Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podwójna Walidacja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rid
Wpadłem na pomysł podwójnej walidacji.Pierwsza walidacja miałaby się odbywać po stronie klienta za pomocą AS3.
AS3 ,łączyłby się bezpośrednio z bazą danych zanim formularz zostałby jeszcze pobrany i pobierałby wszystkie rekordy z bazy(jest to możliwe).Po pobraniu danych porównywałby w czasie rzeczywistym pobrane rekordy z bazy z tymi co użytkownik wpisuje w polach input poprzez eventy OnKeyPress ,onSelect lub zapomocą jakiegoś innego eventu.
Jeśli porównania pola input się nie zgadzają z tymi w bazie danych to użytkownik nie istnieje i nie jest zarejestrowany ,wysyłamy do formularza html ,np graficzną V lub X(jeśli użytkownik istnieje w bazie).Jeśli przy każdym polu pokaże się V ,poprzez php nastąpi druga walidacja danych po stronie serwera ,np poprzez preg_match , addslashes i inne funkcje związane z walidacją danych i zapis nowo zarejestrowanego użytkownika do bazy. Co sądzicie o takim rozwiązaniu??
Crozin
Cytat
Co sądzicie o takim rozwiązaniu??
Że jest ono standardowe i jakoś niespecjalnie odkrywcze.

Tylko po co pchać do tego Flasha, zamiast JavaScriptu?
Rid
Za pomocą AS3 mogę bezpośrednio nawiązać połączenie z bazą MySql ,nie wiem czy js to umie.
Crozin
Nie umie, ale może poprosić serwer o udzielenie konkretnej odpowiedzi.

Google'aj za: AJAX
Rid
Cytat
Nie umie, ale może poprosić serwer o udzielenie konkretnej odpowiedzi.

Może poprosić,ale po fakcie-czyli po wysłaniu formularza lub w czasie jego wysyłania
1:0 dla Flasha.
wookieb
Rid, przestaniesz wszędzie srać i podniecać się rzeczami, którymi nie kumasz?
Tyle razy ile czytam twoje tematy zastanawiam się czy ty masz 13 lat i ciężkie dzieciństwo, czy do Ciebie naprawdę nic nie dociera.
I javascript może się zapytać serwer o odpowiedź PRZED wysłaniem formularza. Nie próbuj udawać mądrzejszego niż jesteś bo nic z tego nie wyniknie.
BA! I co z tego, że Flash zapyta się bezpośrednio bazę danych o wyniki. W skrypcie musisz zaszyć passy do bazy. Ktoś dekompliluje sobie flasha i ma twoje passy. Rzeczywiście wykazałeś się mądrością.

Inteligencja vs rid 2:0
Rid
Cytat
Rid, przestaniesz wszędzie srać i podniecać się rzeczami, którymi nie kumasz?
Tyle razy ile czytam twoje tematy zastanawiam się czy ty masz 13 lat i ciężkie dzieciństwo, czy do Ciebie naprawdę nic nie dociera.
I javascript może się zapytać serwer o odpowiedź PRZED wysłaniem formularza. Nie próbuj udawać mądrzejszego niż jesteś bo nic z tego nie wyniknie.
BA! I co z tego, że Flash zapyta się bezpośrednio bazę danych o wyniki. W skrypcie musisz zaszyć passy do bazy. Ktoś taki dekompliluje sobie flasha i ma twoje passy. Rzeczywiście wykazałeś się mądrością.

Nie pytałem się o opinie O mnie ,tylko o opinie dotyczącą mego pomysłu,krytyki o mojej osobie zostaw dla Siebie ,i nie wypowiadaj się jeśli nie odpowiada Tobie temat.
Cytat
W skrypcie musisz zaszyć passy do bazy
, a kto powiedział że muszę??Mogę zapisać na różne sposoby np. w pliku xml, html, txt,umieścić poza obszarem udostępnionym i odnieść się do tego pliku by pobrać hasła.
Jeśli ,ktoś zdekompiluje to i tak passów nie będzie miał.
Mephistofeles
Gratuluję inteligencji Rid, jesteś moim guru! Wynalazłeś najwidoczniej jakiś sposób na ukrycie danych przed użytkownikiem, który mimo wszystko musi mieć do nich dostęp, wszak Flash działa na komputerze klienta.
wookieb
Cytat(Rid @ 11.01.2011, 22:11:22 ) *
Nie pytałem się o opinie O mnie ,tylko o opinie dotyczącą mego pomysłu,krytyki o mojej osobie zostaw dla Siebie ,i nie wypowiadaj się jeśli nie odpowiada Tobie temat.

A ja mimo tego widzę pewną zgodność. Poziom twojej teorii a twój poziom.

Cytat(Rid @ 11.01.2011, 22:11:22 ) *
, a kto powiedział że muszę??Mogę zapisać na różne sposoby np. w pliku xml, html, txt,umieścić poza obszarem udostępnionym i odnieść się do tego pliku by pobrać hasła.
Jeśli ,ktoś zdekompiluje to i tak passów nie będzie miał.

W takim razie cóż mądrego odpowiesz na post mephisto?
tehaha
a co właściwie oferuje to Twoje rozwiązanie? W czym niby miałoby być lepsze od standardowego PHP + javascript/jquery??

Cytat
łączyłby się bezpośrednio z bazą danych zanim formularz zostałby jeszcze pobrany i pobierałby wszystkie rekordy z bazy(jest to możliwe)

Tego to już w ogóle nie rozumiem.....chcesz na komputerze użytkownika zrobić kopie całych tabel z bazy danych?

Cytat
Może poprosić,ale po fakcie-czyli po wysłaniu formularza lub w czasie jego wysyłania
1:0 dla Flasha.

no właśnie nie....czyli 1:0 dla Ajax'a
deirathe
AS3 nie może się sam łączyć z bazą danych potrzebny do tego albo amfphp albo zend amf.
"walidacja danych po stronie serwera ,np poprzez preg_match , addslashes"

Hmmm walidacja za pomocą addslashes- chcę to zobaczyć biggrin.gif.

Pomysł jest bezsensowny, a trudność za pomocą czystego AS3.0- niemożliwy dla Ciebie, chyba że napiszesz blibliotekę w AS3.0 do łączenia się z mysqlem ;]
wookieb
Cytat(deirathe @ 11.01.2011, 23:07:58 ) *
AS3 nie może się sam łączyć z bazą danych potrzebny do tego albo amfphp albo zend amf.
"walidacja danych po stronie serwera ,np poprzez preg_match , addslashes"

Hmmm walidacja za pomocą addslashes- chcę to zobaczyć biggrin.gif.

Pomysł jest bezsensowny, a trudność za pomocą czystego AS3.0- niemożliwy dla Ciebie, chyba że napiszesz blibliotekę w AS3.0 do łączenia się z mysqlem ;]

Wyjdź... i naucz się korzystać z googli.
deirathe
Cytat(wookieb @ 11.01.2011, 23:14:10 ) *
Wyjdź... i naucz się korzystać z googli.

Chodzi Ci o to: http://www.mikechambers.com/blog/2007/05/0...ysql-library/??
Pokaż mi jak nawiązać połącznie z bazą bez tej biblioteki, a wyjdę.
Dla ułatwienia link do manuala:
http://help.adobe.com/pl_PL/Flash/10.0_Wel...4097B73F34.html
wookieb
Ale ja nie powiedziałem, że ma to zrobić BEZ biblioteki. Skoro takie są to można z nich skorzystać.
http://code.google.com/p/assql/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.