalkml
Dziękuję, o to mi chodziło.

Może i racja, jednak nie jest to duży projekt, więc myślę, że to patrzenie po ID też nie będzie złym sposobem.
nospor
Cytat
Może i racja, jednak nie jest to duży projekt, więc myślę, że to patrzenie po ID też nie będzie złym sposobem.
Ale wyrobisz w sobie zły nawyk. ID to ID. A data to data. Newsy przeciez wyswietla sie po dacie a nie po ID
rafalkml
To jak sprawdzić najnowszy wpis jeżeli kolumna to timestamp?
nospor
Jejkus.... analogicznie co z ID
  1. SELECT * FROM news ORDER BY POLEZDATA DESC LIMIT 1
rafalkml
Ok, dzięki wielkie.
thek
Taaa... Jasne biggrin.gif Lepiej zobacz co robi mysql_insert_id zanim zaczniesz pisać, bo się kiedyś zdziwisz. Już lepiej pobrać wartość pola AUTO_INCREMENT i odjąć 1,o ile tabela ma jakąś wartość na autoincrement ustawioną. To co podał nospor jest jednak najbezpieczniejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.