jurenpi
16.05.2004, 15:03:40
Witam,
Idea tego co robię jest taka jak w skrypcie poniżej. Problem jest z wyświetleniem strony skryptu forgotpass.php. Standardowo wyświetla się pusta strona, dopiero po Refresh widać zawartość. Wyrzucenie session_start() i wszystkiego co związane z sesją rozwiązuje ten problem, no ale nie jest to wyjście. Jakieś pomysły? Dodam: php 4.3.6 (na php 4.1.1 działa)
[php:1:5980dd501e]
---- file: index.php
<?
session_start();
$_SESSION["sitevisitor"]="ok";
/* some scripting, HTML code */
<a href="javascript;" onClick="window.open('login.php',....);">Login</a>
?>
---- file: login.php
<?
session_start();
if(!isset($_SESSION["sitevisitor"]) || $_SESSION["sitevisitor"]<>"ok") die('Access deni');
/* both links below open in current active window, same as login.php was */
<a href="forgotpass.php">Forgot password ?</a>
<a href="regnewuser.php">Register a new user? </a>
?>
---- file: forgotpass.php, the script I've got the problem displaying
<?
session_start();
if(!isset($_SESSION["sitevisitor"]) || $_SESSION["sitevisitor"]<>"ok") die('Access deni');
/* some scripting */
echo "this text is displayed";
?>
<HTML>
....
<BODY>
nothing from here is displayed unless Refresh is done in WebBrowser
Whats more, the WebBrowser's location/address bar contains the old index.php URL
</BODY>
[/php:1:5980dd501e]
?>[/php]
Koshin
19.05.2004, 09:31:20
aby uruchomic twoj skrypt musialem przerobic twoj plik index.php na bardziej przyjazna forme (bardziej basic)
[php:1:608f95afd9]<?php
<?
session_start();
$_SESSION["sitevisitor"]="ok";
?>
<a href="login.php">Login</a>
?>[/php:1:608f95afd9]
ale po za tym nie dokonalem zadnych zmian. po kliknieciu w link forgotpass pojawia sie tekst :
this text is displayed .... nothing from here is displayed unless Refresh is done in WebBrowser Whats more, the WebBrowser's location/address bar contains the old index.php URL
i chyba o to ci chodzilo. moze masz cos nie tak z przegladarka, lub ewentualnie sesje nie sa prawidlowo obslugiwane przez twoj serwer?
sprawdzane na Apache/1.3.22 (Win32) php/4.3.6 / IE 6.0.280
-----
Uzywaj BBCode
rzseattle
jurenpi
19.05.2004, 09:51:03
Dzięki za pomoc,
Podejrzewam, że problem może być związany z otwarciem skryptu w nowo otwartym oknie window.open. Sytuacja ma miejsce, gdy ze strony głównej index.php otwieram okno za pomocą window.open a w nim skrypt login.php. W login.php jest link, który powinien w tym samym oknie co login otworzyć kolejny skrypt do przypomnienia hasła. I ten właśnie skrypt nie wyświetla HTML, chyba że wyłączę session_start().
Zależy mi akurat na tym aby to działało w ten właśnie sposób, ponieważ cały serwis był tak konstruowany. Jeżeli niczego nie znajdę będę musiał przebudować wiele rzeczy.
Być może jest jakiś konflikt z przeglądarką/nowymi oknami JavaScirpt i obsługą sesji w php.
Zauważyłem, że gdy adres skryptu forgotpass.php wpiszę bezpośrednio w przeglądarce nie ma problemów ale w tym skrypcie chcę kontrolować skąd ten skrypt został wywołany i pozwolić na jego uruchomienie tylko ze stron serwisu (stąd taka zmienna sesyjna) poniewąz http_referer w nowych oknach JS nie działa.
Koshin
19.05.2004, 10:10:28
hmm, jedno male pytanie, ktore cie moze naprowadzi.
w glownym oknie ustawiasz sesje, ktora pozniej jest wykorzystywana w innych oknach ... (plikach) ale przeciez jesli otworzyz to w nowym oknie, to tworzony jest nowy identyfikator sesji dla nowego okna. sproboj przekazac identyfikator z glownego okna, podczas otwierania okienka z logowaniem
barkroli
26.06.2004, 09:37:27
Mam podobny problem i nie wiem jak go rozwiązać jestem dość początkującym użytkownikiem.
Więc tak:
Mam stronkę podzieloną na frame to napisane w HTML-u i w środkowym otwieram (naciskając na link w lewym framie) kod logowania.
W tym momencie w środkowym framie zamiast wyświetlić się strona wyświetla się biały ekran, po naciśnięciu jeszcze raz na linku jest OK.
Jak sobie z tym poraddzić ?
jurenpi
27.06.2004, 21:36:33
Rzuć okiem na:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13172&hl=. Jest tam sposób, który zastosowałem jak również porady innych osób. Coś z tego zrobisz.
sobstel
10.12.2004, 15:05:00
temat stary, ale znalazlem rozwiazanie problemu. tkwi on w tym ze IE czasami chrzani cos z naglowkami Cache-control, tj.w ogole ich nie ustawia. wstawienie poniszego kodu powinno rozwiazac problem (przynajmniej z dotychczasowych testow wynika)
Kod
session_cache_limiter('public');
zamiast public moze byc private albo no-cache, szczegóły :
http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc261....html#sec14.9.1przy okazji, czytalem gdzies ze moze miec na to wplyw tazke komresowanie zlib. mozliwe ze tylko wtedy pojawia sie ten problem. osobiscie takze spotykalem sie z nim wtedy gdy uzywalem kompresji.
EDIT:
wlasnie doczytalem ze session_cache_limiter przyjmuje wartosc troszeczke inne niz http, np jest nocache a nie no-cache, po szczegoly odsylam do pierwszego komentarza z dnia 24-Oct-2004 11:39 (pulstar at ig dot com dot br) do funkcji session_cache_limiter, link :
http://pl2.php.net/manual/pl/function.sess...che-limiter.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.